Pâinea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 12 în total
Mărime: 823.83KB (arhivat)
Publicat de: Remus Iordache
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Despre paine...

Painea este alimentul de baza produs prin coacerea aluatului obtinut din cereale macinate,respectiv faina amestecata cu apa si drojdie, adaugandu-se de la caz la caz diferiti ingredienti în functie de categoria painii obtinute. Aceste categorii de paine difera după regiune, astfel în Germania este consumata mai mult pâinea neagra, painea obtinuta din orz, pe cand în Franta baghetul, painea alba, franzela este mai apreciată. Alte produse de panificaţie sunt covrigii, chflele, cornurile etc...

Painea cea mai alba nu este neaparat si cea mai hranitoare. Tendinta de a se consuma produse rafinate, concentrate, in general intens prelucrate, genereaza dereglari metabolice care nu se manifesta imediat, dar care, in timp, au consecinte negative asupra sanatatii.

Pentru un regim alimentar cat mai sanatos, dar si in multe diete, specialistii recomanda consumul de paine neagra, pe baza de diverse sortimente de faina. Sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare, aceasta stimuleaza tranzitul intestinal, avand un efect benefic in echilibrarea metabolismului. Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) produce in cantitati reduse paine cu nuci, paine cu masline (conform ultimelor cercetari, maslinele contin antioxidanti care ajuta celulele sa lupte impotriva cancerului), paine cu sunca, paine aclorida (fara sare), paine pentru diabetici si biscuiti aglutenici (pentru cei cu intoleranta la gluten).

Componenta

Painea este un produs copt în cuptor, alcatuit din aluat drojdie sau alte ingrediente care dau painii un gust şi aromă mai plăcută, sau care împiedica în timpul procesului de coacere sa se formeze o crusta prea tare la suprafata painii. Cerealele macinate folosite mai frecvent la producerea făinii pentru pâine sunt grâul şi orzul. In perioada de saracie, foamete, s-a amestecat faina de cereale cu faină de mazare, fasole sau de cartofi, (mucezea painea mai repede) ghinda (din cauza tanimului împrumuta un gust amar pâinii). In aceste timpuri grele se recurgea pe piata la falsificarea fainii de cereale prin amestecare cu gips sau rumegus de lemn.

Tipuri de paine

Painea este un aliment cu o importanta deosebita in marea majoritate a societatilor vestice, desi in Asia ea este adesea inlocuita cu orez sau taitei(“noodles”) . Astfel, in functie de regiune, exista mai multe tipuri de paine sau de produse inrudite cu aceasta:

1.Germeni de grau

Subprodusi rezultati in urma macinarii graului, superiori calitativ bobului intreg.

Contin vitamina E, polivitamine naturale vegetale, proteine.

Sunt importanti deoarece scad nivelul colesterolului din sange, reducand riscul de instalare a arterosclerozei. Indicati in prevenirea bolilor cardiovasculare.

De asemenea, sunt utilizati si in industria farmaceutica si in cea a cosmeticelor,

datorita proprietatilor de regenerare a celulelor.

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Pâinea

Introducere Prin prezenta lucrare se încearcă evaluarea calităţii unui produs alimentar, şi anume evaluarea calităţii pâinii. Motivul care a stat...

Caracterizarea Merceologică a Făinii

Introducere Grâul (Triticum vulgare,Triticum durum) este una dintre cele mai vechi plante de cultură, cultivat in Asia şi Europa cu 5000-6000 ani...

Zahărul

ZAHARUL Cap.1 NOMINALIZAREA SI DEFINIREA PRODUSULUI Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de Obținere a Pâinii Albe Tip Franzelă

CAPITOLUL 1. TEMA PROIECTULUI Se va proiecta o sectie de panificatie cu capacitatea de 20 t/zi, urmand fluxul tehnologic indirect, bifazic, de...

Tehnologia de preparare a pâinii și produselor de panificație

Introducere Agricultura este o artă practicată din cele mai vechi timpuri folosită pentru a produce materia primă pentru hrana. Acum 8000 ani i.Hr...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 50 tone în 24 de ore

TEMA PROIECTULUI : Sa se proiecteze o fabrica de paine cu o capacitate de 50 t / 24 h ,dotata cu cuptoare tunel cu banda de 20 t / 24 h si 10 t /...

Microbiologia cerealelor, a pâinii și laboratorul microbiologic

CAPITOLUL I: Laboratorul de microbiologie si echipamentul microbiologic Laboratorul de microbiologie este considerat prima linie de detectare a...

Metode de analize organoleptice și fizico-chimice pentru pâine și produse de panificație

CAPITOLUL 1 Tehnici generale de analiză şi control a produselor alimentare Norme de calitate pentru paine si produse de panificatie se fabrica pe...

Posibilități de infectare a pâinii

1.CONTROLUL CALITĂŢII ÎN INDUSTRIA PANIFICAŢIEI Deoarece produsele de panificaţie sunt produse de bază în alimentaţie, iar oferta existentă la ora...

Fabricarea și comercializarea pâinii

1.PAINEA 1.1.ISTORIC:IN LUME SI IN ROMANIA In primul rand painea,este o metafora umana si una crestina”painea noastra cea de toate zilele”.Ne...

Ai nevoie de altceva?