Ceaiul Negru - Mărfuri Alimentare și Securitatea Consumatorului

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1: Caracterizarea generala a sortimentului
1.1 Prezentare si importanta in alimentatie
Ceaiul negru provine din planta Camellia sinensis, cunoscut de multa lume sub numele de ceai chinezesc, este una dintre cele mai raspandite remedii naturale in intreaga lume, alaturi de ceaiul verde. Atat ceaiul negru cat si cel verde sunt originare din sudul Chinei si nordul Indiei, de multe secole, cu mult inainte de era noastra. Astazi ele sunt raspandite in culturi in regiunea tropicala si subtropicala a Asiei, in Africa tropicala si mai recent in America Latina si Orientul Apropiat. Un lucru important de remarcat este ca ambele ceaiuri sunt preparate din aceeasi planta, diferenta facandu-se doar la modul de tratare al frunzelor.
Descrierea plantei
Ceaiul negru se obtine dintr-un arbust cu inaltimea de 1 metru, care poate creste uneori insa chiar si pana la 10 metri. Pentru prepararea ceaiului se folosesc frunzele acestui arbust care cresc la cea mai mare inaltime. Frunzele au forma ovala, sunt pieloase si au margini dintate. Prin fermentarea acestor frunze se obtine ceaiul negru, iar prin expunerea lor la abur se obtine ceaiul verde. De remarcat, la arbustul de ceai mai sunt florile albe cu miros dulce si fructele care au o forma de capsula rotunda.
Utilizarea medicala a ceaiului negru
Potentiale beneficii: 
- Sistemul cardiovascular: consumul de ceai inbunatateste elasticitatea vaselor de sange si previne aparitia bolilor cardiovasculare prin scaderea nivelului de colesterol LDL, atenuarea proceselor inflamatorii asociate aterosclerozei, sustinerea functiilor endoteliale normale, reducerea trombozei. 
- Sistemul nervos; 
- Cancer: portivit studiilor, ceaiul verde ajuta sistemul imunitar impotriva toxinelor ce cresc riscul bolilor canceroase, scade capacitatea invadatoare a celulelor tumorale in cazul cancerului de san, contracareaza efectele fumatului, reducand riscurile cancerului la plamani. Alte studii de laborator indica o eventuala protectie impotriva cancerului de colon. 
- Sistemul osos: exista unele dovezi care indica o imbunatatire a starii articulatiilor in cazul pacientilor cu artrita reumatoida; impreuna cu o alimentatie bogata in calciu si vitamina D, consumul de ceai poate contribui la mentinerea unei densitati osoase normale la femeile in varsta, reducand riscul fracturilor. 
- Metabolism: s-a constata in urma unui studiu proprietatea ceaiului de a creste metabolismul si de a arde grasimile, datorita capacitatii termogenice a ceaiului. Ceaiul verde este eficient in combaterea obezitatii. 
- Diabet: in urma studiilor efectuate pe sobolani, s-a constatat ca substantele continute in ceai scad nivelul zaharurilor din sange si previn cataracta la indivizii diabetici. 
- Sistem imunitar: exista indicii ca aceasta bautura poate ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. 
1.1 Materii prime folosite
Se culeg 4 recolte de ceai, intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lunii septembrie, care se diferentiaza din punct de vedere calitativ.
Clasificarea ceaiului se face dupa mai multe criterii:
a) dupa dimensiunea frunzelor:
- frunze intregi;
- frunze rupte;
- frunze strivite sau sub forma de praf.
b) dupa tehnologia de fabricatie:
- ceaiul negru (fermentat);
- ceaiul semifermentat;
- ceaiul verde (nefermentat);
- ceaiul aromat (parfumat);
- ceaiul instant.
Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare; dintre componenti amintim: teina (alcaloid asemanator cu cel care se gaseste in cafea, matA(C) si nucile de cola), tanin si uleiuri volatile. 
Astfel avem: 
a) solubilitate: solubila 100% in apa calda si rece; 
b) umiditate: maximum 4%; 
c) ph: maximum 4,5-5; 
d) corpuri straine: absente; 
e) fractia masica de cofeina (calculata la substanta uscata) in cafea trebuie sa fie de minimum 2,3 %; 
f) fractia masica de impuritati metalice (particole de cel mult 0,3 mm), %, de cel mult: 3 x 10-4.
Sortimente 
Ceaiul cel mai popular din lume este ceaiul negru. Ceaiul isi schimba culoarea de la verde la negru prin fermentatie si are un gust foarte variat de la floaral sau gust de fructe pana la condimentat. 
Ceaiul negru Yunnan este produs in provincia Yunnan si are frunzele mari si moi cu un gust aromatic. Ceaiul este numit de chinezi "ceaiul rosu" din cauza culorii lui rosu-aurii. O specialitate de ceai produsa aici este ceaiul Pu-Erh care este folosit in scopuri terapeutice. 
Ceaiul negru Keemun este un ceai negru chinezesc deosebit produs in provincia Anhui in nordul Chinei. Ceaiul are un gust usor, floral amintind a orhidee, cu putina cofeina. 
Ceai negru din Sri Lanka (Ceylon). Pe platourile din Sri Lanka la inaltimi intre 1500 - 2200 metri se gasesc plantatii de ceai de unde se recolteaza ceaiuri de foarte buna calitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ceaiul Negru - Marfuri Alimentare si Securitatea Consumatorului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!