Caracterizarea merceologică a mierii de albine

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap. I. Nominalizarea si definirea produsului
1.1. se precizeaza grupa de marfuri analizata;
1.2. se face definirea grupei de marfuri, pe baza modului de obtinere a produsului;
Cap. II. Prezentarea sortimentului
2.1. din ce grupa de produse alimentare face parte produsul ales?
2.2.care sunt subgrupele care alcatuiesc grupa de produse alimentare din care face parte produsul ales?
2.3.din ce subgrupa face parte produsul ales si de ce?
Cap. III. Caracteristicile de calitate ale produsului
3.1. care sunt caracteristicile de calitate organoleptice si respectiv fizico-chimice ale produsului ales?
3.2. care sunt valorile caracteristicilor de calitate ale produsului ales?
3.3. care este semnificatia caracteristicilor de calitate ale produsului ales si importanta lor in determinarea calitatii acestuia?
3.4. care sunt caracteristicile de calitate ale produsului ales ale caror valori se pot modifica si care este semnificatia acestor modificari pentru calitatea produsului?
Cap. IV. Ambalarea si etichetarea marfurilor analizate;
4.1.care sunt tipurile de ambalaje utilizate in comert pentru produsul ales (cercetare in magazine)?
4.2.care sunt modalitatile de etichetare a produsului?
4.3.care sunt elementele componente ale etichetei produsului ales?
Cap. V. Termene de valabilitate si conditiile de pastrare in unitatile comerciale.
5.1.care este modul in care se mentioneaza termenul de valabilitate al produsului ales?
5.2.care sunt conditiile de pastrare ale produsului (umiditate si temperatura)?

Extras din referat:

1.1. Se caracterizeaza merceologic produsul: miere de albine

1.2. Mierea de albine:este un produs alimentar nativ, cu o valoare nutritiva ridicata (valoarea energetica 315-325Kcal/100g) si cu reale insusiri dietetice si terapeutice, utilizabila in alimentatia tuturor categoriilor de consumatori. Rezulta din prelucrarea de catre albine(Apis melifera L) a nectarului florilor sau a manei secretate de o serie de insecte parazite care traiesc pe diferite parti ale unor arbori si plante ori a altor surse de zahar.

Mierea de albine: este o substanta semilichida cu gust dulce rezultata din necratul cules si prelucrat de albine.

Cap II. Prezentarea sortimentului

2.1. Mierea de albine se incadreaza in grupa zaharului si a produselor zaharoase.

Sortimentul de marfuri din aceasta grupa este format din:

- zahar;

- mierea de albine;

- glucoza si amidon;

- produse zaharoase(produse de caramelaj, drajeuri, caramele, fondanterie, produse gelificate, dulciuri orientale, ciocolata, specialitati de ciocolata si produse dietetice.

2.2.Mierea este produsul de baza al albinelor, componenta principala constituind-o zaharurile, reprezentate indeosebi de glucoza si fructoza ce provin din nectarul floral, extrafloral, mana si alte surse recoltate de albine si depozitate in faguri.

o Dupa provenienta, mierea de albine se clasifica in: miere monoflora, si poliflora din nectarul florilor si miere de padure.

- Mierea monoflora-care provine integral sau in cea mai mare parte din nectarul unei specii de plante (miere de salcam, tei, floarea soarelui, rapita, zmeura, izma etc.).

- Mierea poliflora - care provine dintr-un amestec de nectar de pe flori de diferite specii sau dintr-un amestec de miere monoflora (faneata de deal, de ses, de balta, pomi fructiferi, salcam- tei, tei- floarea soarelui etc).

- Mierea de padure - care provine in cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor decat florile, in amestec cu nectarul florilor din padure.

o In functie de modul de prelucrare mierea de albine se clasifica in:

- miere de fagure;

- miere obtinuta prin scurgere libera;

- miere obtinuta prin centrifugare.

o In functie de calitate mierea de albine se clasifica in:

- miere superioara: in care se incadreaza mierea poliflora, mierea monoflora si mierea de padure cu insusiri superioare recoltata de albine din florile de salcam, tei, zmeura, izma, faneata de deal, mana, de conifere sau alte surse de zahar.

- miere de calitatea I in care se incadreaza mierea poliflora si de mana cu insusiri inferioare.

2.3. Mierea formeaza ea insasi o subgrupa.

Cap III. Prezentarea caracteristicilor de calitate ale produsului

3.1. Diferite sortimente de miere de albine prezinta caracteristici organoleptice cu ajutorul carora sunt individualizate. O importanta mare in aprecierea calitatii produsului o au culoarea, mirosul, gustul si consistenta.

Culoarea variaza in functie de provenienta intr-o masura in care aporpe permite identificarea naturii pe care o are mierea. Cateva culori reprezentative care ne ajuta la identificarea naturii din care e facuta mierea:

- galben-portocaliu-roscat: mierea de tei;

- galben deschis: mierea de salcam;

- galben-auriu: mierea de salcam, miere de floarea-soarelui;

- roscat-galben-verzuie: mierea de zmeura;

- bruna: mierea de conifere;

- galben-portocaliu: miere de floarea soarelui;

- galben cu diferite nuante: mierea poliflora.

Mirosul si gustul prezinta particularitati in functie de provenienta si trebuie sa fie bine pronuntate si individualizate.

Bibliografie:

- Bologa N., Burda Al., Merceologia alimentara, editura Oscar Print, Bucuresti, 2004;

- Bologa N., Merceologia produselor alimentare, Editura Oscar Print, Bucuresti, 1999;

- Bologa N., Merceologie alimentara, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2001;

- Diaconescu I., Merceologie alimentara, Editura Eficient, Bucuresti, 1998,

- www.anpc.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea merceologica a mierii de albine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 241 cuvinte
Nr caractere:
17 461 caractere
Marime:
24.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
mierede albine, proprietati, aliment
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!