Etichetă ecologică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eticheta ecologica europeana reprezinta un simbol grafic insotit de un scurt text descriptiv, aplicat pe produs, ambalaj, intr-o brosura sau in alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului.Simbolul etichetei ecologice europene este o floare cu petale sub forma de stelute. Eticheta ecologica europeana (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele/serviciile verzi, care nu afecteaza mediul.

In ultimii 10 ani, eticheta ecologica europeana a devenit un simbol de dimensiune europeana pentru produse/servicii.

Eticheta ecologica europeana are urmatoarele obiective:

- incurajarea industriei de a proiecta si realiza produse care sa aiba un impact minim asupra mediului in timpul fazelor de productie, de distributie, de consum si utilizare, chiar si in timpul eliminarii, dupa folosire;

- sa furnizeze consumatorilor cele mai bune informatii asupra impactului asupra mediului al produselor/serviciilor.

Eticheta ecologica europeana identifica performanta de mediu generala a produselor/serviciilor bazata pe analiza ciclului de viata.

Ameliorarea calitatii mediului depinde de comportamentul responsabil al consumatorilor. Producatorii, importatorii, prestatorii de servicii si comerciantii sunt cei care trebuie sa ofere produse/servicii cu impact minim asupra mediului si au rolul de a informa clientii asupra importantei alegerii acestora.

Etichetarea ecologica este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri/servicii cu un impact redus asupra mediului si consumatorii europeni - inclusiv cumparatorii publici si privati - sa le identifice usor. Etichetarea ecologica opereaza pe baza unor criterii, pe grupe de produse/servicii (criterii ecologice si criterii de performanta).Operatorul economic care doreste sa obtina eticheta ecologica europeana pentru unul sau mai multe din produsele sale trebuie sa solicite acest lucru autoritatii competente. Daca produsul indeplineste cerintele, atunci i se acorda eticheta ecologica europeana.

Pentru toate grupele de produse/servicii, aspectele ecologice relevante si criteriile corespunzatoare au fost identificate pe baza unor studii stiintifice complete asupra aspectelor de mediu legate de intregul ciclu de viata al acestor produse si in urma consultarii in cadrul Comitetului Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica.

Membrii acestui Comitet sunt reprezentanti ai autoritatilor competente din toate statele membre ale Uniunii Europene, ONG-uri cu activitatea in domeniul protectiei mediului, asociatii ale consumatorilor, sindicate, producatori si distribuitori. Criteriile propuse de Comitetul Uniunii Europene pentru Eticheta Ecologica pentru o categorie de produse/servicii trebuie sa fie aprobate de Statele membre si de Comisia Europeana inainte ca acestea sa fie utilizate pentru acordarea etichetei ecologice pentru respectiva categorie de produse/servicii.

Procedurile de testare adecvata si verificare pentru criterii au fost elaborate in manuale separate ale utilizatorilor. Un produs/serviciu individual trebuie sa respecte toate criteriile (cheia, cea mai buna practica si performanta) in vederea acordarii etichetei ecologice europene.

Indiferent de grupa de produse/servicii, cerintele de mediu se refera la calitatea aerului, calitatea apei, protejarea solului, reducerea cantitatii de deseuri generate, economisirea energiei, gestionarea resurselor naturale, prevenirea fenomenului de incalzire globala, protejarea stratului de ozon, securitatea mediului, zgomot si biodiversitate.

Produsele au impact asupra mediului in cadrul fiecarei etape a ciclului lor de viata:

- Materii prime

- Procesul de productie

- Distributie (inclusiv ambalare)

- Utilizare / consum

- Reutilizare / reciclare / eliminare

Prin etichetarea ecologica se incearca limitarea folosirii substantelor:

- Cu efecte negative asupra apei, aerului, solului

- Cu risc ridicat de producere a afectelor cancerigene

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eticheta ecologica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 177 cuvinte
Nr caractere:
7 774 caractere
Marime:
22.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
ecologie, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!