Recenzie Marfuri Nealimentare - Marfuri Metalice

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Metale si aliaje
1.1.1 Metale si aliaje feroase
Fierul (Fe) este considerat in prezent cel mai important metal deoarece aliajele sale detin cea mai mare pondere in productia marfurilor metalice. Fierul in stare pura nu prezinta importanta practica deoarece propietatile sale mecanice sunt inferioare celor ale aliajelor sale principale: fonta si otelul.
Fonta (Fn). Prin procedeele de extragere a fierului din minereurile feroase nu se obtine practic fier pur, ci un aliaj al fierului cu carbonul, care contine 1,7 - 6,67% carbon, alaturi de mici cantitati de mangan, siliciu, sulf, fosfor, numit fonta. Ea se poate utiliza ca atare la turnarea diferitelor piese si produse cum ar fi: corpuri de masini, conducte, vase de bucatarie, etc. 
Dupa modul de obtinere, fontele se pot imparti in doua mari grupe:
- fonte brute (numite si fonte de prima fuziune)
- fonte de turnatorie (fonte de a doua fuziune), obtinute prin retopirea fontelor brute
Dupa continutul de mangan si siliciu, fontele brute se clasifica astfel:
- fonte brute nealiate, cu un continut de mangan si siliciu < 5%
- fonte brute aliate, cu un continut de mangan si siliciu > 5%
Fonte brute nealiate. Se produc urmatoarele tipuri: fonte obisnuite pe baza de cocs (FK), fonte speciale (FX) si fonte pentru afanare pe baza de cocs (FAK).
Fonte brute aliate. Au proprietati imbunatatite in ceea ce priveste rezistenta la coroziune si fluiditate. Cuprinde: fontele silicoase (FS), fontele oglinda (FOg) si fontele silicioase (FSOg).
Fontele de turnatorie au o pondere de aproximativ 25% din productia de fonta, includ: fontele cenusii (Fc), fontele cu grafit nodular (Fgn), fonte refractare (FrSi) si fontele maleabile (Fm) care se impart la randul lor in: albe (Fma), negre (Fmn) si perlitice (Fmp).
Otelul este un aliaj fier-carbon care contine 0,05 - 1,7% carbon. Acesta face parte din grupa metalelor corozive si, de aceea, el trebuie protejat impotriva coroziunii prin diferite metode. Se obtine prin afanarea fontei, reducand continutul de elemente nedorite pana la limitele maxime admise.
Se poate clasifica in functie de urmatoarele criterii:
a. compozitia chimica
- oteluri carbon care contin fier si carbon in limitele admise pentru otel
- oteluri aliate care contin pe langa cele de mai sus si o serie de elemente de aliere (vanadiu, molibden, nichel, crom, etc), adaugate in mod voit, cu scopul de a obtine proprietati superioare
b. modul de prelucrare
- oteluri pentru turnare care au un coeficient de contractie scazut si o viscozitate redusa in stare topita
- oteluri pentru prelucrare prin deformare plastica, caracterizate de proprietati tehnologice imbunatatite, astfel incat ele pot fi laminate, forjate sau trefilate
c. domeniul de utilizare
- oteluri pentru structuri metalice si constructii folosite la realizarea elementelor portante pentru masini agricole, masini de ridicat si transportat, poduri rulante, poduri de sosea si cale ferata, stalpi
- oteluri pentru constructii mecanice folosite la producerea organelor de masini pentru autovehicule, masini unelte, masini agricole
- oteluri pentru defomare plastica la rece folosite la obtinerea pieselor prin ambutisare si indoire la temperaturi scazute, apropiate de cea ambianta; se obtin ambalaje metalice, articole de menaj (oale, cratite, polonice, etc)
- oteluri pentru constructii navale folosite la realizarea structurilor portante ale navelor fluviale si maritime
- oteluri pentru utilizari la temperaturi ridicate si joase din care se produc tevi si conducte pentru industria petroliera si chimica
- oteluri pentru sarme de sudare folosite ca material de adaos la sudarea cu arc electric sau flacara oxiacetilenica
- oteluri pentru arcuri din care se realizeaza arcuri de tip spiral, arcuri volute si arcuri din foi lamelare
- oteluri pentru prelucrarea prin aschiere pe masini-unelte automate din care se realizeaza diverse piese: suruburi, piulite, prezoane, axe, bucse, etc
- oteluri rezistente la coroziune, utilizate la fabricarea vaselor si tacamurilor
- oteluri pentru scule din care se produc ciocane, dalti, pile, clesti, surubelnite
- oteluri cu proprietati electrice si magnetice, folosite la realizarea pieselor pentru masini si aparate electrice, bobine si transformatoare electrice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie Marfuri Nealimentare - Marfuri Metalice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!