Resveratrolul (trans3,5,4-trihidroxistilben) este o fitoalexina asociata cu rezistenta vitei de vie la putregaiul cenusiu si este produs de boabele de struguri sub influenta radiatiilor UV. Sinteza resveratrolului a fost localizata in pielita bobului, ceea ce indica ca rezistenta principala a strugurilor la atacul de putregai are loc la acest nivel. Importanta resveratrolului deriva din trei domenii de interes: o oenologic - este un nou compus fenolic, provenit din struguri, care participa la culoare, la caracterul gustativ, la invechirea vinului, intervine in reactiile de oxidare, interactioneaza cu proteinele. o fitopatologic - mijloc de protectie impotriva organismelor fitopatogene prin stimularea apararii naturale a plantei; o farmacologic - face parte din compusii cu proprietati antioxidante sau captatori de radicali liberi in organism; protector impotriva bolilor cardiovasculare; proprietati chimiopreventive impotriva cancerului; previne inflamatiile asociate cu artrita si reumatismul; creste cantitatea de colesterol,,bun"(HDL) si scade pe cel ,, rau"(LDL). Dezvoltarea ciupercii este favorizata de anumiti factori externi: umiditatea, temperatura, tesuturile moarte, leziunile plantelor, lumina . Studiile au evidentiat anumite reactii pe care le produce ciuperca musafir. Ipoteza acumularii rapide a compusilor antifungici - resveratrol, resveratrol trans- de- hidrodimer si ? - viniferina - in vita de vie dupa infectia cu Botrytis cinerea, a fost pusa pe seama latentei acesteia. Biosinteza stilbenilor, flavonoizilor si taninurilor, decurge din metabolismul secundar al aminoacizilor - metabolizarea L- fenil alaninei in acid cumaric. Calea de biosinteza a flavonoizilor la care participa fenilalanina, un aminoacid aflat in cantitati mari in toate tesuturile in prezenta enzimei stilbensintaza sufera o deviere cu formare de resveratrol.(fig.2) Metoda de separare prin HPLC Extractele obtinute din prelucrarea probelor de struguri si vin au fost injectate in coloana de trei ori. Conditii de lucru : Coloana Nucleosil-C18 250 mm x 4,6 mm ;debit 1 ml/minut Elutie: Sistem gradient = 2 solventi : A - apa B - acetonitril H2O / CH3 CN 2:8 (v/v) Volumul injectat : 20ul Analiza compusilor fenolici din struguri din soiurile Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon s-a efectuat la doua momente in timpul maturarii. Soiurile luate in studiu au prezentat valori diferite ale suprafetei picurilor.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).