Creativitate - Stiloul

Extras din referat Cum descarc?

Penita - 1692. Bijutierul parizian Dalesme fabrica primele penite de scris din metal. Fabricatia a fost perfectionata in 1772 de Fontaine. 
In 1748 germanul J. Jansen, din Aachen, inventeaza penita de scris din otel moale dar care abia in 1802 intra in fabricatie industriala si uz curent.
In 1780 englezul Samuel Harrison propune inlocuirea penei de gasca pentru scris cu penita confectionata din metal.
Stiloul. Surprinzator, dar nu se stie exact cine a avut ideea revolutionara a stiloului actual.
Un prim brevet pe aceasta idee dateaza de la 1709. Pe timpul lui d'Alambert (1717 - 1783) si Diderot (1713 - 1784) se pare ca erau folosite astfel de stilouri primitive. Chiar si Caterina a Rusiei nota in Memoriile sale din 1748 ca a folosit o "pana" fara sfarsit. Intre 1800 si 1900 au fost depuse peste 400 de brevete pe aceasta tema.
La 25 mai 1827, romanul Petrache Poenaru, literat si profesor, inventeaza la Paris si obtine brevetul pentru "condeiul portaret fara sfarsit alimentandu-se insusi cu cerneala". Este primul toc rezervor, precursorul stiloului actual realizat ulterior de Brissant si Ciffin in 1863 si de Watterman in 1884.
Inventia lui a presupus introducerea unor capilare pentru a regla fluxul de cerneala si a permite simultan miscarea cernelii si a aerului ce trebuie sa inlocuasca cerneala din rezervor. 
Nume sonore ale productiei de stilouri si-au inceput activitatea inca de la inceputul secolului XX: Waterman, Pelikan, Parker, Montblanc, Omas, Montegrappa 
In ultimele decenii ale secolului XX, o data cu cresterea popularitatii obiectelor de scris ieftine si a pixului, stilourile au fost folosite doar ca o optiune mai putin populara. 
Creionul cu bila (pixul) - 1939. Ungurul Ladislau Biro concepe creionul cu bila folosit la inceput de aviatori la altitudini mari. Totusi, brevetul pentru principiul bilei a fost obtinut in 1888 de catre D.J. Loud. Ramanea nerezolvata problema v@scozitatii cernelei.
L. Biro era jurnalist. In timpul unei vizite la imprimeria ziarului la care lucra a fost impresionat de avantajul cernelei cu uscare rapida. Dar inca nu gasise "trucul". Incepand cu 1940 s-a refugiat in Argentina. Intr-o zi, urmarind un grup de copii care se jucau cu bile, a constatat ca acestea, dupa ce treceau printr-un canal murdar, lasau niste urme negre. Asa a gasit "trucul". A dezvoltat ideea si a depus un brevet de inventie la 10 iunie 1943. Creionul sau a fost fabricat de firma Reynolds din SUA.
Creionul BIC. In 1953, baronul Bich (1914 - 1994) lansa o campanie publicitara pentru prezentarea faimosului varf "BIC". O reinventare, pusa la punct in 1949. Ca urmare, Marcel Bich a cumparat toate brevetele lui Biro si va pastra un secret absolut asupra propriilor procedee de fabricatie. Utilizarea varfului BIC in scoli a fost autorizata in 1965.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creativitate - Stiloul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!