In perioada 1-12 mai 2008, in depozitul societatii X au fost depozitate urmatoarele loturi de marfuri: - 3500 pungi faina - 3000 pungi zahar - 2500 sticle ulei Faina este ambalata in pungi individuale de hartie cu masa de 1kg si apoi ambalate colectiv in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stive , astfel incat sa se asigure aerisirea. Zaharul este ambalat in pungi individuale de plastic cu masa de 1kg si ambalate colectiv tot in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stive , astfel incat sa se asigure aerisirea.. Uleiul este imbuteliat in sticle de plastic de 1litru si apoi ambalate colectiv in folie de plastic in baxuri a cate 6 bucati. Ulterior aceste marfuri au fost livrate unui magazin alimentar Y la sediul caruia in urma receptiei s-a constatat ca produsele prezentau: - zaharul prezinta suprafata ambalajului deteriorat - faina prezinta miros de mucegai - uleiul prezinta gust de ranced si miros de mucegai Ambalajele colective sunt deteriorate si murdare. Obiectivele expertizei trasate de catre instanta sunt urmatoarele: - stabilirea cauzelor care au condus la deprecierea calitatii marfurilor - determinarea cantitatii de produse deteriorate - stabilirea posibilitatii de valorificare a marfurilor depreciate - stabilirea celor raspunzatori si a marimii prejudiciului care le revine. Expertul isi organizeaza activitatea in mai multe etape: 1. expertul se deplaseaza la sediul depozitului X unde din studiul documentelor si din convorbirile cu martorii reconstituie modul de amplasare, stivuire, vecinatate, gradul de igiena si alte aspecte practice; 2. expertul studiaza registrul cu inregistrari zilnice ale conditiilor de pastrare(temperatura in sala de depozitare trebuie sa fie de maxim 18-20 grade C iar umiditatea relativa a aerului de maxim 75%) constatand o serie de omisiuni si neclaritati. Astfel expertul ajunge la concluzia necesitatii constituirii parametrilor de pastrare din depozit ca posibili factori principali, ai modificarilor calitatii marfurilor; Pentru aceasta expertul se bazeaza pe urmatoarele elemente: - parametrii de pastrare intr-un depozit depind de dotarile depozitului respectiv(calorifere, instalatii aer conditionat, instalatii de aerisire a aerului), de tipul constructiei, de anumite evenimente speciale cum ar fi spargerea unor geamuri; - parametrii de pastrare din depozit sunt influentati de valoarea exterioara ale acestor parametrii. 3. expertul realizeaza determinari zilnice pentru valorile intalnite ale celor 2 parametrii in intervalul 1-12 mai 2009, in 3 momente ale zilei (dimineata, pranz si seara) si in 3 zone ale depozitului(usa, mijloc si fereastra). Datele se organizeaza ca tabele si se prelucreaza calculandu-se mediile zilnice precum si media intervalului. Temperaturile interioare (?C) Data Dimineata Pranz Seara Medii zilnice F M U F M U F M U 01.Mai 02.Mai 03.Mai 04.Mai 05.Mai 06.Mai 07.Mai 08.Mai 09.Mai 10.Mai 11.Mai 12. Mai Medie interval Umiditati relative interioare ale aerului (%) Data Dimineata Pranz Seara Medii zilnice F M U F M U F M U 01.Mai 02.Mai 03.Mai 04.Mai 05.Mai 06.Mai 07.Mai 08.Mai 09.Mai 10.Mai 11.Mai 12. Mai Medie interval 4. expertul se informeaza la administratia nationala pentru meteorologie cu privire la valorile exterioare ale celor 2 parametrii atat in anul curent cat si in anul depozitarii 1-12 mai 2008. Si aceste date se preiau pentru 3 momente ale zilei si se organizeaza in tabele calculandu-se media zilnica precum si media intervalului; Valorile temperaturii exterioare a aerului in perioada 1-12 mai 2008 (?C) Data Dimineata Pranz Seara Media zilnica 01.Mai 02.Mai 03.Mai 04.Mai 05.Mai 06.Mai 07.Mai 08.Mai 09.Mai 10.Mai 11.Mai 12.Mai Medie interval Valorile temperaturii exterioare a aerului in perioada 1-12 mai 2009 (?C) Data Dimineata Pranz Seara Media zilnica 01.Mai 02.Mai 03.Mai 04.Mai 05.Mai 06.Mai 07.Mai 08.Mai 09.Mai 10.Mai 11.Mai 12.Mai Medie interval
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).