Dantela

Extras din referat Cum descarc?

Dantela este un produs textil, o tesatura cu goluri, reprezentand ochiuri largi, lucrat cu acul, cu croseta cu ciocanelele sau prin folosirea simultana a mai multor tehnici, care se realizeaza manual sau industrial.
Golurile dantelei sint formate prin scoaterea firelor din tesatura de baza pe care s-a brodat cu fir textil, dar mai adesea sint realizate ca spatii goale in tesutul efectiv al dantelei. Dantelaria este un mestesug antic. Dantela autentica este formata cind un fir se impleteste cu altele fara o anumita stofa de fundal. Ochiurile care formeaza ornamentul pot fi obtinute prin impletirea si/sau innodarea unui fir cu alte fire independent de fundal, ce creaza dantele stravezii si fine.
Materialele care au fost folosite de-a lungul timpului pentru realizarea dantelelor au variat de la in, matase, aur si argint la mult mai actualul si larg folositul bumbac sau la mult raspanditele fibre sintetice. Unii artisti de astazi folosesc, precum in epoca de aur a dantelariei venetiene, fire de aur, argint sau cupru in lucrarile lor.
Dantela de Bruges lucrata cu ciocanele
Aspectele terminologice
Dantelele sunt tesaturi ajurate (cu goluri) cu caracter ornamental sau decorativ, in care se pot observa cele doua elemente formate prin intreteserea firelor textile:
- o parte ornamentala care consta din desene mai mult sau mai putin complexe
- si o retea formata din ochiuri ale caror forme si dimensiuni sunt, foarte des, regulate.
Totusi, la anumite dantele (in special la dantelele manuale cu ochiuri largi) nu exista propriu-zis un element retea: desenele, separate unele de celelalte prin goluri importante, sunt asamblate prin bride care concura la caracterul decorativ al ansamblului.
Realizarea retelei de ochiuri si de bride ca si desenul ornamental sunt obtinute de cele mai multe ori cu aceleasi fire. Totusi, uneori desenul ornamental se executa separat si apoi se asambleaza. 
Caracteristica esentiala a dantelelor de la aceasta pozitie, este ca desenul nu este realizat pe o tesatura ca fond preexistent. Deci ele nu trebuie confundate cu produsele cu aspect similar si care sunt uneori denumite dantele, care se obtin prin umplerea sau decorarea ochiurilor unei tesaturi de fond sau aplicand prin coasere dantela pe o tesatura de fond care poate fi ulterior eliminata, total sau partial. Astfel de produse (care cuprind in particular, toate broderiile pe tul, plasa sau chiar pe dantela precum si orice alte broderii pe tesatura de fond ajurata preexistenta, ca si incrustatiile sau alte aplicatii prin coaserea dantelelor pe tesaturi de fond ajurate preexistente) sunt broderii.
Dantela aplicata
Sumar istoric
Originea dantelei, ca si a multor arte textile, este invaluita de un mister incetit de legendele care incearca sa explice sursele acestui mestesug. Una dintre cele mai cunoscute legende ne vorbeste despre o nevasta din Venetia care astepta iubitul marinar zile lungi. Marinarul i-a lasat un coral ca amintire. Fata, privind continuu la coral, a incercat sa imite ornamentele variate ale coralului cu ajutorul acului si firelor de ata.
Flandra intotdeauna a disputat cu Venetia intiietatea inventiei dantelei, si o legenda flamanda relateaza ca ultimii participanti la cruciade au adus aceasta arta in tarile de Jos. Istoria orasului Bruges aminteste ca prima dantelareaza a fost impresionata de ornamentul unei pinze de paianjen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dantela.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

***http://ro.wikipedia.org/wiki/Dantel%C4%83
***http://www.jurnalul.ro/stire-tentatii/tentatii-dantela-vesnica-ispita-a-timpurilor-20477.html
***http://www.janastarr.com/photo.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!