Bucătăria italiană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Republica Italiana sau Italia este o tara in sudul continentului Europa, ce consta in principal dintr-o peninsula in forma de cizma si doua insule mari in Marea Mediterana, Sicilia si Sardinia. In partea sa nordica, Italiei ii revin o parte a muntilor Alpi, zona in care se invecineaza cu Franta, Elvetia, Austria si Slovenia.

Italia consista predominant dintr-o peninsula (porecla Stivale) care se extinde in Marea Medtiterana, unde impreuna cu doua mari insule Sicilia si Sardinia (Sardegna) creeaza diferite parti ale marii, ca si Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si in final Marea Linguriana la nord-vest. Muntii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, inchizand Italia in nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Po-Venetia, strabatuta de Raul Po si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte rauri cunoscute sunt Tiberul (Tevere), Adige si Arno.

Cel mai inalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) in apropriere de Napoli si activul Etna in Sicilia. Istoria Italiei este probabil cea mai importanta in privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din mediterana. Tara a fost o gazda pentru importante activitati in timpurile preistorice, si de aceea sapaturi arheologice pot fi gasite in multe regiuni: Lazio si Toscana, Umbria si Basilicata. Dupa Magna Graecia, Civilizatia etrusca si Imperiul Roman care a venit sa domine acesta parte a lumii, au urmat Evul Mediu, Umanismul si Renasterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei si artei europene. Orasul Roma contine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc. Italia este divizata in 20 de regiuni (regioni, singular regione), dintre care cinci se bucura de o stare autonoma speciala, marcata de * :Abruzzo , Basilicata , Calabria ,Campania , Emilia-Romagna , Friuli-Venezia Giulia * , Lazio , Liguria , Lombardia , Marche , Molise , Piemont , Puglia , Sardinia *, Sicilia * ,Toscana ,Trentino-Tirolul de Sud * , Umbria , Valle d'Aosta * ,Veneto .

Italia este in general o omogenitate lingvistica si religoasa, totusi, cultura sa, economia sa si politica sa sunt diverse. Italia are a cincea densitate a populatiei europene ca marime, atingand 196 de oameni pe km?. Grupurile minoritare sunt mici, cele mai mari fiind cel vorbitor de limba germana in Tirolul de Sud (1991: 287.503 germani si 116.914 italieni) si cel de limba slovena langa Trieste. Alte grupuri minoritare cu limbi oficiale partiale sunt cele franceze in Valle d'Aosta; cele sarde in Sardinia; cele ladine in Dolomiti; si cele friuliene in regiunea Friuli-Venetia Giulia, toate patru limbi romanice. In plus exista alte cateva minoritati locale mici, ca si cele vorbitoare de Limba occitana in sudul vaii Piemontului; Limba catalana in orasele Alghero si Sardinia; Limba albaneza in anumite sate din Calabria si Sicilia; si de dialecte grecesti vechi in satele din Calabria.Desi Romano-Catolicismul este religia

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bucataria Italiana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 444 cuvinte
Nr caractere:
22 790 caractere
Marime:
63.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
retete, alimente
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!