Designul și Estetica Sticlelor de Coca-Cola

Cuprins referat

Introducere 3
1. Istoria sticlei de Coca-Cola 4
1.1 Istoria sticlei 4
1.2 Designul si estetica tipurilor de sticla 5
1.3 Momente in istorie 7
Concluzii 8
Bibliografie 8


Extras din referat

Introducere
Coca-Cola este o bautura racoritoare, carbogazoasa, produsa de The Coca-Cola Company, cu sediul in Atlanta, Georgia. 
In prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume. Este vanduta in magazine, restaurante si aparate in peste 200 de tari. Este denumita simplu, Coke (o marca a The Coca-Cola Company in Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (in Europa si America) cola. 
Coca-Cola fost inventata la sfarsitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Initial a fost brevetata ca medicament. Mai tarziu, licenta a fost cumparata de omul de afaceri, Asa Griggs Candler. Tacticile de marketing folosite de acesta au condus produsul spre dominarea pietei bauturilor racoritoare in secolul al XX-lea.
Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.
Compania produce concentrat, care este apoi vandut la diversi imbuteliatori de Coca-Cola licentiati, din intreaga lume. Imbuteliatorii, care detin contracte teritoriale exclusive cu societatea, fabrica produsul finit in cutii si sticle, din concentrat in combinatie cu apa filtrata si indulcitori. Imbuteliatorii apoi vand, distribuie si comercializeaza Coca Cola in cutii si sticle in magazinele de vanzare cu amanuntul si prin masinile automate de vanzare. Coca-Cola Company vinde de asemenea concentrat pentru vanzari la dozator, catre marile restaurante si distribuitorii de servicii alimentare.
Coca-Cola Company a introdus si prezentat ocazional si alte bauturi de tip cola sub numele brandului Coke. Cea mai comuna dintre acestea este Diet Coke. Cu toate acestea, exista si altele, inclusiv Diet Coke Caffeine-Free, Cherry Coke, Coca-Cola Zero, Vanilla Coke si editiile speciale cu lamaie si chiar cu cafea.
In toate tarile in care este prezenta, compania functioneaza in cadrul unui "Sistem Coca-Cola". Acesta este format, pe de o parte, din The Coca-Cola Company, iar, pe de alta parte, din mai multi imbuteliatori care au exclusivitate pe o anumita arie geografica in privinta imbutelierii si distributiei produselor finale.
In Romania, Sistemul este reprezentat de Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company) si Coca-Cola HBC Romania, care asigura imbutelierea, distributia, vanzarea si marketing-ul operational pentru produsele Coca-Cola. Coca-Cola HBC Romania este membra a Grupului Coca-Cola Hellenic, unul dintre cei mai mari imbuteliatori la nivel global din cadrul Sistemului.
Istoria sticlei de Coca-Cola
Istoria sticlei
Intre 1886 - 1899, Coca-Cola a fost distribuita si vanduta numai la dozatoare sau in farmaciile locale pe teritoriul tarii, mai ales in Statele Estice. In acei ani de inceput, afacerea decurgea bine datorita managementului intelligent si a practicilor promotionale ale lui Candler, care, in cooperare cu imbuteliatorii de Coca-Cola, au reusit sa faca produsul cunoscut. 
In 1894, in Vicksburg, Mississippi, Joseph Biedenharn a imbuteliat pentru prima data produsul finit Coca-Cola. El si fratii sai aveau sa devina membrii acelei unice si dinstinse prime generatii de imbuteliatori ai Coca-Cola, care si-au adus contributia pentru a face produsul sa devina ceea ce este el astazi in intreaga lume.
Sticla verde, tip Hutchinson, a companiei Biedenharn Candy, a fost folosita pentru imbutelierea de Coca-Cola intre anii 1894 si 1900. Este extreme de rara si poate atinge un pret substantial printre colectionari. Totusi, nu exista nicio dovada a faptului ca acest tip de sticla a continut Coca-cola la un moment dat in acea perioada de timp, cu exceptia faptului ca Joseph Biedenharn a spus ca a folosit sticla Hutchinson pentru Coca-Cola in perioada anilor 1894-1900. Marca inregistrata "Coca-Cola", in masura in care se stie, nu a fost niciodata stantata pe aceasta sticla.
De asemenea, in 1897, Valdosta Bottling Works, proprietarii Holmes si Barber, au inceput sa puna Coca-Cola in sticle pentru distributia acesteia la nivel local. 
Activitatile Vicksburg si Valdosta se desfasurau la nivel loca, insa acestia pot fi considerate drept precursorii industriei de imbuteliere Coca-Cola infiintata official prin contract in iulie 1899. Industria de imbuteliere Coca-Cola a inceput sa prospere in 1900.
Primele doua fabrici din SUA erau in Chattanooga, Tennessee, si in Atlanta, Georgia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Designul si Estetica Sticlelor de Coca-Cola.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!