1.1. Se caracterizeaza merceologic produsul: miere de albine
1.2. Mierea de albine:este un produs alimentar nativ, cu o valoare nutritiva ridicata (valoarea energetica 315-325Kcal/100g) si cu reale insusiri dietetice si terapeutice, utilizabila in alimentatia tuturor categoriilor de consumatori. Rezulta din prelucrarea de catre albine(Apis melifera L) a nectarului florilor sau a manei secretate de o serie de insecte parazite care traiesc pe diferite parti ale unor arbori si plante ori a altor surse de zahar.
Mierea de albine: este o substanta semilichida cu gust dulce rezultata din necratul cules si prelucrat de albine.
Cap II. Prezentarea sortimentului
2.1. Mierea de albine se incadreaza in grupa zaharului si a produselor zaharoase.
Sortimentul de marfuri din aceasta grupa este format din:
- zahar;
- mierea de albine;
- glucoza si amidon;
- produse zaharoase(produse de caramelaj, drajeuri, caramele, fondanterie, produse gelificate, dulciuri orientale, ciocolata, specialitati de ciocolata si produse dietetice.
2.2.Mierea este produsul de baza al albinelor, componenta principala constituind-o zaharurile, reprezentate indeosebi de glucoza si fructoza ce provin din nectarul floral, extrafloral, mana si alte surse recoltate de albine si depozitate in faguri.
o Dupa provenienta, mierea de albine se clasifica in: miere monoflora, si poliflora din nectarul florilor si miere de padure.
- Mierea monoflora-care provine integral sau in cea mai mare parte din nectarul unei specii de plante (miere de salcam, tei, floarea soarelui, rapita, zmeura, izma etc.).
- Mierea poliflora - care provine dintr-un amestec de nectar de pe flori de diferite specii sau dintr-un amestec de miere monoflora (faneata de deal, de ses, de balta, pomi fructiferi, salcam- tei, tei- floarea soarelui etc).
- Mierea de padure - care provine in cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor decat florile, in amestec cu nectarul florilor din padure.
o In functie de modul de prelucrare mierea de albine se clasifica in:
- miere de fagure;
- miere obtinuta prin scurgere libera;
- miere obtinuta prin centrifugare.
o In functie de calitate mierea de albine se clasifica in:
- miere superioara: in care se incadreaza mierea poliflora, mierea monoflora si mierea de padure cu insusiri superioare recoltata de albine din florile de salcam, tei, zmeura, izma, faneata de deal, mana, de conifere sau alte surse de zahar.
- miere de calitatea I in care se incadreaza mierea poliflora si de mana cu insusiri inferioare.
2.3. Mierea formeaza ea insasi o subgrupa.
Cap III. Prezentarea caracteristicilor de calitate ale produsului
3.1. Diferite sortimente de miere de albine prezinta caracteristici organoleptice cu ajutorul carora sunt individualizate. O importanta mare in aprecierea calitatii produsului o au culoarea, mirosul, gustul si consistenta.
Culoarea variaza in functie de provenienta intr-o masura in care aporpe permite identificarea naturii pe care o are mierea. Cateva culori reprezentative care ne ajuta la identificarea naturii din care e facuta mierea:
- galben-portocaliu-roscat: mierea de tei;
- galben deschis: mierea de salcam;
- galben-auriu: mierea de salcam, miere de floarea-soarelui;
- roscat-galben-verzuie: mierea de zmeura;
- bruna: mierea de conifere;
- galben-portocaliu: miere de floarea soarelui;
- galben cu diferite nuante: mierea poliflora.
Mirosul si gustul prezinta particularitati in functie de provenienta si trebuie sa fie bine pronuntate si individualizate.
- Bologa N., Burda Al., Merceologia alimentara, editura Oscar Print, Bucuresti, 2004;
- Bologa N., Merceologia produselor alimentare, Editura Oscar Print, Bucuresti, 1999;
- Bologa N., Merceologie alimentara, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2001;
- Diaconescu I., Merceologie alimentara, Editura Eficient, Bucuresti, 1998,
- www.anpc.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.