Expertiza Dactiloscopica

Cuprins referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIE 3
EXPERTIZA DACTILOSCOPICA 4
1.Fundamentul stiintific al identificarii persoanei dupa desenele papilare 4
A. Unicitatea sau individualitatea desenului papilar 4
B. Fixitatea (stabilitatea) desenului papilar 5
2. Consideratii generale privind clasificarea desenelor papilare 10
A. tipul arc (adeltic) 10
B. tipul lat (monodeltic) 10
C. tipul cerc (bideltic) 10
D. tipul combinat (polideltic) 10
E. tipul amorf 10
Metodologia efectuarii expertizei dactioscopice 16


Extras din referat Cum descarc?

EXPERTIZA DACTILOSCOPICA
1.Fundamentul stiintific al identificarii persoanei dupa desenele papilare
A. Unicitatea sau individualitatea desenului papilar
Cercetatorii in materie de dactiloscopie, pe baza studiilor efectuate si a experientei practice in acest domeniu, au ajuns la concluzia certa ca este imposibil a se intalni doua persoane cu desene papilare identice. Fiecare desen papilar al fiecarui deget are o morfologie unica neexistand doua degete cu desene identice, chiar la aceeasi persoana.
Dupa un calcul matematic, prin aranjamente si combinari, efectuate de Galton si de catre Balthazard, la care, de fapt, nu s-au luat in considerare toate elementele, s-a ajuns la rezultatul ca la cca. 64 miliarde desene s-ar putea gasi doua desene papilare cu caracteristici coincidente. Totusi se poate considera acest lucru imposibil, deoarece conform legilor naturii, nu se admite existenta a doua lucruri absolut identice. Intr-adevar, daca se iau in considerare si alte elemente decat cele patru avute in vedere de Balthazard, se constata, folosind formula probabilitati compuse, ca practic nu se pot gasi doua amprente identice. 
Unicitatea se explica prin varietatea desenelor papilare. 
Ele sunt variate atat in ceea ce priveste forma generala, cat si 
in amanuntele constructiei crestelor ce le compun.
Chiar daca se gasesc doua desene papilare asemanatoare intre ele, parand la prima vedere ca ar fi identice, la o examinare amanuntita se poate vedea ca detaliile formei crestelor papilare nu mai corespund ca numar, forma si plasament. 
B. Fixitatea (stabilitatea) desenului papilar
Desenul papilar apare in luna a treia a vietii intrauterine a fatului si primeste forma definitiva in luna a sasea. El nu se schimba nici dupa moartea persoanei, ci se distruge prin procesul putrefactiei tesuturilor. Prin dezvoltarea organismului omului intervin o serie de schimbari datorita "varstei sau anumitor boli" insa "forma desenului papilar ramane aceeasi". Cercetarile experimentale efectuate au dovedit ca, luand impresiunile digitale de la o persoana la intervale mari de timp si comparandu-le intre ele, se observa ca structura lor ramane aceeasi, modificandu-se doar dimensiunile.
Incercarile de distrugere a reliefului pielii prin frecare, arsuri superficiale sau produse chimice nu pot inlatura desenul papilar decat vremelnic, deoarece intr-un timp scurt, dupa regenerarea pielii, acest desen apare din nou.
Pentru a ne convinge de acest adevar, criminalistul francez Edmond Locard a experimentat pe propriile-i degete. Arzandu-se cu fierul rosu, cu apa clocotita si cu ulei incins, a constatat ca, dupa vindecare, forma si detaliile desenului sau papilar au ramas neschimbate. Aceasta se explica prin faptul ca papilele sunt asezate in stratul de profunzime al pielii si in cazurile de ranire usoara prin care nu li se afecteaza integritatea, crestele papilare se regenereaza in forma lor anterioara. 
Sunt cunoscute in acest sens cazurile cioplitorilor in piatra, zidarilor, celor ce lucreaza cu diferite substante chimice corozive ale caror desene papilare se altereaza frecvent in procesul activitatii specifice. Incetand de a mai veni in contact cu asemenea corpuri sau substante, dupa 3-10 zile epidermul se va reface si va continua sa prezinte aceleasi caracteristici ale desenului papilar ca inainte de alterare. 
Arsurile si taieturile profunde care ataca dermul, dupa vindecare fac sa nu mai apara desenul papilar, insa raman cicatrice, care reprezinta caracteristici deosebit de importante in identificarea dactiloscopica avand in vedere forma lor si locul pe care il ocupa in morfologia desenului.
Pielea este invelisul care imbraca intreaga suprafata a corpului uman. Ea este formata din trei straturi: epidermul, dermul si hipodermul. La punctul de contact cu epidermul, la partea superioara, dermul prezinta o serie de proeminente, de ridicaturi conice, care se numesc papile. In varful papilelor, ce sunt strabatute fiecare de cate un canal, se afla perii prin care este eliminata transpiratia. Papilele dermice sunt insiruite liniar, unele langa altele. Randurilor de papile le corespund randurile de creste papilare situate la suprafata dermului. 
Crestele papilare care se formeaza la suprafata dermului au o inaltime ce variaza intre 0,1-0,4 mm si o latime intre 0,2-0,7 mm. Ele sunt despartite de niste santulete numite "santuri papilare", ce au aceleasi dimensiuni cu ale crestelor pe care le separa. Forma crestelor papilare de la suprafata dermului este reprodusa identic de stratul epidermic, ceea ce face ca in exterior epidermul sa prezinte aceleasi caracteristici ca si dermul. 
Crestele papilare existente pe suprafata pielii, de pe interiorul mainilor si de pe talpa picioarelor, formeaza desenul papilar, un desen pe cat de complicat, pe atat de util in identificarea unei persoane. Desenele papilare imprimate pe suprafata unor obiecte sunt cunoscute in criminalistica si sub denumirea de dactilograme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Dactiloscopica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!