Caracterizarea merceologica a măslinelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Progresul continuu al societatii umane a dus la o omniprezenta a tehnologiei in toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se inregistreaza duce la o

supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari.

Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cat mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cat mai bogate in vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificilala.

Comertului ii sunt specifice o serie de axiome dintre care urmatoarele sunt decisive:

- comertul se face cu marfa

- comertul este o indeletnicire profitabila

- comertul se bazeaza pe credibilitate

- comertul presupune un grad mare de profesionalism.

Marfa alimentara, sau alimentul reprezinta toate substantele sau produse prelucrate, partial prelucrate sau neprelucrate destinate sa fie ingerate de oameni.

Maslinul caracteristici, origine, soiuri

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Turcia, foarte raspandit si in Grecia continentala si in arhipelagul elen. Este considerat "arborele vesnic roditor", fiind un arbore cu o longevitate extraordina, avand o uimitoare putere de regenerare, dand mereu radacini si lastari noi. Genul olea contine in jur de 20 de specii larg raspandite in jurul globului. Sunt pomi mici intalniti in zonele limitrofe Marii Mediterane, in sudul Africii, in sud-estul Asiei, in estul Australiei. Exista peste 800 de soiuri de masline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decat prin pigmentatie. Cand sunt gasite in stare naturala toate maslinele sunt verzi, iar ulterior, aroma si culoarea sunt determinate in mare parte de perioada cand au fost culese si de modul de preparare. Frunzele maslinilor se mentin verzi pe intreaga durata a anului. maslinul (Olea europaea) are o viata deosebit de lunga, traind in medie 1000-1500 de ani.

Maslina,considerata pina acum 40 de ani "mincarea saracului" fiind foarte ieftina, este totusi un fruct importat din tarile mediteraneene. In Romania este cultivat numai in sere sau in apartament, maslinele importate fiind consumate ca aliment.

Datorita proprietatilor sale maslinul a ajuns sa fie si personaj de poveste in basmele din tarile unde creste.

Maslinul era considerat a reprezenta integritatea spirituala. La egipteni era un

copac sacru protejat de zeul suprem solar. Maslinele erau considerat un simbol al favoarei divine.

Compozitia biochimica a maslinelor si valoarea lor in alimentie

Exceptind fructele, de la maslin se folosesc frunzele si scoarta. Frunzele contin cenusi de

calciu, magneziu, fosfor, siliciu, sulf, potasiu, sodiu, fier, clor,zaharuri, substante rasinoase, acizi organici, ulei esential etc.

Frunzele au proprietatea de a dilata capilarele, sunt diuretice, antidiabetice,si ajuta la buna functionare a ficatului. Fitoterapia recomanda maslinul in tratamentul hipertensiunii, arteriosclerozei,eliminarea ureei din singe si litiazei urinare. Sint folosite infuziile

concentrate si calde din frunze uscate alernativ cu infuzie de paducel.Din frunze sau scoarta de maslin se mai pot prepara tincturi sau extracte apoase utilizate in aceleasi boli.In functie de stadiul de maturitate, maslinele sunt bogate in fibre, saruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea merceologica a maslinelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 783 cuvinte
Nr caractere:
10 087 caractere
Marime:
131.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
merceologie, caracterizare, masline, progres, societate, tehnologie, produs, Alimentatie, alimentar
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!