Merceologie Nealimentara - Mobilierul din Lemn

Cuprins referat Cum descarc?

I.Descrierea mobilierului din lemn.3
1. Istoric.3
2. Clasificarea mobilierului.10
3. Sortimente de mobila.12
4. Caracteristici de calitate si defecte.14
II.Materii prime si modul de fabricatie al mobilierului.16
III.Verificarea caracteristicilor de calitate ale mobilei.19
IV.Analiza calitatii.21
V.Concluzii si propuneri.22
Bibliografie.23
Anexe.24


Extras din referat Cum descarc?

I.Descrierea mobilierului din lemn
5. Istoric
Mobilierul reprezinta un ansamblu de piese obtinute din lemn sau alt material, care are ca scop atat satisfacerea unei necesitati de utilitate casnica, cat si decorarea locuintelor.
Mobila a fost cunoscuta din timpurile cele mai vechi si a evoluat, dand nastere la diferite stiluri care reflecta specificul unei anumite epoci, determinat de mediul geografic si mai ales de mediul istoric si social.
Stilul organizat si documentat al mobilei cunoaste urmatoarele perioade istorice importante :
- stilurile popoarelor vechi: Stilul Egiptean, Stilul Caldeo-Asirian, Stilul Indian, Stilul Chinez si Stilul Japonez;
- stilurile antice: Stilul Antic Grec si Roman;
- stilurile Evului Mediu: Stilul Bizantin, Stilul Islamic, Stilul Romanic si Stilul Gotic;
- stilurile epocii moderne: Stilurile Renasterii, Stilul Baroc italian, Stilul Ludovic al XIV-lea, Stilul Regence, Stilul Ludovic al XV-lea, Stilul Chippendale, Stilul Ludovic al XVI-lea, stilurile clasice engleze, Stilul Empire si Stilul Biedermaier.
- stilul romanesc: Stilul Romanesc Popular si Stilul Cult Romanesc.
Antichitatea:
Mobila popoarelor din Antichitate nu a avut o dezvoltare hotaratoare din cauza conditiilor materiale si sociale din acea vreme. Ea a aparut si a existat ca un obiect de necesitate practica in viata omului, avand forma si structura influentate de arhitectura, de mijloacele materiale si tehnice existente atunci.
o STILUL EGIPTEAN
Poporul egiptean este considerat cel mai vechi creator de mobila, egiptenii fiind primii care au aplicat tehnica prelucrarii lemnului. Materialul folosit a fost lemnul de tisa, cedru, sicomor si maslin. Forma mobilei era simpla, cu linii si suprafete drepte, cu o anumita tendinta de comoditate la obiectele de sezut si odihna, care de obicei erau acoperite cu tesaturi textile, tapiterii luxoase, viu colorate, piei de animale.
Ornamentatia mobilei stilului egiptean a fost alcatuita din elemente abstracte geometrice cum sunt : linii si figuri in zigzag, cercuri si ovale, spirale, motive de sah, elemente vegetale (frunze si flori de palmier, de papirus, floare de nufar, frunza de trestie), figuri de oameni si animale (sfnxul, picioarele si capul de leu, vulturul cu aripile intinse, picioarele de taur, soare inaripat, sarpe). Ornamentele erau gravate, sculptate, incrustate sau pictate pe suprafetele obiectelor de mobilier. S-a folosit cu predilectie ca procedeu decorativ pictura cu o gama de 6 culori : negru, alb, rosu, galben, verde si albastru. De asemenea, stilul egiptean a folosit in ornamentatia mobilei incrustatiile cu materiale si metale pretioase : fier, aur, pietre pretioase. 
o STILUL CALDEO-ASIRIAN
Ca si Stilul Egiptean, cel Caldeo-Asirian nu au avut o dezvoltare deosedbita in arta, constructia si functionalitatea mobilei. Obiectele de mobilier erau grele, cu suprafate drepte, acoperite intodeauna cu elemente decorative sculptate la partea de jos, ca si la egipteni.
Ornamentatiile acestui stil au fost executate prin scluptura, pictura, placare si incrustatie folosindu-se pietre pretioase, bronz si argint. Din domeniul vegetal s-a folosit cu predilectie floarea de lotus, inchisa si deschisa. Un ornament asirian deosebit de frumos, folosit in arhitectura interioara a fost o imitatie clara de tesaturi si un colorit admirabil pe un fond albastru sau galben cu rosu, alb si negru.Marginea ornamentelor era alba. 
o STILURILE INDIAN, CHINEZ SI JAPONEZ
Stilul Indian este caracterizat prin ornamentatie foarte bogata si fin executata, plina de fantezie, cu multe motive geometrice si vegetale. Mobila indiana a fost mai saraca din punct de vedere al sortimentelor. Mesele erau mici si joase, iar dintre obiectele de sezut, tronurile au fost cele mai importante si variate, bogat scluptate pe toate suprafetele elementelor constructive, cu ornamente trafirate si aurite ori cu incrustatii din aur si fildes.
Stilul Chinez a avut o anumita originalitate in arta mobilei, datorita felului de viata deosebit al chinezilor. Pentru constructia mobilierului chinezii au folosit lemnul de abanos, de trandafir si alte specii exotice. Toate obiectele erau ampodobite cu scene din viata omului, cu elemente animale, vegetale, caracteristica principala fiind lacuirea si folosire incrustatiilor de fildes, sidef si aurirea. In arta mobilei chinezesti s-au executat si ornamente sculptate in lac. Nu au intrebuintat tapiteria, ci numai perne pentru sezut. Mobilierul chinez era format din taburete, mese joase, pat cu baldachin, etajere si paravane.
Stilul japonez se aseamana mult cu cel chinez, fiind alcatuit mai cu seama din diferite dulapuri inzidite, etajere, paravane, foarte putine obiecte de sezut si odihna. 
o STILUL ANTIC GREC
Renumita civilizatie antica greaca a creat o nemuritoare opera artistica in arhitectura si scluptura, cu influente directe asupra mobilei din acel timp.
Forma obiectelor de mobila oficiala era masiva, greoaie si rigida, pe cand unele obiecte de mobilier familiar erau mai fine comode si elegante. Dintre speciile lemnose cele mai folosite au fost paltinul, maslinul, abanosul si chiar nucul. Finisarea mobilierului era realizata prin vopsire si pictura, precum si prin baituire si lustruire, procedee cunoscute in acea vreme. Elementele constructive ale mobilierului acestui stil au fost adaptate cerintelor de rezistenta, comoditate si estetica.
Ornamentatia mobilierului a fost influentata de cea arhitecturala, fiind in general sculptata si pictata ori executata prin incrustatii din materiale pretioase sau din unele specii de lemn pretios. Cele mai cunoscute elemente create si folosite de stilul grec au fost: acantul, palmeta, coloanele si pilastrii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Merceologie Nealimentara - Mobilierul din Lemn.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!