Produse zaharoase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform unei legende aztece, zeul Quetzalcoatl a oferit arborele de cacao umanitatii. Acesta era zeul aerului, luminii si vietii. Quetzalcoatl era cel care avea grija de arborii de cacao din Gradina Paradisului. Intr-o buna zi, zeul a plecat. In 1519, aztecii au zarit o barca in largul marii si au fost siguri ca zeul lor s-a intors. Insa nu a fost deloc asa: erau spaniolii in frunte cu capitanul lor. Aztecii au oferit spaniolilor o bautura de intampinare pe care ei o numeau "bautura zeilor": CIOCOLATA."

Produsele zaharoase (dulciurile) sunt produse alimentare cu gust dulce si aroma placuta, al caror component de baza este zaharul si prezinta o serie de caracteristici datorita carora sunt mult apreciate si solicitate de catre consumatori.

2. CARACTERISTICILE DE CALITATE SI DEFECTELE PRODUSELOR ZAHAROASE

Produsele zaharoase prezinta o serie de caracteristici datorita carora sunt mult apreciate si solicitate de catre consumatori. Principalele caracteristici ale acestor produse sunt urmatoarele:

- se pot obtine in sortimente foarte variate (datorita faptului ca materiile prime folosite la obtinerea lor pot fi combinate in diferite moduri);

- au aspectul atragator, gustul dulce si aroma placuta, ceea ce le imprima un caracter atractiv;

- sunt usor asimilate de organism, avand o valoare calorica ridicata si contribuind la sporirea activitatii organismului (100 g bomboane sticloase consumate dau organismului 384 calorii; 100 g ciocolata produc 540 calorii; 100 g halva produc 500 calorii etc.). Valoarea calorica mare a acestor produse se datoreaza continutului bogat in zahar, iar in cazul unora dintre ele, si in grasimi (ciocolata, halva);

- inlesnesc digestia altor alimente consumate in acelasi timp cu ele;

- au un continut mic in substante neasimilabile;

- fata de o serie de produse alimentare, au o durata de pastrare destul de mare (bomboanele sticloase neumplute 120 zile, bomboanele drajeuri 60 zile, halvaua 60 zile);

Datorita avantajelor amintite, pe care le prezinta produsele zaharoase in tara noastra, ramura industriala a acestor produse a cunoscut in ultimii ani insemnate progrese. Fabricile existente au fost modernizate si inzestrate cu linii tehnologice noi. De asemenea au fost puse in functiune noi fabrici si a fost largit sortimentul de produse zaharoase, indeosebi la cele mai mult solicitate de catre consumatori (bomboane medicinale, ciocolata, halva, etc.).

La fabricarea produselor zaharoase se folosesc materii prime de baza si materii auxiliare. Astfel:

a) Materiile prime de baza sunt: zaharul, glucoza, zaharul invertit (amestec in parti egale de glucoza si fructoza), folosit pentru inlocuirea totala sau partiala a glucozei, lapte praf, laptele concentrat (folosit la obtinerea bomboanelor cu lapte si a caramelelor), grasimile (untul de vaca, untul de cacao, margarina).

b) Materiile prime auxiliare sunt urmatoarele : amidonul, fructele (sub forma de gemuri sau paste pentru umpluturi, sub forma de fructe confiate, fructe in alcool), samburii grasi ai unor fructe (samburi de nuca, alune, caise, arahide), seminte oleaginoase (de floarea-soarelui, de susan) folosite la obtinerea halvalei, lecitina (folosita la fabricarea ciocolatei, ca emulgator), agar-agar (substanta gelifianta extrasa din anumite alge marine, folosita la obtinerea jeleurilor), acizi alimentari (citric, tartric), arome (naturale si sintetice) folosite pentru aromatizarea produselor zaharoase.

Obtinerea produselor zaharoase se reduce, in general, la diferite tratamente termice (coacere, uscare, prajire, fierbere), folosindu-se retete tipizate, la obtinerea majoritatii dulciurilor. Operatiile amintite se aplica in scopul de a obtine consistenta necesara, de a indeparta umiditatea, de a imbunatati insusirile gustative, de a se obtine aroma placuta.

Prin nerespectarea conditiilor tehnologice de fabricare, a conditiilor de ambalare, manipulare, transport si depozitare, pot aparea la produsele zaharoase o serie de defecte de forma, aspect, consistenta, gust si miros care influenteaza negativ caracteristicile de calitate ale produselor zaharoase.

Defectele de aspect si forma mai des intalnite sunt urmatoarele: produse deformate, cu colturi rupte, cu desen necorespunzator, culoare neuniforma, cu suprafata lipicioasa, umeda (aceste defecte se datoreaza procesului tehnologic necorespunzator, insa cele de forma mai pot fi datorate si manipularii neatenta).

Defectele de consistenta mai frecvente sunt: bomboane cu inceput de siropare sau moi, serbet cu consistenta fluida. Astfel de defecte se datoreaza procesului tehnologic necorespunzator precum si pastrarii produselor la temperatura si umiditate relativa a aerului necorespunzatoare.

Defectele de gust si miros care se intalnesc mai des sunt: produse cu gust ranced, amar sau cu miros strain (astfel de defecte apar fie din cauza materiei prime, fie din cauza pastrarii necorespunzatoare).

Pentru a se evita aparitia la produsele zaharoase a defectelor amintite, este necesar sa se foloseasca materii

Bibliografie:

1. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului - ,,Ghidul consumatorilor", Editura National, Bucuresti, 2001

2. Barbulescu Georgeta - ,,Merceologie alimentara", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003.

3. Dima Dumitru, Pamfilie Rodica, Procopie Roxana - ,,Marfurile alimentare in comertul international", Editura Economica, Bucuresti, 2001

4. Serbulescu Luminita - ,,Merceologia marfurilor alimentare", Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2002

5. www.Siguranta-alimentara.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse zaharoase.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 287 cuvinte
Nr caractere:
12 745 caractere
Marime:
19.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
zahar, alimente, proprietati
Predat:
la facultate , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Madar Anca
Sus!