Merceologie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
1.Caracterizarea generala a berii ... 3
1.1 Prezentarea produsului si a importantei lui in alimentatie ..3
1.2 Materiile prime utilizate in obtinerea berii . .4
1.3 Procesul tehnologic de obtinere a berii . ..5
1.4 Caracteristici de calitate ale produsului .6
1.5 Ambalare, transport si depozitare ...6
1.6 Etichetarea produsului .7
1.7 Sortimentul de bere in magazinul ,,Linella" 8
Concluzie . 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere :
Bauturile alcoolice sunt alimente facultative in alimentatia omului; totusi, ele sunt aproape nelipsite in consumul zilnic al populatiei. Desi piata internationala a bauturilor este, in general, in crestere, se observa totusi fenomene care retin atentia oamenilor de afaceri, avand la baza pozitia foarte inegala aacestor produse in statisticile nationale si internationale, precum si tendintele ce le manifesta.
Atractia fata de bauturile alcoolice este consecinta unei deprinderi realizate prin asocierea dintre proprietatile lor senzoriale si efectele favorabile exercitate de etilalcool. Prin modificarea raportului dintre procesele de exercitare si cele de inhibitie, care stau la baza activitatii nervoase superioare, bauturile alcoolice in cantitati mici, ridicand buna dispozitie si prelungesc capacitatea de efort si maresc cantitatea de travaliu exterior produs, ceea ce genereaza ideea ca aceste produse dau putere si alcatuiesc un adjutant in munca. Interesul fata de bauturile alcoolice se exprima si prin faptul ca ele ajuta pe om, fie la exaltarea sau trairea mai din plin a unor succese, fie la refugierea dintr-o realitate neconvenabila sau la emiterea unui necaz. 
Este recomandat ca volumul de bauturi alcoolice consumat sa nu aduca mai mult de 20-25g de alcool pentru adultul de 60-65kg, ceea ce inseamna cca 600 ml bere. Astfel, in cele ce urmeaza vom incerca sa evaluam calitatea produsului bere, un produs care face parte din categoria bauturilor alcoolice. In primul capitol vom prezenta caracterizarea merceologica a produsului, procesul tehnologic, caracteristicile de calitate,importanta produsului in alimentatie, iar in capitolul doi vom identifica diferite sortimente existente pe piata din Republica Moldova si vom analiza diferite date statistici referitoare la volumul vanzarilor, al consumului, si al principalilor producatori pe piata din Republica Moldova.
1. Caracterizarea generala a berii
1.1 Prezentarea produsului
Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Este considerata o bautura aliment. La fel de veche ca si painea, ea insasi denumita ,,paine lichida", berea ne-a insotit de-a lungul transformarii noastre in persoane civilizate. Meseria de berar este una din cele mai vechi ocupatii. Conform datelor arheologice existente, fierberea berii are un istoric de cca. 4000 de ani. Exista documente de pe vremea conducatorului Hammurabi (i.e.n. 1728-1686) din Babilon care prevad reguli privind consumarea berii.
Berea face parte din grupa bauturilor alcoolice. Bauturile alcoolice se clasifica dupa continutul de alcool in 3 grupe principale:
-  slab alcoolice, ce contin 1 6% volume alcool (sortimentul de bere);
-  moderat alcoolice, cu 8 22% volume alcool (vinurile naturale si speciale);
-  alcoolice tari, cu 24 70% volume alcool etilic. 
Berea face parte din subgrupa bauturilor slab alcoolice.Berea se poate clasifica dupa continutul de alcool:
-  bere fara alcool-  bere slab alcoolica (0,5 -  1,5% alcool vol.)
-  bere obisnuita (3- 4,5 % alcool vol.)
-  bere cu peste 4,5% alcool vol.
In ceea ce priveste importanta sa in alimentatie berea are un Ph cuprins intre 4,3 si 4,6, dar aciditatea ei in organism se reduce (pH-ul creste spre neutru) datorita acizilor organici slabi, care au tendinta de a forma saruri alcaline.
Proprietatile nutritive fac din bere una dintre cele mai complete bauturi. Bogata in minerale si vitamine (A, D, E, dar mai ales vitaminele din grupa B), berea are un continut ridicat de acid folic, o substanta esentiala in metabolismul celular, care contribuie la prevenirea anemiei si diminueaza concentratia homocisteinei.Continutul moderat de alcool creste asa-numitul colesterol bun si actioneaza ca o bariera impotriva colesterolului rau, reducand riscul de infarct si alte boli ale inimii. La femei, intarzie instalarea menopauzei si a efectelor acesteia - osteoporoza. Obisnuiti sa o consideram exclusiv o bautura, cei mai multi uitam ca berea este si un ingredient clasic in arta culinara. Folosita cand si cum trebuie, berea poate transforma cea mai banala mancare intr-o delicatesa gastronomica. Folosita ca baza pentru sosul marinat, fragezeste carnea de pui, pestele sau fructele de mare. In timpul gatitului, alcoolul se evapora, lasand o aroma placuta in sosuri. Ca ingredient in aluaturi, berea da o un gust delicat clatitelor si produselor de patiserie, facandu-le mai pufoase.Valoarea nutritiva a berii, indiferent de tipul acesteia, la o concentratie a mustului primitiv de 12%, este de aproximativ 450 kcal/l, provenind in proportie de 50% din alcool la sortimentele de bere bruna si in proportie de 75% la tipurile de bere blonda. Alcoolul nu poate fi considerat element nutritiv, desi contribuie cu 17,1 kcal/g, deoarece nu contribuie la formarea de noi tesuturi. In schimb, extractul, ce furnizeaza 3,8 kcal/g, impreuna cu fosfatii si vitaminele constituie substante usor digestibile si impreuna cu alcoolul exercita actiuni dehidratare a tesuturilor si de natura diuretica. Ansamblul componentelor si, in special, dioxidul de carbon confera un efect racoritor si de stimulare a digestiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Merceologie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!