Extras din referat
Îngheţata poate fi definită ca fiind un produs congelat printr-un procedeu special, în compoziţia căruia intră în primul rând produsele lactate (lapte, smântână), diferite ingrediente şi arome (vanilie, cacao, fructe, esenţe), zahăr şi coloranţi împreună cu substanţe emulgatoare şi stabilizatoare.
Calitatea îngheţatei este determinată în cea mai mare măsură de calitatea materiilor prime şi auxiliare folosite, precum şi de dozajul corect al acestora în amestecul de bază. În cele ce urmează vom examina diferitele materii prime şi auxiliare folosite la fabricarea îngheţatei şi rolul acestora în determinarea calităţii produsului.
Laptele este un lichid de culoare albă, cu o uşoară nuanţă gălbuie, secretat de glandele mamare ale femelelor mamifere.
Smântâna este produsul lactat obţinut prin smântânirea laptelui şi care, spontan sau dirijat,a suferit un proces de fermentare.
Untul este o sursă principală de grăsime putând fi obţinut din smântâna dulce şi fermentată. Se poate folosi unt extra, superior, calitatea I sau a II-a.
Caracteristicile organoleptice ale untului se apreciază astfel: aspectul exterior, după îndepărtarea ambalajului; aspectul interior, în secţiune proaspătă; culoarea, la lumina directă a zilei; consistenţa, mirosul şi gustul, după ce produsul a fost adus la temperatura de 10-12 ºC.
Conținut arhivă zip
- Caracterizarea Merceologica a Inghetatei.ppt