Pastrarea Marfurilor

Extras din referat Cum descarc?

1. Factorii ce influenteaza pastrarea marfurilor
Pastrarea este o etapaa circuitului tehnic al marfurilor de la furnizor la beneficiar si depinde de o serie de factori de influenta, atat interni cat si externi.
In categoria factorilor interni includem:
a. proprietatile fizice generale ( starea de agregare, structura, densitatea, higroscopicitatea , umiditatea, etc.)
b. proprietatile chimice ale produselor ( compozitia chimica, rezistenta la actiunile agentilor corozivi, comportament fata de acizi, baze ,oxigen)
c. proprietatile biologice si principiile biologice etc.
Din categoria factorilor externi fac parte:
a. factori atmosferici ( temperatura si umiditatea aerului, copozitia si circulatia maselor de aer, radiatii luminoase si calorice )
b. factori biologici ( microorganisme, insecte, rozatoare)
c. factori mecanici ( solicitarile mecanice din timpul manipularii- socuri mecanice, compresiuni pe durata stivuirii)
d. tipul ambalajului si natura materialului de confectie
e. regimul depozitarii ( igiena din depozit, respectarea criteriului vecinatatii produselor  adica trebuie tinut seama de faptul ca anumite produse pot transmite mirosuri sau arome specifice altor produse aflate in apropriere, deci dispunerea marfurilor in depozit se va face in consecinta).
Existenta unui echilibru intre actiunea factorilor interni si cei externi determina regimul optim ce asigura pastrarea marfurilor pentru o perioada de timp cat mai indelungata. Acest echilibru, implicit regimul optim de pastrare, depind de interactiunile dintre factori interni si externi.
2. Modificari din timpul pastrarii produselor datorate temperaturii
Nivelul energiei calorice a aerului se exprima prin intermediul temperaturii. Intretemperatura si umiditate exista o relatie invers proportionala, in sensul ca o crestere a temperaturii determina o scadere a iumiditatii, si invers. In plus, intre valorile exterioare si cele interioare ale temperaturii exista o relatie de interdependenta, deoarece fluctuatiile din timpul anotimpurilor si chiar cele din timpul unei zile se pot rasfrange asupra temperaturii dintr-un spatiu de depozitare, daca acesta nu dispune de instalatii de climatizare specifice.
Pentru fiecare tip de produs se impune asigurarea unui regim optim de temperatura, deoarece mentinerea acesteia la un anumit nivel pe timpul pastrarii determina atat calitatea cat si durata de pastrare a produselor respective. Orice fluctuatie de temperatura influenteaza negativ echilibrul ce trebuie sa existe intre umiditatea aerului si cea a produselor.
Activitatea metabolica este incetinita de temperaturile joase, princpiu aplicat la pastrarea multor produse alimentare, atat in stare proaspata, cat si conservate.
Temperatura de pastrare nu trebuie sa aiba oscilatii mai mari de 1.5  2? C, mai ales in cazul pastrarii produselor alimentare . Acest obiectiv se poate stinge printr-o ventilatie corespunzatoare a spatiului de depozitare, procedeu ce se poate executa pe cale naturala ( deschiderea ferestrelor , usilor ) sau prin intermediul unor instalatii speciale de ventilatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pastrarea Marfurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!