Instalații de aer condiționat

Extras din referat Cum descarc?

Aparatul de aer conditionat clasic
Aerul conditionat se refera la racire si dezumificare a aerului din interiorul unei incaperi pentru confort termic.Pe intelesul tuturor,sistemul de climazare numit aer conditionat inseamna orice forma de racire, incalzire , ventilatie sau dezinfectare care modifica conditia aerului din incapere.Un aer conditionat este un aparat , sistem de climatizare , sau un mecanism proiectat pentru a stabilii temperatura aerului si umitatea pentu o anumita suprafata (folosit atat pentru incalzire cat si pentru racire, depinzand de proprietatile aerului in acel moment.), de obicei foloseste un ciclu de refrigerare dar cateodata si unul de evaporare , fiind cel mai folosit pentru racirea incaperilor din cladiri sau masini.. . Conceptul de aer conditionat este cunoscuta ca au fost aplicate in Roma antica, in cazul in care apeduct de apa a fost circulat prin pereti de anumite case le sa se raceasca.
Ideea de racire a aerului din spatiile inchise a aparut pentru prima data in Egipt. Prima forma de "aparat de aer conditionat" a fost un sistem de apeducte in peretii incaperilor. Bazata pe folosirea apei reci, metoda era accesibila numai claselor superioare, deoarece apa era o resursa pretioasa la acea vreme. Termenul de "aer conditionat" a aparut in 1906, cand un inginer din industria textila, Stuart Cramer, l-a folosit. Acesta a experimentat diferite feluri de a ameliora efectele aerului uscat generat de procesul de productie. Noua dezvoltare pe care Cramer a initiat-o a avut un efect considerabil asupra calitatii aerului din fabrica. Primele aparate cu rol de a controla umiditatea aerului au fost inventate la inceputul secolului 20 pentru a fi folosite in tipografii. Aparatele de aer conditionat au inceput sa fie folosite la scara larga in anii 1950, pentru a raci aerul din case sau automobile.
Aparatul de aer conditionat este cel mai simplu aparat folosit pentru racirea incaperilor din casele noastre.
In esenta are patru componente de baza, dispuse in circuit inchis, intr-o anumita ordine: compresorul de freon, condensatorul (o baterie calda + un ventilator), ventilul de expansiune si evaporatorul (o baterie rece + un ventilator).
In cazul aparatului clasic de conditionare, care doar raceste aerul (Only Cooling) aceste componente sunt asezate astfel:
- In unitatea interioara (montat in camera) se afla evaporatorul plus un prim ventilator, care vehiculeaza aerul in camera,
- In unitatea exterioara (montat pe peretele exterior al casei) se afla condensatorul plus al doilea ven3tilator, care il raceste cu aer atmosferic.
Functionarea, oarecum simplificata, a acestui aparat este urmatoarea:
- Aerul este aspirat din incaperea climatizata de catre ventilatorul unitatii interioare, filtrat, racit in bateria evaporatorului si reinsuflat in incapere,
- Caldura preluata de freonul din evaporator este transferata, cu ajutorul compresorului, care ii ridica acestuia presiunea (si temperatura), in condensator unde freonul este fortat de al doilea ventilator sa o cedeze aerului de ,,racire" atmosferic pe care il incalzeste, 
- Urmeaza intoarcerea catre evaporator a freonului astfel racit dupa ce, la trecerea prin ventilul de expansiune, isi scade presiunea (si temperatura)
- Apoi ciclul se reia.
Un termostat de perete ne permite sa fixam, atat temperatura dorita in incapere, cat si viteza de rotatie a ventilatorului unitatii interioare; restul functioneaza automat.
De subliniat ca, odata cu scaderea temperaturii aerului interior, bateria evaporatorului condenseaza si o parte din vaporii de apa continuti de acesta; condensul rezultat se evacueaza, in exterior, printr-o teava separata. 
Pompa termica aer-aer
Este aparatul de conditionare descris mai inainte la care, simplificat spus, s-a operat o ,,mica" modificare prin introducerea a doua ventile (robinete) electromagnetice de inversare.
Aceste ventile permit ca, in sezonul rece, evaporatorul din camera sa ,,devina" noul condensator, iar condensatorul de afara devine un nou evaporator.
Consecinta principala a schimbarii este faptul ca unitatea interioara (noul condensator) va incalzi aerul din camera, in timp ce unitatea exterioara (noul evaporator) va raci aerul exterior, de aici extragandu-se caldura introdusa de aparat in casa. 
O pompa termica aer-aer va incalzi suficient de bine o incapere atata timp cat temperatura aerului exterior va oscila in intervalul 0...+10 oC.
Odata cu aparitia frigului apar doua fenomene nefavorabile:
o Puterea termica a aparatului scade direct proportional cu temperatura aerului exterior (care ,,spala" noul-evaporator)


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Aer Conditionat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!