Eseu despre hârtie

Extras din referat Cum descarc?

Omenirea a incercat, inca din cele mai vechi timpuri, sa imbunatateasca metodele de comunicare si de inregistrare a evenimentelor. Primele incercari includ folosirea tablitelor cerate, frunzelor, bronzului, matasii sau a tablelor de lut. Doar dupa inventia hartiei informatiile au putut fi inregistrate si transmise mai departe in cantitati mari si cu costuri scazute.
Hartia este un material plan si subtire, avand ca element esential suprafata sa pe care se poate scrie, ale carei dimensiuni sunt mult mai mari decat grosimea sa. Hartia este obtinuta din fibre de celuloza amestecate, care se mentin impreuna fara un alt liant cu exceptia legaturilor de hidrogen si a impletirii fibrelor.
Desi cele mai cautate materiale celulozice pentru fabricarea hartiei sunt pulpa lemnoasa a unor specii de arbori de esenta moale, in special cea a coniferelor, datorita existentei fibrelor de celuloza in structura multor plante, de la ierburi pana la arbori, se pot folosi si multe alte fibre, asa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, canepa sau orez.
Scurt istoric al hartiei:
4000 i.e.n. Vechii egipteni inventeaza prima substanta asemanatoare cu hartia asa cum este ea cunoscuta astazi. Papirusul era o tesatura rogojinoasa din stuf, presata si stransa intr-o coala subtire si rigida. Cuvantul "hartie" (engl. paper) isi are originea in anticul "papirus-papyrus". Mai tarziu, in cursul istoriei, grecii antici folosesc pentru aceleasi scopuri un fel de pergament, fabricat din piei de animale.
105 e.n. Hartia, in forma ei actuala este inventata de Ts'ai Lun, un functionar la curtea imparatului Chinei. Se spune ca Ts'ai a amestecat scoarta de dud, canepa, carpe si plase pentru pesti cu apa, le-a presat si le-a transformat intr-o pasta din care a inlaturat apa; rezultatul era o "coala" subtire care era lasata sa se usuce la soare. Hartia se nascuse. Acest amestec umil avea sa declanseze una dintre cele mai mari revolutii in domeniul comunicarii in istoria umanitatii. Ca urmare a acestei descoperiri, in China infloresc literatura si artele. Totusi, investigatiile arheologice recente plaseaza inventia hartiei cu aproximativ 200 de ani mai devreme.
610 e.n. Calugarii budisti raspandesc treptat arta fabricarii hartiei in Japonia. Aceasta devine o parte esentiala a culturii japoneze, hartia fiind folosita ca material de scris pentru evantaie, articole de imbracaminte, papusi si chiar ca material pentru construirea caselor. Japonezii au fost cei care au folosit primii tehnica tiparirii in bloc. in secolul al VIII-lea, imparateasa Shotuka a preluat un proiect masiv, constand in tiparirea unui milion de rugaciuni - dharani - fiecare pe o coala de hartie separata si asezata in pagoda ei
751 e.n. Samarkand. Armatele chineze si arabe se infrunta dupa decenii de comert pasnic. Chinezii sunt invinsi si multi sunt luati prizonieri. Printre ei se afla si fabricanti de hartie care incearca sa-si rascumpere vietile invatandu-i pe arabi secretele fabricarii acesteia. Astfel, Samarkand a devenit unul dintre cele mai importante centre de productie a hartiei.
1009 e.n. A fost nevoie de aproximativ 400 de ani pentru ca hartia sa traverseze lumea araba si sa ajunga in Europa. Prima fabrica de hartie de pe batranul continent a fost construita chiar de arabi in localitatea Xativa din Spania. Productia de hartie a continuat aici sub legea Moorish pana in anul 1244, cand armatele europene i-au alungat pe arabi. Ca urmare, arta fabricarii hartiei a inceput sa se raspandeasca treptat pe tot cuprinsul Europei crestine.
1250-1450 e.n. Inainte de a fi produsa in fabrici locale, hartia a fost importata in Europa din lumea araba, la preturi ridicate. Ea nu era familiara europenilor, care foloseau pe atunci, pentru scris, pergamentul. Situatia s-a schimbat atunci cand fabricile locale au inceput sa produca hartie la preturi mici. Aplicatiile sale in toate domeniile au creat o cerere imensa de hartie de toate calitatile.
1453 e.n. Johann Gutenberg inventeaza presa de tiparit. Acesta reprezinta urmatorul pas in revolutia comunicarii. Inainte, cartile puteau fi gasite numai la manastiri, case nobiliare sau in bibliotecile eruditilor, in timp ce foarte putini oameni stiau sa citeasca. Pentru prima oara in istorie, si masele sarace au acees la carti, deci la cunoastere. Datorita liberei circulatii a cartilor creste implicit si cererea de hartie, iar literatura infloreste.
1588 - 1690 e.n. 
1588 e.n. Anglia incepe sa-si produca singura hartia. 
1680 e.n. Prima fabrica de hartie din Lumea Noua este construita de spanioli la Culhuacan, langa capitala Mexicului. 
1690 e.n. William Rittenhouse, un emigrant german in America de Nord, fondeaza prima fabrica de hartie langa orasul Philadelphia. Acesta este locul unde invata meserie primii fabricanti de hartie americani.
1719 e.n. La acea vreme hartia era produsa din haine vechi si carpe. Neexistand cantitati suficiente de materie prima pentru a face fata cererii tot mai mari de hartie, Rene Antoine Ferchault de Reaumur sugereaza ca aceasta ar putea fi fabricata din lemn. El a avut aceasta idee observand viespile construindu-si cuibul.
1798 e.n. Nicholas Robert inventeaza masina de fabricat hartie. Mecanismul sau actionat manual producea hartia pe o sita aflata in continua rotatie. Cu toate acestea, nu a putut gasi investitori pentru a-i sprijini descoperirea. Auzind de inventia lui Robert de la o cunostinta comuna, fratii Fourdrinier din Anglia creeaza propria lor masina de fabricat hartie. Desi nu au folosit inventia lor, masinile de fabricat hartie poarta numele acestora si in zilele noastre


Fisiere in arhiva (1):

  • Eseu despre Hartie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!