E-uri

Extras din referat Cum descarc?

1.E-urile-definitie si caracteristici
Sunt cunoscuti sub numele de "E-uri", in reviste se presupune ca, pe plan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata de consumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie, iar consumul lor duce la distrugerea sistemului imunitar si pricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne si maligne. Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problema necesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul "alimentul sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact" cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.
"E-urile"sau aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. In mod standardizat, denumirea lor este formata din litera "E" si un indice compus din trei cifre. 
"E"-urile , cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate tocmai pentru a ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" a folosirii unei denumiri care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse ambalate atractiv, dar foarte nocive.
Introducerea aditivilor in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor, avand o cifra de afaceri de peste 20 miliarde $ anual. 
In timp ce pe piata europeana sunt la moda produsele ecologice, la noi, galantarele sunt pline de alimente "imbunatatite" cu fel si fel de aditivi. Urmarile consumului repetat de astfel de produse se vad in timp, iar romanii cheltuiesc din ce in ce mai mult pe tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. 
Majoritatea produselor alimentare contin aditivi, in special cei numiti emulgatori, cunoscuti in mod curent sub denumirea de E-uri. Multe dintre aceste E-uri s-au dovedit a fi periculoase pentru om. Astfel, s-au intocmit liste pozitive si negative cu E-urile continute in produsele alimentare. 
Insa, nu nocivitatea unor aditivi este atat de periculoasa pentru sanatatea omului, cat utilizarea lor necorespunzatoare. Se spune ca suntem ceea ce mancam. Potrivit specialistilor, aproximativ 70% din bolile romanilor sunt provocate de alimente si de modul de hranire. 
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a realizat un amplu studiu prin care incearca sa demonstreze atat partea pozitiva, cat si cea negativa a E-urilor. Paul Piscoi, coordonatorul proiectului Codex Alimentarius, arata ca, spre exemplu, nitritii in combinatie cu sarea sunt folositi pentru a opri dezvoltarea sporilor bacteriilor care provoaca botulismul. Ei sunt folositi pentru a aroma si fixa culoarea carnii rosii, a carnii de pasare si de peste. Insa, acestia pot reattiona cu anumite amine pentru a forma nitrozamine, multe dintre acestea cauzand cancer. 
Si, oare, de cate ori atunci cand cumparam carne tocata sau carnaciori rumeni nu ramanem "miscati" de cat de frumos si de proaspat arata...! Aparenta doar, caci conservantii care contin sulfiti si care confera carnii culoarea rosie sunt interzisi in carne.


Fisiere in arhiva (1):

  • E-uri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!