Micotoxinele

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Micotoxinele
1.1 Ce sunt micotoxinele?
Termenul de micotoxina vine de la cuvantul grecesc "mycos" care inseamna "ciuperca" si de la cuvantul latin "toxicum" care inseamna otrava. Ele desemneaza metaboliti secundari secretati de mucegaiurile care apartin in principal genurilor Aspergillus, Penicillium si Fusarium, prezente in mod natural in aerul ambient, pe pamant si pe culturi. 
Micotoxinele sunt considerate ca fiind parte din contaminanti alimentari cei mai semnificativi in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii publice, securitatii alimentare si asupra economiei a numeroaselor tari. Ele se gasesc pe o mare varietate de produse alimentare inainte, in timpul si dupa recolta. Afecteaza numeroase produse agricole, anume cereale, fructele, nucile, boabele de cafea, orezul si plantele oleaginoase, care sunt substraturi foarte sensibile la contaminarea cu mucegaiuri si la producerea de micotoxine. Contaminarea produselor de catre micotoxine se realizeaza in cazul cand intrunesc conditiile de mediu pe camp pentru aparitia lor, precum si procedee neadecvate de recoltare, de stocare si de transformare atunci cand sunt cumulate. Prin diversitatea efectelor lor toxice si a propietatilor lor sinergice, micotoxinele prezinta un risc pentru consumatorul alimentelor contaminate
Micotoxinele sunt metaboliti ai mucegaiurilor cu o structura chimica mai mult sau mai putin cunoscuta care au capacitatea de a modifica structuri biologice anormale, cu efecte degradante atat la om,cat si la animale. Aceste toxine pot fi continute in sporii de mucegai sau de cele mai multe ori eliminate in substratul de crestere (aliment).
1.2 Principalele tipuri de micotoxine de importanta economica
Un consum de alimente contaminate cu anumite tipuri de mucegaiuri poate provoca la om si la animal, efecte nefavorabile pentru sanatate, de la aparitia unor forme de "hepatite exudative", pana in prezent la consumatorii cronici a unor hepatoame (cancer hepatic).
Majoritatea micotoxinelor au capacitate cancerigena.
1.2.1.Aflatoxine
Sunt micotoxine produse de mucegaiuri din genul Aspergillus: Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, mucegaiuri prezente in multe locuri si sunt putin exigente la crestere: temperatura cuprinsa intre 6 si 50?C, sursa de carbon si azot si o valoare a aw mai mare de 80%. Din acest motiv, numeroase produse alimentare destinate consumului pot contine aflatoxine in cantitati uneori importante: alune, porumb, grau, fistic, cacao, cafea, manioc, soia.Aflatoxinele au de asemenea un efect puternic teratogen si pot provoca moartea in cateva ore sau cateva zile , in functie de cantitatea de micotoxina si sensibiltatea animalului. 
Intoxicatia acuta cu aflatoxina se traduce prin moarte si in general cu simptome de depresie, anorexie, diaree, icter sau anemie. Mai presus de orice, leziunile hepatice (necrozele si cirozele) evolueaza in final cu hepatome sau carcinome. Formele cronice ale aflatoxicozelor se traduc printr-o scadere a performantelor de crestere a animalelor, anemie, icter lejer si o evolutie canceroasa in final. O doza de 0.2ug/kg timp de 470 zile declanseaza un hematom la soareci. 
Datorita efectelor negative asupra organismului animal si uman, limitele maxime admise de aflatoxine in produsele alimentare sunt cuprinse intre 0.05-15 (ug/kg) (tabel 1).
Tabel 1. Aflatoxine - limitele maxime admise
Aflatoxine Nivelul maxim de aflatoxina
(ug/kg)
B1 B1+B2+G1+G2 M1
Arahide, nuci si fructe uscate 
Arahidele, nucile si fructele uscate si produsele procesate din 
acestea, destinate consumului direct sau folosite ca ingredient
alimentar 2.0 4.0 -
Arahidele supuse sortarii sau altui tratament fizic,inainte
de a fi consumate de catre om sau de a fi folosite ca ingredient
alimentar 8.0 15.0 -
Nucile si fructele uscate supuse sortarii sau altui tratament 
fizic, inainte de a fi consumate de catre om sau de a fi 
folosite ca ingredient alimentar 5.0 10.0 -
Cereale (inclusiv hrisca, Fagopyrum sp) 
Cereale (inclusiv hrisca) si produsele procesate din acestea 
destinate consumului uman direct sau folosite ca 
ingredient alimentar 2.0 4.0 -
Cereale (inclusiv hrisca) cu exceptia porumbului, destinate
sortarii sau altui tratament fizic, inainte de consumul de catre
om sau de a fi folosite ca ingredient alimentar 2.0 4.0 -
Porumbul destinat sortarii sau altui tratament fizic, inainte
de a fi consumat de catre om sau de a fi folosit ca 
ingredient alimentar 5.0 10.0 -
Lapte (lapte batut, lapte pentru fabricarea produselor pe
baza de lapte si laptele tratat prin caldura, asa cum este 
definit prin legislatia sanitara veterinara in vigoare - - 0.05
Urmatoarele specii de condimente:
- Capsicum spp. (fructele uscate ale acestuia, intregi sau 
macinate, inclusiv chilli, pudra de chilli, cayennesi paprika)
- Piper spp.(fructele acestuia, inclusiv piper alb sau negru)
- Myristica fragrans (nucsoara)
- Zingiber officinale (ghimbir)
- Curcuma longa (turmeric) 5.0 10.0 -
Alimentele pentru copii si alimentele pe baza de cereale 
procesate, pentru sugari si copii de varsta mica 0.10 - -
Formulele pentru sugari si formulele in continuare inclusiv laptele pentru sugari si laptele in continuare - - 0.025
Alimente cu destinatie nutritionala speciala destinate in special sugarilor 0.10 - 0.025
1.2.2. Ochratoxina A
Ochratoxina A este un metabolit secundar, elaborat de diferite mucegaiuri din genurile Aspergillus si Penicillium. Productia de ochratoxina A este legata de temperatura, umiditatea mediului ambiant si continutul de apa al suportului contaminant. Valorile minimale ale umiditatii pentru productia de ochratoxina oscileaza intre 0,83 si 0,90, in functie de mucegaiul studiat. Temperatura optima pentru productia de ochratoxina de catre Aspergillus ochraceus este de 28oC, sinteza poate avea loc la temperaturi cuprinse intre 15o si 37 oC. Penicillium veridicatum insa creste intr-o gama de temperaturi care variaza intre 4o si 30oC in prezenta unei umiditati de 22%. In regiunile reci, ochratoxina este produsa de mucegaiuri din genul Penicillium, iar in regiunile calde , ochratoxina este sintetizata de mucegaiuri din genul Aspergillus


Fisiere in arhiva (1):

  • Micotoxinele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!