Cuptoare cu Microunde

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1242
Mărime: 185.79KB (arhivat)
Publicat de: Relu Albu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Istorie (descoperirea microundelor)
  2. 2. Putina fizica…sau ce sunt microundele?
  3. 3. Ce efecte au microundele asupra organismului?
  4. 4. Tipuri de cuptoare
  5. 5. Vesela compatibila cu microundele
  6. 6. Componentele unui cuptor cu microunde simplu
  7. 7. Reciclare
  8. 8. Ce efecte ai microundele asupra organismului? – NOTA PERSONALA
  9. 9. Bibliografie

Extras din referat

1. Istorie (descoperirea microundelor)

Intr-o zi a anului 1947, Percy Spencer facea un tur prin laboratoarele companiei sale - Raytheon Company, specializata in produse electronice. Oprindu-se pentru cateva momente in fata unui magnetron (tub electronic, folosit ca generator de oscilatii de inalta frecventa), el a simtit o senzatie ciudata si a observat cu surprindere ca o ciocolata pe care o avea in buzunar a inceput sa se topeasca.

Spencer era un spirit inovator (la momentul acela se putea lauda deja cu 120 de brevete de inventii), ca urmare si-a dat seama imediat ca se afla in fata unei descoperiri interesante. Intrigat de modul in care ciocolata sa ajunsese crema, s-a repezit si a cumparat o punga de boabe de porumb de floricele: tinand punga in apropierea magnetronului, a urmarit emotionat cum boabele expandeaza si se transforma in popcorn.

De aici pana la aparitia primului cuptor cu microunde n-a mai fost decat un pas. Pentru un tip ca Spencer, realizarea unui aparat care sa functioneze pe un principiu asemanator n-a ridicat probleme deosebite. Aparatul rezultat cantarea cca 300 kg, avea peste 1,70 m inaltime si era folosit exclusiv in restaurante, vagoane-restaurant sau pe vasele de croaziera, adica in locurile unde se cerea o cantitate mare de mancare ce trebuia gatita rapid. Cuptorul cu microunde nu era insa perfect: de exemplu, carnea gatita cu ajutorul lui nu se rumenea, iar cartofii prajiti deveneau albiciosi si foarte crocanti. De-abia dupa cateva zeci de ani, perfectionarile succesive au permis ca aparatul sa poata fi oferit si consumatorilor casnici. Meritul lui Percy Spencer ramane insa intact, deoarece chiar si cel mai modern cuptor cu microunde din ziua de azi functioneaza pe principiul pus la punct de acest intreprinzator.

2. Putina fizica … sau ce sunt microundele ?

Microundele sunt unde electromagnetice la fel ca lumina, undele radio, TV, ca razele ultraviolete sau infrarosii. Spre deosebire de acestea, microundele au o frecventa mult mai mare: intre 300 si 300.000 MHz. Cu cat frecventa este mai mare cu atat lungimea de unda este mai mica.

Microundele folosite la cuptoarele actuale au o frecventa de 2450 MHz, adica ele oscileaza de 2,45 miliarde de ori pe secunda! Frecventele lor fiind extreme de mare, lungimea de unda este infima – de aici si denumirea de MICROUNDE!

Principiul de functionare a cuptorului cu microunde este urmatorul: energia electrica este transformata in microunde printr-un generator numit magneton. Ele se raspandesc in cuptor, dar se lovesc de peretii acestuia si sunt reflectate, patrunzand astfel in alimente pe o adancime de aproximativ 3 cm. Actiunea lor consta in antrenarea moleculelor de apa, de grasime sau zahar pe acre le contin alimentele. Miscarea foarte rapida a moleculelor creeaza frecarea care, la randul ei, degajeaza caldura facand posibila incalzirea sau gatirea alimentelor intr-un timp foarte scurt.

3. Ce efecte au microundele asupra sanatatii organismului?

Tinand cont de faptul ca intr-un organism normal mai mult de 63% din greutate o reprezinta apa, iar in cazul copiilor mici procentul este si mai mare, oricine isi poate da seama de efectele dezastruoase ale microundelor asupra starii de vitalitate si sanatate.

O posibila explicatie a acestui fenomen este faptul ca in mod normal apa pura de izvor, sau apa care nu a fost prelucrata prea mult, are moleculele cu orientare levogira. Apa poluata, in schimb, precum si apa care a fost tinuta la microunde, are moleculele cu orientare dextrogira. S-a constatat ca orientarea levogira a moleculelor apei este foarte sanatoasa pentru organism, iar cea dextrogira - dimpotriva - are efecte de imbatranire prematura, pierderea vitalitatii, incetinirea activitatilor celulare, si cancer.

In 1989, biologul elvetian Dr. Hans Hertel (in acelasi timp si cercetatori in domeniul alimentatiei), a studiat efectele mancarii preparate la microunde. La acest studiu au participat 8 persoane. Pentru opt saptamani, ei au locuit intr-un mediu controlat si in anumite intervale de timp li s-au dat diverse mancaruri: mancare nepreparata, mancare gatita conventional, si mancare gatita la microunde. Dupa fiecare masa li s-au luat probe de sange.

Preview document

Cuptoare cu Microunde - Pagina 1
Cuptoare cu Microunde - Pagina 2
Cuptoare cu Microunde - Pagina 3
Cuptoare cu Microunde - Pagina 4
Cuptoare cu Microunde - Pagina 5
Cuptoare cu Microunde - Pagina 6
Cuptoare cu Microunde - Pagina 7
Cuptoare cu Microunde - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Cuptoare cu Microunde.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a cuptoarelor cu microunde

Introducere Această lucrare își propune, prin intermediul analizei comparative, sa informeze obiectiv consumatorii, şi nu numai, privind...

Analiza comparativă a cuptoarelor cu microunde

Cap.1 INTRODUCERE Cuptoarele cu microunde reprezintă un progres cu totul deosebit în acest domeniu, pătrunzând în ultimul timp, tot mai mult în...

Studiu privind calitatea mărfurilor domotice-electrocasnice de pe piață

CAPITOLUL I OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR 1.1 Semnificaţie şi denumiri ale ştiinţei mărfurilor Ştiinţa mărfurilor se...

Analiza comparativă a unei grupe de mărfuri - cuptor cu microunde

Analiza comparativă a cuptorului cu microunde Introducere Pentru realizarea analizei comparative a unui produs am ales cuptorul cu microunde,...

Cuptorul cu Microunde

Introducere Pentru realizarea acestui proiect am ales că și produs nealimentar ,,cuptorul cu microunde”,întrucât acesta este ideal pentru...

Analiza Valorii Estetice a Cupoarelor cu Microunde

Introducere Am ales sa analizam valoarea estetica a cuptorului cu microunde deoarece este un produs des utilizat de catre toate categoriile de...

Analiză comparativă a calității cuptoarelor cu microunde față de celelalte cuptoare cu microunde existente pe piață

1. INTRODUCERE Analiza comparativa a calitatii marfurilor ( A.C.Q.M.) Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii...

Analiza Cuptoarelor cu Microunde

Cap.1 INTRODUCERE Cuptoarele cu microunde reprezinta un progres cu totul deosebit în acest domeniu, patrunzând în ultimul timp, tot mai mult în...

Ai nevoie de altceva?