Coloranții

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1709
Mărime: 18.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Zi de zi intilnim pe ambalajele produselor alimentare tot mai multi si mai multi coloranti folositi la obtinerea acestor produse .Si din ce in ce mai des el este ingredientul principal in procesul tehnologic al marfurilor . Dar de cite ori ne-am pus intrebarea -

-Ce,sunt colorantii si de ce sunt scrisi si sub denumirea de E-uri?

-Oare este atit de necesara folosirea colorantilor ?

-Care coloranti sunt inofensivi si care sunt toxici?

-Si care sunt colorantii sintetici si cei naturali?

Colorantii sunt substantele chimice care se adauga in produse care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime culoare sa altor compuși cu care intră în contact pentru a da un aspect sau o prezentare mai atragatoare acestora.

“E”-urile , cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente printre care si colorantii , au fost astfel botezate tocmai pentru a ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial.

Sub motivatia “tehnica” a folositii unei denumiri care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse ambalate atractiv, dar foarte nocive.

Introducerea colorantilor in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila avand o cifra de venituri deciteva miliarde anual

Industria alimentara din Moldova ne ademeneste cu “bunatati” de tot felul, dar, cel mai adesea, acestea sunt asezonate cu aditivi alimentari din belsug printre care si colorantii . Cum ne influenteaza acestia organismul este o chestiune careia merita sa-i acordam toata atentia, pentru ca…. este sanatatea noastra in joc.

Colorantul ideal trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

• să nu fie toxic sau cancerigen;

• să fie dispersabil şi/sau solubil, în funcţie de destinaţie;

• să nu imprime gust şi miros particular;

• să fie stabil la lumină, într-un domeniu larg de pH (2 – 8);

• să fie stabil termic, compatibil cu tratamentul aplicat produsului alimentar (pasteurizare, sterilizare, fierbere);

• să fie stabil la depozitare;

• să nu reacţioneze cu metalele şi nici cu agenţii oxidanţi/reducători;

• să posede caracteristici identice pentru fiecare lot;

• să poată fi detectat/dozat prin metode analitice;

• să fie disponibil şi economic;

• să fie aprobat de legislaţia în vigoare.

Coloranţii alimentari naturali sunt vopsele sau pigmenţi obţinuti din produse vegetale, animale sau minerale existente în natură şi care au capacitatea de a colora alimentele. Ei provin dintr-o varietate de surse cum sunt seminţele, fructele, legumele, frunzele, algele.

Cei mai cunoscuti sunt :

-Culoarea verde (minta,urzica,din frunze de morcov)

-Culoarea rosie (frunzi de ceapa)

-Culoarea orange(morcov)

-Culoarea visinie(sfecla )

Preview document

Coloranții - Pagina 1
Coloranții - Pagina 2
Coloranții - Pagina 3
Coloranții - Pagina 4
Coloranții - Pagina 5
Coloranții - Pagina 6
Coloranții - Pagina 7
Coloranții - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Colorantii.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - Cafeaua

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CAFELEI Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Determinarea conținutului în coloranți alimentari

1. Coloranti alimentari. 1.1. Notiuni despre culoare. Culoarea este o insusire a calitatii senzoriale a unui produs alimentar care, alaturi de...

Coloranți Utilizați ca Aditivi Alimentari

Coloranţi utilizaţi ca aditivi alimentari Cap. I Noţiuni generale 1. Coloranţii alimentari Culoarea este o însuşire a calităţii senzoriale a...

Sisteme de Analiză și Control pentru Coloranții Alimentari Naturali

Introducere Pigmenţii care se conţin în materie vegetală sunt clasificaţi după principiul solubilităţii în solvenţi polari şi nepolari. Pigmenţii...

Coloranții alimentari

I.Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si...

Aditivi alimentări - coloranții

I. Introducere Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul...

Coloranți naturali de uz alimentar

INTRODUCERE Colorantul este o substanță naturală sau obținută prin sinteză chimică, care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime...

Rețele Petri temporizate și colorate pentru modelarea sistemelor multiagent. Studiu comparativ

Introducere Rețelele Petri sunt definite ca o metodă formală, grafică și executabilă pentru descrierea și analiza sistemelor dinamice cu...

Toxicologia coloranților alimentari

Colorantii alimentari sunt cei mai importanti din categoria aditivilor, sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare....

Ai nevoie de altceva?