Monografia Satului Stoiana

Extras din referat Cum descarc?

1.Asezarea geografica
Calatorul care strabate Podisul Transilvaniei pe DN1C, intre localitatea Cluj-Napoca si Gherla, intalneste in satul Fundatura o ramificatie la stanga, DJ 109 B.Mergand aproape paralel cu Valea Lonei din comuna Dabaca si cu Valea Marului din comuna Alunis, Valea Lujerdiu isi aduna apele din locurile care alcatuiesc comuna Cornesti.
Situata in N-V-ul judetului Cluj, la o distanta de 47 km fata de municipiul Cluj-Napoca si la 28 km fata de municipiul Gherla, comuna Cornesti are o suprafata de 82,98 km. (anexa 1)
Comuna Cornesti are urmatoarele coordonate geografice: paralela de 47?00' si este cuprinsa intre meridianele 23?30' si 24?.Hotarele comunei si respectiv limitele administrative sunt urmatoarele:
- in N - comuna Bobalna
- in E - comunele Jichisul de Jos, Alunis, Iclod
- in S - comuna Iclod
- in V- comunele Dabaca si Panticeu (anexa 2)
In componenta comunei se afla urmatoarele sate: Cornesti (resedinta comunei), Barlea, Igritia, Lujerdiu, Morau, Stoiana, Tiocu de Jos, Tiocu de Sus, Tioltiur.(anexele 3 si 4)
Conform "Codului Postal al localitatilor din Romania", satele Barlea, Igritia, Lujerdiu, Morau, Stoiana, Tiocu de Jos, Tiocu de Sus si Tioltiur sunt unicate in tara, in ceea ce priveste denumirea lor.
2.Structura geo-morfologica
Asezata in stanga raului Somesul Mic, in segmentul care alcatuieste Dealurile Dejului, satul Stoiana are un relief tipic Podisului Transilvan si este format din dealuri domoale in general, dar unele cu pante abrupte despartite de vai.Coastele dealurilor uneori domoale sunt prielnice pentru culturi, iar alteori abrupte, acoperite de paduri si pasuni.
Pe malurile vaii Lujerdiului intalnim lunca acestui parau cu latimi variabile, denumita de localnici ,,rat" si fiind prielnica pentru cultivarea plantelor.
Terenurile, fie agricole, fie neagricole, au denumiri interesante: Bechendras, Coasta Rosie, Carpanas, Braniste, In fata.
In decursul existentei sale relieful satului Stoiana a fost modelat de apa ploilor, a zapezilor si de vanturi, formand forme diferite.In ultimii ani se manifesta frecvent si alunecari de teren sub forma de cuiburi si mormane de suprafata, dar si alunecari intense mai adanci care au antrenat o suprafata din culmea dealului pana in vale.Procesele de modelare a reliefului dau aspectul de terasare pe nivele de 90-110 m si 35-40 m precum si sectoare de "defilee epigenetice taiate in tufuri" in zona Stoiana-Morau.
In arealul satului se disting urmatoarele tipuri de soluri: argilo-nisipoase, ravene si destul de fertile, acoperite in unele locuri cu humus, precum si gresie carpatina, formata din piatra cu nisip.Tufurile vulcanice sunt cea mai frecventa forma a compozitiei solurilor.
3.Hidrografia
Hidrografia zonei este formata din paraul Lujerdiu, care strabate comuna de la N la S.Este un afluent din Podisul Somesan al raului Somesul Mic, alaturi de Borsa si Luna.Desi aduna apa mai multor izvoare, din punct de vedere al debitului, paraul Lujerdiu are un caracter permanent numai in cursul mijlociu si inferior.
In satul Stoiana, paraul are 3 afluenti, care nu au un caracter permanent, avand debit doar pe timpul ploilor sau topirea zapezilor.Alimentarea paraului este din ape subterane, dar si superficiale, din apa ploilor si topirea zapezilor.
Alimentarea cu apa potabila se face in majoritatea satelor din fantani.Numai in satele Stoiana si Lujerdiu au fost captate izvoare si introdusa retea de alimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Satului Stoiana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!