Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1506
Mărime: 9.74KB (arhivat)
Publicat de: Andreea Tomescu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Ion

Extras din referat

1. Introducere

Comertul mondial cu marfuri alimentare brute si prelucrate se afla sub incidenta:

- disponibilitatilor de resurse agro- alimentare si a fluxurilor comertului international;

- ridicarea gradului de prelucrare a alimentelor, piata fiind impulsionata de industrializarea rapida a sectoarelor de productie alimentara, aparitia unor noi forme de distributie si dezvoltarea unor noi forme de consum;

- utilizarea unor mecanisme eficiente de adaptare la exigentele protectiei consumatorilor.

Progresul continuu al societatii umane a dus la o omniprezenta a tehnologiei in toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari.

Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cat mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cat mai bogate in vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificiala.

Comertului ii sunt specifice o serie de axiome dintre care urmatoarele sunt decisive:

- comertul se face cu marfa

- comertul este o indeletnicire profitabila

- comertul se bazeaza pe credibilitate

- comertul presupune un grad mare de profesionalism.

2. Fructele-alimente

Marfa alimentara, sau alimentul reprezinta toate substantele sau produse prelucrate, partial prelucrate sau neprelucrate destinate sa fie ingerate de oameni.

Termenul de „ marfa alimentara” nu cuprinde :

- hrana pentru animale

- animalele vii, mai putin cele care nu sunt preparate in vederea consumului uman

- plantele inainte de recoltare

- medicamentele

- cosmeticele

- tutunul si produsele din tutun

- stupefiantele si substantele psihotrope

- reziduuri si contaminanti.

Conform acestei definitii fructele sunt alimente care se pot consuma atat in stare prelucrata (compoturi, sucuri, etc.), cat si in stare neprelucrata.

Romania se situeaza pe locul 12 in Europa in ceea ce priveste consumul de fructe pe cap de locuitor - 55 kg./cap de locuitor. Este o valoare destul de mica, comparativ cu Italia - 123 kg./cap de locuitor - sau Bulgaria - 116 kg./locuitor - , dar inaintea unor tari ca Marea Britanie - doar 40kg./cap de locuitor - sau Polonia - 50 kg./locuitor. Consumul optim pe tipurile de fructe se situeaza in ceea ce priveste merele la 28 kg./locuitor, piersici - 2,6 kg./locuitor, capsuni - 2 kg./locuitor, iar punele - 18,1 kg./locuitor. (2003)

Fructele, datorita continutului ridicat in vitamine, saruri minerale, glucide usor asimilabile, accizi si alte principii fiziologice active, constituie un factor indispensabil in alimentatia rationala a omului.

3. Capsunii- caracteristici, origine, soiuri

Capsunul (fragaria grandiflora) este un arbust fructifer; originea lui este diferita in functie de soiul din care apartin; astfel Gorella- Olanda, Pocahontas- S.U.A., Red Gauntlet- U.K., Regina- Germania, Senga Sengana- Germania, Talisman- U.K., Benton- S.U.A., Aiko- S.U.A., Dukat- Polonia, Elsanta- Olanda etc.

Preview document

Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 1
Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 2
Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 3
Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 4
Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 5
Caracterizarea merceologică generală a căpșunilor - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Merceologica Generala a Capsunilor.doc

Alții au mai descărcat și

Caracterizarea Merceologica a Laptelui

INTRODUCERE LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. In toate scrierile vechi ce se referă la...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Ai nevoie de altceva?