Caracterizarea Produsului Cafea

Extras din referat Cum descarc?

1) Definitia produsului
Cafeaua intra in grupa stimulentelor. Aceasta, prin compozitia ei, actioneaza asupra sistemului nervos central si asupra sistemului circulator, inlaturand senzatia de oboseala si prelungind timpul afectat activitatii intelectuale, dar si fizice. Aceste efecte stimulatoare sunt conferite cafelei de cofeina prezenta, intre 1 si 3%. 
La efectul reconfortant, de refacere a capacitatii de munca se adauga si valoarea ei gustativa deosebita, bine individualizata si inimitabila. Consumul exagerat de cafea dezechilibreaza fiziologic organismul, poate accentua starea de oboseala, reduce capacitatea de munca si poate crea dependent.
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In occident, istoria cafelei incepe cu trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime. 
Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.
Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Incepand cu anul 1000 e. n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafea in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. 
Proprietatile stimulative ale cafelei au fost considerate de multi in acele timpuri, generatoarele unui extaz religios, iar cafeaua ca bautura si-a castigat o reputatie mistica, invaluita in mister si asociata cu preotii si doctorii. De aceea nu este surprinzator ca doua legende puternice au aparut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.
I. Se povesteste ca prin 1400 un pazitor de capre yemenit, pe nume Khaldi a observat cum caprele sale deveneau neastamparate si energice dupa ce mancau fructele rosii care cresteau in tufisurile necunoscute de pe acele meleaguri. Chiar si-n timpul noptii animalele erau vioaie si agitate. Foarte mirat, a hotarat sa guste si el din aceste fructe. Dupa putin timp se simtea mai putin obosit si parca avea mai multa energie. Khaldi a dus fructele la o manastire din apropiere, unde staretul a fiert fructele in apa obtinand un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala si somnolenta. De atunci calugarii au inceput sa foloseasca acesta calitate a boabelor pentru a ramane trezi pe parcursul lungilor rugaciuni si meditatii, in asteptarea inspiratiei divine.
II. Cealalta poveste este cea a unui dervis musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca impreuna cu prietenii sai prin desert si astfel sa moara de foame. Mergand prin pustiu si disperati ca vor muri de foame, au inceput sa manance boabele unui arbust si chiar sa faca o supa din ele. Aceste boabe le-au dat puterea sa invinga oboseala si sa ajunga pana in orasul Moch. Au denumit planta si boabele sale Mocha, in cinstea acestui eveniment.
Prima butura ce continea cafea, era vinul facut din boabe de cafea, apa si miere. De altfel, cuvantul cafea isi are originea in vechiul cuvant arab Qahvah, cu sensul de vin.
Multe scrieri considera cafeaua originara din regiunea Kaffa Etiopia. De aici, a fost raspandita de catre arabi in Yemen si cultivata. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Rosie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasa datorita faptului ca era singurul loc din lume unde se gasea. Odata cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleaca spre toate zarile.
Turcii au introdus cafeaua in 1453 la Constantinopol, dar primul magazin s-a deschis abia in 1475, numit Kiva Han. In Europa, cafeaua patrunde la 1500 prin porturile Alexandria si Smyrna. Olandezii incep cultivarea cafelei in coloniile Batavia si Java, francezii in Martinica si Antile, englezii, spaniolii si portughezii in Asia si America.
In 1727 cafeaua ajunge in Brazilia unde incepe sa fie cultivata pe suprafete din ce in ce mai mari. Devine in scurt timp una dintre resursele economice principale ale tarii.
La 1773 cafeaua este proclamata bautura nationala a Statelor Unite ale Americii.
In 1822, in Franta, este construit primul aparat pentru cafea expresso.
Hills Bros, la 1900 incepe ambalarea in vid, chimistul Satori Kato obtine prima cafea solubila.
2) Calitatea produsului
A) Caracteristici tehnice si proprietati organoleptice:
- aspect: pulbere fina, granulata, omogena si fara aglomerari;
- culoare: de la bruna la bruna roscat, uniforma in intreaga masa;
- gust si miros: specifice placute, bine exprimate, fara gust sau miros strain, fara gust de caramel.
B) Proprietati fizico-chimice:
- solubilitate: solubila 100% in apa calda si rece;
- umiditate: maximum 4%;
- pH: maximum 4,5-5;
- corpuri straine: absente.
C) Reguli pentru verificarea calitatii: verificarea calitatii se face pe loturi, prin lot intelegandu-se marfa de aceiasi calitate, tip comercial si livrata de acelasi furnizor.
D) Verificarea aspectului exterior al marcarii: aceasta operatiune se va efectua la minimum 1% din numarul total al ambalajelor de transport, cu examinarea fiecarui recipient.


Fisiere in arhiva (2):

  • Caracterizarea Produsului Cafea
    • Continut proiect cafea.doc
    • Prima pag + cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!