Codul de bare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In fiecare zi intalnim coduri de bare peste tot in jurul nostru. Le putem vedea in magazine, pe corespondenta, facturi, etc. De acum preturile au fost inlocuite de codurile de bare.

Codurile de bare pot fi folosite in orice societate si in toate industriile producatoare sau de desfacere.

Ele sunt folosite in mai multe sisteme.

Codurile de bare pot fi descrise ca un cod "Morse optic". O serie de bare negre pe un spatiu alb dau nastere codului de bare. Exista mai multe formate de coduri de bare.

Codurile de bare sunt citite si decodate cu ajutorul scanerelor care masoara reflexia luminii si interpreteaza codurile in numere si litere si le trimit spre gestionare unui calculator. Din cauza ca exista multe formate de coduri de bare s-a ajuns ca un scaner sa recunoasca mai multe formate liniare si bidimensionale.

Daca simbologia este relativ unica, compozitia unui cod de bare variaza de la format de format. De exemplu, toate codurile de bare sunt reprezentate pe axele X si Y si sunt ortogonale pe axa X.

Lungimea cod-ului de bare pe axa X reprezinta lungimea codului de bare.

Toate codurile de bare au un caracter de start/stop ce permite citirea de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga. Prin conventie caracterul din stanga este considerat caracterul de start si caracterul din dreapta caracterul de stop.

Codurile de bare reprezinta un set de simboluri folosite pentru a reprezenta informatiile alfa-numerice. Pe scurt, in loc de numarul "1" sau litera "A", veti vedea o insiruire de bare, subtiri sau groase, folosite pentru a reprezenta acel numar sau acea litera.

Natural, urmeaza intrebarea: "De ce sa se inlocuiasca informatiile alfa-numerice cu coduri de bare?". Raspunsul vine de la sine: masinile in general nu citesc cu usurinta reprezentarea pe care noi o dam cifrelor si literelor, nici macar prin recent dezvoltata OCR (Optical Character Recognition) (recunoasterea optica a caracterelor). Analog, se poate da exemplul calculatoarelor, care convertesc informatia in cod binar, succesiuni de 0 si 1, pe baza carora pot lua decizii mult mai rapid.

Un insemnat numar de standarde a fost dezvoltat peste ani in ceea ce se cheama in limbaj obisnuit, simbologii. Putem folosi diferitele simbologii in acelasi fel in care folosim diferitele feluri de fonturi pentru a sublinia un anumit element dintr-o constructie.

Simbologiile sunt standardizate, astfel incat, odata tiparite sa poata fi scanate si decodate.

Istoria Codului de bara

In 1932 un grup de studenti de la Universitatea Harvard condusi de Wallace Flint au demarat un proiect destul de indraznet.

Produselor le erau anexate puncte de reper din cataloage de produse si erau centralizate intr-o baza de date. Codurile de bare, in forma moderna, au inceput sa apara in 1948.

Bernard Silver, un absolvent al institutului "Drexel Institute of Technology" din Philadelphia, a primit o cerere de dezvoltare a unui sistem automat de identificare a produselor. Silver i-a spus prietenului sau Norman Joseph Woodland despre comanda primita. Woodland avea 27 de ani si era profesor la acelasi institut. Problema l-a fascinat pe Woodland si a inceput sa lucreze la acest proiect.

Prima idee a lui Woodland a fost aceea de a folosi un tip de cerneala, care sub actiunea radiatiilor ultraviolete va deveni stralucitoare. Woodland si Silver au creat un dispozitiv care functiona, dar sistemul avea probleme cu instabilitatea cernelii, iar tiparirea modelelor era foarte costisitoare. Woodland era convis ca ideea lor era buna, astfel ca a renuntat la profesorat si s-a mutat in apartamentul bunicului sau din Florida pentru a avea mai mult timp de lucru.

In 20 octombrie 1949, Woodland si Silver au publicat o lucrare intitulata "Classifying Apparatus and Method" (Aparat si metoda de clasificat). Inventatorii au descris inventia lor ca fiind "arta de clasificare a produselor pe baza modelelor".

Majoritatea codurilor de bare pe care Woodland si Silver le-au descris erau formate dintr-o serie de spirale circulare. In timp ce cei doi le descriau ca simboluri, simbologia de baza a codurilor de bare se asemana foarte mult cu codurile de bare unidimensionale din prezent.

Simbologia era realizata dintr-un model format din 4 linii albe pe un fundal inchis. Prima linie era linia de control, iar celelalte 3 linii erau fixate la distante variabile fata de prima linie (de control). Informatia era codata prin prezenta sau absenta unei sau mai multor linii. Astfel se puteau realiza 7 clasificari diferite de produse. Prin adaugarea mai multor linii erau posibile mai multe clasificari de produse. La un numar de 10 linii erau posibile 1023 (210-1) de clasificari diferite.

Modelul de cod de bare realizat de Woodland si Silver la 7 octombrie 1952 a inceput sa fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

In 1962 Silver moare la varsta de 38 de ani, inainte de a putea vedea utilizarea codurilor de bare in comert. In 1992 Woodland

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Codul de bare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 027 cuvinte
Nr caractere:
10 611 caractere
Marime:
22.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
produse, cod de bare, identificare
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!