Condimente

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3613
Mărime: 811.98KB (arhivat)
Publicat de: Darius Radu Istrate
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Istoria

Orice tip de mâncare fără cel puţin condiment ar fi lipsit de orice savoare. Condimentele sunt apreciate încă din antichitate, atât pentru gustul pe care îl oferă dar şi pentru efectele lor deosebite asupra corpului.

Condimentele sunt substanţe picante de origine minerală, vegetală, animală sau de sinteza care, adăugate unor produse alimentare, le conferă un gust sau o aromă specifică, placută.

Condimentele au fost proemintente în istoria omenirii încă de la începutul ei. Folosirea lor este probată încă din cele mai vechi timpuri istorice. Încă de atunci oamenii înveleau carnea în frunzele tufişelor, descoperind astfel, din greşeală, că acestea accentuau gustul cărnii. La fel s-a întâmplat şi cu anumite nuci, seminţe, fructe şi până şi anumite scoarţe. În vremurile acelea condimentarea era folosită pentru a masca gustul sau mirosul neplăcut al mâncării, iar mai târziu pentru a o menţine proaspătă.

Condimentele erau unele din cele mai valoroase 'monede' de schimb în negoţul din lumea antică şi medievală. În cartea Genezei, Iosif a fost vândut ca sclav de fraţii săi unor negustori de condimente. În Cântarea lui Solomon (Cântarea Cântărilor), bărbatul îşi compara iubita cu o combinaţie abundentă de condimente. În Evul Mediu, unele condimente valorau atât de mult încât erau folosite ca valută, piperul fiind cea mai şocantă monedă pentru zilele noastre. Istoria a lăsat în urmă câteva mituiri de judecători care s-au făcut cu piper.

Condimentele au fost motivul principal pentru care navigatorul portughez, Vasco Da Gama a pornit în călătorie spre India. Se zice că prima frază a lui când a ajuns în India a fost "Căutăm creştini şi condimente." Cam în aceeaşi perioadă, când Cristofor Columb a descoperit din greşeală Lumea Nouă, s-a grăbit să o descrie investitorilor prin noile condimente care se găseau acolo. Deşi nu a descoperit India, a adus alte condimente cu care suntem obişnuiţi în ziua de astăzi: ardei roşii (pe care astăzi îi cunoaştem ca o varietate de chili), vanilie şi ienibahar. După ce comerţul s-a extins şi în Lumea Nouă a început scăderea valorii 'monedei' şi, încetul cu încetul a ajuns în situaţia în care suntem azi, cu foarte multe condimente şi o infinitate de posibilităţi de a le combina. Dar s-a descoperit că aceste condimentări ale vieţii erau chiar folositoare ei. De când s-a învelit prima oară carnea într-o mirodenie, oamenii au avut nu numai un gust special la o mâncare ci şi o sănătate mai bună.

A fost la modă folosirea condimentelor scumpe aduse din tări exotice; între acestea enumerăm: foile de dafin, enibaharul, scorţişoara, piperul, etc. Ele erau accesibile, desigur, numai celor înstăriţi. Dintre condimentele inşirate mai sus, se pare că piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la apariţia expresiei ''scump ca piperul''. În această perioadă, fie din plăcere, fie din snobism, aromele se foloseau în mod exagerat în arta culinară, ajungându-se chiar la stropirea fripturilor sau mâncărurilor cu esenţa de parfum. Folosirea condimentelor exotice, alături de cele autohtone, s-a extins cu timpul, mai ales datorită faptului că acestea s-au ieftinit ca urmare a dezvoltării şi modernizării mijloacelor de transport.

Preview document

Condimente - Pagina 1
Condimente - Pagina 2
Condimente - Pagina 3
Condimente - Pagina 4
Condimente - Pagina 5
Condimente - Pagina 6
Condimente - Pagina 7
Condimente - Pagina 8
Condimente - Pagina 9
Condimente - Pagina 10
Condimente - Pagina 11
Condimente - Pagina 12
Condimente - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Condimente.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii de Conservare, Dezinfectare a Condimentelor, Sistemelor Condimentare

CAP1.Condimente si sisteme condimentare 1.1Generalitati: Adaosurile utilizate in alimentatie si in industria alimentara,pentru a conferi gust si...

Tehnologii -Instalatii, Utilaje, Parametrii de Operare- de Conservare, Dezinfectare a Condimentelor, Sistemelor Condimentare

1. INTRODUCERE 1.1. Condimentele Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat mai întâi şi ingredientelor cu gust pătrunzător şi iute sau...

Analiza Pieței Condimentelor

I. Marketingul. Politica de produs. Mix-ul de marketing O definiţie corectă sau cel puţin cât mai aproape de real este cea dată de Philip Kotler:...

Condimente

1. Generalităţi Condimentul (din franceză condiment, latină condimentum) este o substanţă a plantelor, al căror conţinut natural de gust şi miros...

Microbiologia Fructelor și Condimentelor - Microorganisme de Alterare a Fructelor și Condimentelor

1.MICROBIOLOGIA FRUCTELOR Fructele joaca un rol important in alimentatie, valoarea lor nutritiva depinzand de compozitia lor chimica – continutul...

Tehnologii de conservare cu ajutorul presiunilor scăzute a condimentelor și sistemelor condimentare

1. Condimentele, introducere Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat mai întâi şi ingredientelor cu gust pătrunzător şi iute sau...

Plante Condimentare

I. Introducere. Generalităţi. Prezentarea cazului studiat. 1. Generalităţi Legumele condimentare aparţin diferitelor familii botanice, au un...

Plante Tropicale Condimentare - Piperul Negru

1. GENERALITĂŢI DESPRE CONDIMENTE Termenul de condimente sau mirodenii a fost aplicat mai întâi şi ingredientelor cu gust pătrunzător şi iute sau...

Ai nevoie de altceva?