Standardizarea Produselor Alimentare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3285
Mărime: 1.06MB (arhivat)
Publicat de: Carol Olaru
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Indiferent de ce activităţi desfăşoară, orice agent economic trebuie să aibă în vedere ca ceea ce oferă spre vânzare trebuie să fie de bună calitate.

Dacă oferă spre vânzare un produs sau un serviciu care nu satisface consumatorul, atunci acesta se va vinde foarte greu, iar agentul economic, mai devreme sau mai târziu, va ajunge la faliment.

Potrivit definiţiei date de Organizaţia Internaţională de Standardizare (prin standardul I.S.O. 8402 din 1994), calitatea reprezintă ansamblul de proprietăţi şi caracteristici ale unui produs sau serviciu care îi conferă acestuia aptitudinea de a satisface cerinţele exprimate sau implicite ale clientului.

STANDARDUL – norma sau ansamblu de norme care reglementeaza calitatea, carcteristicile, forma etc. unui produs (serviciu); document in care sunt consemnate aceste norme.

Standardul este un document, stabilit prin consens si aprobat de un organism recunoscut, care furnizeaza, pentru utilizari comune si repetate, reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitati sau rezultatele lor, în scopul obtinerii unui grad optim de ordine într-un context dat.

Mult timp, calitatea a fost implementată în activitatea agenţilor economici numai sub aspectul controlului tehnic al produselor, concretizându-se în verificarea ulterioară a acestora, pentru a vedea în ce măsură corespund standardelor, normelor şi reglementărilor în vigoare.

În prezent, întreprinderile mari şi puternice au trecut de la o abordare empirică şi parţială a problemelor calităţii la una globală, bazată pe optica de marketing, printr-un demers de asigurare a calităţii concretizat în conceptul de calitate totală şi prin proiectarea şi implementarea de sisteme moderne de management al calităţii.

Sistemul calităţii, definit de I.S.O., reprezintă ansamblul de structuri organizatorice, responsabilităţi, proceduri, procedee şi resurse, având ca scop aplicarea politicii calităţii. Acest sistem are rolul de a corela în mod unitar problemele de coordonare, concepţie, execuţie, evaluare, atestare şi urmărire a modului de comportare în consum a calităţii în toate etapele ciclului de viaţă al produselor.

Calitatea oricărui produs este pusă în evidenţă de următoarea ecuaţie:

Q = satisfacţia adusă de produs / satisfacţia dorită de client

Potrivit acestui raport, calitatea unui produs poate îmbrăca următoarele forme:

- subcalitate (produs “slab”), când Q < 1;

- supracalitate (produs foarte bun), când Q > 1;

- calitate normală (produs bun), când Q = 1.

. După Organizaţia Internaţională de Standardizare (I.S.O.), un standard (normă) este o specificare tehnică sau alt document accesibil publicului, stabilit cu cooperarea, consensul sau aprobarea generală a tuturor părţilor interesate, fondat pe rezultatele conjugate ale ştiinţei, tehnologiei şi experienţei, vizând avantajul opţional al comunităţii în ansamblul său, şi aprobat de către un organism calificat pe plan naţional, regional sau internaţional.

Preview document

Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 1
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 2
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 3
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 4
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 5
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 6
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 7
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 8
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 9
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 10
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 11
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 12
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 13
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 14
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 15
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 16
Standardizarea Produselor Alimentare - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Standardizarea Produselor Alimentare.doc

Te-ar putea interesa și

Calitatea produselor din industria de panificație

Lucrarea de fată urmăreste să surprindă principalele aspecte legate de standardizarea internatională a produselor alimentare. In cadrul primei...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Tendințe și mutații în consumul alimentar

Introducere in domeniul alimentar Alimentatia omului reprezinta unul dintre stalpii fundamentali ai constructiei sale, sanatatea si echilibrul...

Standardizarea produselor - organisme naționale și internaționale de standardizare - conținutul unui standard

Capitolul I Consideraţii generale privind standardizarea produselor alimentare 1.1. Definirea standardizării Standardizarea , definită de EN...

Valoarea nutritivă a alimentelor

ARGUMENT Produsele alimentare reprezintă furnizorul principal de elemente chimice simple şi complexe care participă la formarea ţesuturilor şi...

Standardizarea Produselor Alimentare

STANDARDIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Standardele definesc un nivel minim de calitate şi permit alegerea obiectivelor si transparenţa produselor;...

Contribuția standardizării privind calitatea produselor alimentare

INTRODUCERE. MOTIVAȚIA TEMEI. OBIECTIVE Timp îndelungat standardizarea a fost privită ca o activitate secundară , eventual dezirabilă ,...

Standarde și Standardizare

1.Organizația Internațională de Standardizare Organizația Internațională de Standardizare, cu numele scurt ISO care vine din limba greacă, unde...

Ai nevoie de altceva?