Referate pentru domeniul Merceologie

doc

Referat Expertiza Merceologica - Aflatoxina

Micotoxinele sunt substante chimice produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Trichothecium etc.). Ele pot fi puse in evidenta si in sporii acestora sau in substratul pe care cresc fungii. Exista o varietate foarte mare de micotoxine dar nu toate sunt importante din punctul de vedere al sigurantei alimentatiei umane. Micotoxinele cele mai importante, cu riscuri seminificative pentru siguranta alimentatiei umane sunt aflatoxinele, fumonisinele, ocratoxinele, patulina, trichotecina si ergotoxina. Aflatoxina este o substanta toxica cu potential cancerigen, ... vezi detalii

doc

Ambalarea si Marcarea Marfii

Ambalarea si marcarea marfii reprezinta operatiuni importante care contribuie la o buna functionare a procesului logistic international. Ambalarea - asigura protectia marfii pe toata durata transportului si realizarea operatiunilor de manipulare,deplasare si depozitare a acesteia. Un ambalaj corespunzator protejeaza marfa impotriva socurilor si coroziunii care pot surveni in timpul transportului, asigura siguranta produsului, faciliteaza operatiunile la care marfa este supusa (incarcare/descarcare, transbordare, verificare, desfacerea). In concluzie, activitatea de ambalare raspunde ceri... vezi detalii

doc

Calitatea Produselor si Serviciilor in Relatie cu Protectia Consumatorului

INTRODUCERE Conceptul general de calitate se utilizeaza in majoritatea domeniilor de activitate fiind atribuit cu precadere in cel de productie de marfuri si servicii. Sensul acestui concept este de natura filozofica, tehnica, economica si sociala. Calitatea, in sensul cel mai general este o categorie filozofica si exprima unitatea insusirilor esentiale ale unui obiect, care-l fac sa se distinga de toate celelalte si a carei schimbare atrage dupa sine transformarea acelui obiect in altul. Calitatea nu se reduce la cateva proprietati izolate, ci constituie unitatea tuturor proprietatilor... vezi detalii

doc

Produse de Panificatie

Introducere Produsele de panificatie, afanate biologic sau chimic, ocupa o pondere insemnata in consumul cotidian al populatiei, avand un aport important in substante nutritive ( glucide, proteine vegetale, substante minerale, vitamine din grupul B ) si satisfacand totodata obiceiurile alimentare. In panificatie se utilizeaza o diversitate de materii prime si auxiliare : faina, drojdia, apa, sarea, zaharul, grasimile, condimentele, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate, deoarece proprietatile lor influenteaza direct caracteristicile produselor finite. Faina de grau poate fi utili... vezi detalii

doc

Ambalaje si Design - Berea

1. Rol, Functii si Materiale Utilizate La Fabricare Ambalajul este un ansamblu de mijloace destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs pentru a asigura protectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic si biologic in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in stare de livrare in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii pana la consumator ori pana la sfarsitul termenului de garantie. Prin ambalarea se intelege operatia prin care se asigura cu ajutorul ambalajului protectia temporara a produsului in procesul de manipulare, transport, depo... vezi detalii

docx

Merceologia Laptelui

Laptele si produsele din lapte Laptele si produsele lactate au o pondere majora in ratia umana si ocupa locul al doilea dupa. paine. Aceste produse prezinta si cea mai accesibila,sursa de proteine de provenienta animala pentru oameni i de toate varstele. Afara de aceasta, lapteie si produsele lactate poseda proprietati pronuntat curative, ceea ce contribuie la folosirea lor in tratarea diferitelor boli cardiovasculare, pulmonare etc. De aceea problema asigurarii populatiei cu lapte si produse lactate de calitate superioara este una dintre cele mai actuale iri domen iu I social-economic. ... vezi detalii

docx

Analiza Merceologica a Laptelui de Consum

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principala de nutritie a nou-nascutilor, inainte de fi capabili sa digere si alte mancaruri. Poate insemna si sucul alb al nucilor de cocos. Compozitia laptelui variaza mult intre diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, contine multa lactoza, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vaca contine mai putin zahar si mai multa grasime. Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 9% solide din lapte si 87,5% apa. Proteina principala (80%) este caseina. Laptele anumitor mamife... vezi detalii

doc

Protectia Consumatorului

CAPITOLUL I DESCRIEREA MERCEOLOGICA A PRODUSELOR 1.1.CIOCOLATA Ciocolata este un produs obtinut prin amestecarea si maruntirea fina a masei de cacao,a zaharului si untului de cacao,cu sau fara alte adaosuri. Grupa de produse din care aceasta face parte este cea a "Zaharului si a produselor zaharoase".Aceasta grupare se explica prin faptul ca ciocolata se caracterizeaza prin continut ridicat de substanta uscata (pana la 98 %)alcatuita in cea mai mare parte din zahar.Are valoare energetica ridicata si gust dulce nuantat specific.Ciocolata este un produs complet din punct de vede... vezi detalii

doc

Istoria Laptop-ului

1. Istoria laptop-ului Secolul XX a fost secolul care a adus un salt tehnologic urias. Acest progres tehnologic a fost suportul globalizarii afacerilor, un fenomen care a schimbat lumea generand industria mobilitatii. Intr-o lume globala transmiterea rapida a informatiei este esentiala. In intampinarea acestei nevoi calculatorul a mai facut un pas , moment in care a aparut laptop-ul. Este destul de greu sa ne dam seama cum arata primul laptop, deoarece primul laptop nu semana cu nimic cu ceea ce cunoastem in ziua de azi. Unul dintre primele modele au fost realizate in anul 1979 de catre ... vezi detalii

doc

Caracterizarea Merceologica a Salamurilor

1. Definirea Produsului Salamurile sunt preparate obtinute din carne tocata si condimentata maturata, introdusa in membrane naturale sau artificiale cu diametru mare si supusa unor tratamente termice (afumare, uscare ). Salamurile se fabrica dintr-o compozitie pregatita anterior din srot si brat, slanina, sorici, diferite organe, condimentata si introdusa in membrane, in functie de sortul respectiv. Dupa operatiunea de umplere si legare, tratamentul termic consta in afumare calda (hituire), fierbere, racire, afumare rece. Salamurile sunt obtinute din carne de porc, vita, oaie si capra,... vezi detalii

pdf

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentatiei

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (AESA) reprezinta baza evaluarii riscurilor privind siguranta alimentelor si alimentatiei in Uniunea Europeana. Printr-o stransa colaborare cu autoritatile nationale si prin consultatie deschisa cu stakeholderii, AESA furnizeaza informatii competente si asigura o comunicare deschisa asupra riscurilor existente si a celor ce s-ar putea ivi. Despre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor Autoritatea a fost infiintata in anul 2002 ca urmare a unei serii de panici legate de alimente care au facut opinia publica europeana sa-si... vezi detalii

doc

Instalatii de Aer Conditionat

Aparatul de aer conditionat clasic Aerul conditionat se refera la racire si dezumificare a aerului din interiorul unei incaperi pentru confort termic.Pe intelesul tuturor,sistemul de climazare numit aer conditionat inseamna orice forma de racire, incalzire , ventilatie sau dezinfectare care modifica conditia aerului din incapere.Un aer conditionat este un aparat , sistem de climatizare , sau un mecanism proiectat pentru a stabilii temperatura aerului si umitatea pentu o anumita suprafata (folosit atat pentru incalzire cat si pentru racire, depinzand de proprietatile aerului in acel moment.... vezi detalii

docx

Eticheta ecologica

Eticheta ecologica europeana reprezinta un simbol grafic insotit de un scurt text descriptiv, aplicat pe produs, ambalaj, intr-o brosura sau in alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului.Simbolul etichetei ecologice europene este o floare cu petale sub forma de stelute. Eticheta ecologica europeana (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele/serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. In ulti... vezi detalii

docx

Zaharul

Introducere Zaharul, metaforic numit si regele indulcitor este alimentul cel mai raspandit, cu o vechime de peste 2500 de ani. In anul 510 i.e.n. soldatii imparatului Darius au descoperit in apropierea raului Indus " o planta care face miere fara albine " care nu era alta decat trestia de zahar. In anul 327 e.n. Alexandru cel Mare a redescoperit si raspandit indulcitorul in Persia, iar in secolul al IX-lea musulmanii au deschis drumul zaharului prin Sicilia in Europa. Anul 1943 marcheaza rolul si importanta celui mai reprezentativ indulcitor in hrana oamenilor infiintandu-se &quo... vezi detalii

doc

Reglementari privind Etichetarea Produselor in Uniunea Europeana

Ambalajul : factor al calitatii si competitivitatii alimentelor procesate Dezvoltarea si perfectionarea activitatii in domeniul tehnicii si economiei ambalajelor se impune astazi ca o necesitate obiectiva datorita dezvoltarii si diversificarii productiei si a consumului de bunuri, sporirii participarii la schimburile internationale, introducerii pe scara tot mai larga a cuceririlor tehnico- stiintifice contemporane, precum si promovarii formelor rapide si eficiente de servire in comert. Ambalajele sunt considerate astazi un element de strategie a intreprinderii in comercializarea produsel... vezi detalii

Hopa sus!