Compoziția chimică și metode de obținere a săpunurilor

Extras din referat Cum descarc?

1. Compozitia chimica si metoda de obtinere a sapunurilor
Sapunurile sunt saruri cu diferite metale ale acizilor grasi cu cel putin opt atomi de carbon in molecula cu sau fara adaosuri de materiale de umplutura si alti ingredienti speciali (substante de parfumare, dezinfectante, emoliente, de colorare).
Sapunurile se obtin prin combinarea grasimilor de origine vegetala sau animala precum seul, uleiul de floarea soarelui, cocos, bumbac, ricin si de palmier, cu o substanta alcalina, precum soda caustica, potasa caustica, soda calcinata sau carbonat de potasiu printr-un proces chimic numit saponificare. Uleiurile vegetale lichide se utilizeaza la fabricarea de sapun, de obicei in amestec cu grasimi solide sau hidrogenate.
Sapunul este cea mai veche substanta tensioactiva, si a fost folosita pentru prima data in urma acum 4500 de ani. Numele de sapun, se pare ca vine conform unei vechi legende, de la Muntele Sapo, unde erau sacrificate animale. Ploaia a amestecat grasimile cu cenusa pe malul raului Tibet. Femeile au observat ca acest amestec le usura munca, si au inceput sa foloseasca acest sol lutos, imbibat cu amestecul de grasimi la spalatul rufelor.
Sapunurile sunt considerate agenti activi de suprafata deoarece prin stuctura lor moleculara si compozitia chimica prezinta proprietati tensioactive cum ar fi: o putere mai mare sau mai mica de udare, emulsionare, spalare, spumare.
Puterea de spalare a sapunurilor se datoreaza structurii moleculare asimetrice a acestora alcatuita dintr-o grupare polara, hidrofila si insolubila in uleiuri, formata dintr-o grupare anionica si o grupare nepolara hidrofoba dar solubila in uleiuri, formata dintr-un rest hidrocarbonat (ce contine 8-18 atomi de carbon). 
grupare nepolara grupare polara
Figura 1 Structura moleculei de sapun
In procedeul obisnuit de fabricare a sapunului se incalzeste grasimea cu aburi introdusi direct la 100oC si se adauga solutia de hidroxid de sodiu, pentru a obtine o emulsie. Indata ce se formeaza sapun, viteza de reactie creste brusc, fiindca sapunul topit este un bun dizolvant atat pentru grasime cat si pentru hidroxidul de sodiu. Produsul astfel obtinut contine toata glicerina, rezultata din reactia de saponificare si multa apa. Pentru adaugarea unei solutii concentrate de clorura de sodiu se separa sapunul miez, topit, la fund ramanad un strat apos, care contine glicerina. Sapunul miez contine 62-64% acizi grasi si el poate fi utilizat ca sapun de rufe. Pentru fabricarea sapunului de toaleta, sapunul miez (obtinut din grasimi mai pure) se usuca pana ce continutul in acizi atinge 80-85% apoi i se inglobeaza un parfum si se preseaza la rece in bucati (placi de sapun). Se taie apoi placile de sapun in bare de 90/50cm dupa care sunt uscate cu scopul de a fixa continutul de apa in masa de sapun, a mentine plasticitatea si de a evita tendinta de fisurare sau stratificare. Dupa uscare are loc taierea transversala a barelor de sapun, imprimarea formei finale, marcarea si ambalarea produsului finit.
2. Clasificarea sapunurilor
Sapunurile se pot clasifica dupa compozitia chimica si dupa destinatie.
In functie de compozitia chimica sapunurile se clasifica in: 
- sapunuri de sodiu, care sunt solide si solubile in apa
- sapunuri de potasiu care sunt lichide si solubile in apa;
- sapunuri de aluminiu, mangan, calciu, bariu, care sunt solide si insolubile in apa.
In functie de destinatia lor sapunurile se clasifica in: sapun de rufe, de semitoaleta si de toaleta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compozitia Chimica si Metode de Obtinere a Sapunurilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!