Periuța electrică de dinți

Cuprins referat Cum descarc?

1. Scurt istoric 1
2. Cea mai eficienta periuta de dinti? 3
3. Cum alegem periuta de dinti 4
4. Periaj electric 4
4.1. Periaj electric vs periaj manual 6
5. Caracteristici de calitate a periutei de dinti electrice 6
6. Tipologia periutelor de dinti electrice 7
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt Istoric
Periuta de dinti isi are originea in betigasele pe care le mestecau babilonienii cu 3.500 de ani i.e.n.
Grecii antici si romanii incercau sa-si curete cavitatea bucala mestecand un fel de scobitori. Cu timpul, `scobitorile` s-au transformat in betigase de mestecat. Acestea confectionate din lemnul unor arbori cu esente aromatice, recunoscuti pentru calitatea lor de a curata si improspata cavitatea bucala, si aveau dimensiunile unui creion din zilele noastre.Dintre capetele unui astfel de betigas era mestecat, in timp celalalt indeplinea functiile unei scobitori moderne. Utilizarea acestor betigase este confirmata de manuscrise datand din secolul XVII i.e.n. 
Periuta de dinti a fost inventata de chinezi in secolul XV e.n. Era confectionata din par de mistret siberian, fixat pe un maner din os sau din bambus. Totusi, parul de mistret era cam aspru, astfel incat cei care se spalau pe dinti pe vremea aceea preferau parul de cal, mai scurt decat cel de mistret. 
Europenii isi curatau dintii dupa mese cu o pana de gasca sau cu o scobitoare din argint sau arama. La confectionarea periutelor de dinti s-a folosit si parul altor animale, insa bietii mistreti siberieni au fost cei mai vanati in acest scop, fiind importati pentru parul lor lung mult timp. 
De fapt, pana in secolul XX, cand s-a inventat nylonul.In Europa secolelor XVII si XVIII, dentistii francezi erau cei care promovau utilizarea periutelor de dinti. 
Parintele periutei de dinti moderne este considerat Pierre Fauchard, care in 1728 in chirurgia stomatologica a descris prima periuta de dinti recomandand si detartrajul dentar. 
Prima periuta produsa la scara larga a fost realizata de William Addis din Clerkenwald, Anglia. Succesorii sai vor confectiona cele mai bune periute englezesti, cu manere confectionate din os si un fir metalic subtire, si cu fire de par naturale, de porc, prelevate de la suinele crescute in zone cu climat rece, precum Siberia sau China. Primul american care a brevetat o periuta de dinti a fost H. N. Wadsworth, in 1857. Companiile americane au inceput sa produca in masa periute de dinti incepand din 1885.
In 1937, in laboratoarele Du Pont din Nemours, SUA, Wallace H. Carothers a inventat nylon-ul. In 1938, noul material a devenit simbolul modernitatii si al prosperitatii o data cu comercializarea ciorapilor de dama din nylon si cu inventia miraculoasa a doctorului West: periuta de dinti cu peri din nylon. Folosirea lor insa intrand in utilizarea zilnica abia dupa cel de al doilea razboi mondial.
2. Cea mai eficienta periuta de dinti?
Definitie: 
Periuta de dinti cea mai potrivita si mai putin agresiva este cea realizata din materiale naturale. Cea mai eficienta periuta de dinti confectionata din material natural este cea din par de porc. Batrana periuta de dinti romaneasca din par de porc este foarte eficienta si in acelasi timp nu costa foarte mult. Daca optam pentru o astfel de periuta trebuie sa fim atenti la cateva detalii: perii trebuie sa fie asezati pe o linie curba, usor concava pentru a se adapta cu usurinta la curbura dintilor. Un alt lucru pe care trebuie sa il facem este sa spalam si sa uscam periuta dupa fiecare intrebuintare. Periuta se schimba periodic la 3-4 luni de intrebuintare. O periuta din peri naturali folosita timp indelungat isi pierde calitatile si devine un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor. 
Periutele de ultima generatie, la moda, sunt confectionate din par artificial, care, in comparatie cu parul natural este mult mai aspru si astfel putem produce suferinte papilelor gingivale. Miscarile de spalare a danturii trebuie sa fie rotunde, dar nu viguroase. Este indicat ca igiena bucala sa dureze mai mult timp decat sa va maltratati gingiile sperand ca realizati astfel o curatire eficienta. Dintre periutele "moderne" se recomanda periutele cu senzori. Senzorii sunt perii colorati in dungi de culoare albastra, care se decoloreaza in timp. Cand culoarea albastra nu se mai observa inseamna ca periuta trebuie schimbata. Aceste periute sunt mai scumpe, dar pot fi folosite timp de 5-6 luni. O periuta performanta este si cea mecanica ce contine o baterie si dezvolta o vibratie potrivita, spala dintii si in acelasi timp maseaza gingiile, dand o senzatie de curatire foarte placuta. Nu este indicat sa folosim aceasta periuta foarte des, tot periuta clasica fiind de baza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Periuta Electrica de Dinti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!