Bazele tehnologiei producerii lactatelor

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere;
2.Principalii producatori de produse lactate;
3.Producerea De lapte in RM;
4.Consumul de lapte;
5.Producerea, importul si exportul cu lapte;
6.Producerea, importul si exportul cu produse lactate;
7.Preturile lactatelor;
8.Concluzie;
9.Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

Una dintre ramurile principale ale sectorului zootehnic este producerea laptelui, ramura ce trebuie sa asigure aprovizionarea populatiei cu produse lactate de inalta calitate.
In acest scop planul de dezvoltare a industriei laptelui prevede sporirea in continuare a volumului de productie, largirea gamei de sortimente, imbunatatirea calitatii productiei, dotarea acestui sector cu utilaje moderne, organizarea si dezvoltarea retelelor de colectare a materiei prime si distribuire a produselor finite.
Laptele si produsele lactate sunt unele din cele mai necesare surse de proteina de origine animala, cu o valoare biologica importanta. Tinand cont de calitatile biologice si nutritive ale laptelui sunt recomandate urmatoarele cantitati anuale de produse lactate pe cap de locuitor: produse acidolactice si lapte - 164 kg, branza proaspata de vaci - 7,4 kg, branzeturi - 6,4 kg, unt - 5,5 kg, smantana - 6,6 kg etc., recalculate in lapte integral cea 450 kg sau cea 1,5 kg pe zi.
Asigurarea alimentatiei rationale a populatiei in Republica Moldova impune necesitatea de a produce anual cea 2 min tone de lapte. Producerea si prelucrarea acestui volum de materie prima va contribui si la securitatea alimentara a tarii. Industria laptelui include etapele de colectare a materiei prime, prelucrare primara si procesare pana la faza finala, de comercializare a productiei finite pe piata. Produsele finite se livreaza pe piata sub forma de lapte pentru consum curent, produse acido-lactice, cascavaluri, unt, branza etc.
Industrializarea laptelui pentru obtinerea unor produse de calitate superioare pune o serie de probleme care se refera la calitatea materiei prime, la conditiile de conservare a acesteia pana la momentul fabricarii, la procesele tehnologice aplicate, la conditiile de conservare si ambalare a produselor finite. Pentru rezolvarea lor sunt necesare cadre tehnice cu o inalta pregatire tehnologica in domeniul producerii, conditionarii, prelucrarii primare, pastrarii, procesarii si valorificarii eficiente a produselor obtinute in complexele zootehnice si intreprinderile de industrializare a laptelui.
Industria de fabricare a produselor lactate este unul din sectoarele prioritare ale unei tari, datorita importantei sale pentru alimentarea populatiei. Activitatile industriei de fabricare a produselor lactate tin de prelucrarea termica a laptelui, a produselor auxiliare sia produselor finite din lapte. In RM industria de fabricarea a produselor lactate inregistreaza una din cele mai mariprogrese din industria alimentara.
Specialistii sunt datori sa posede si cunostinte in domeniul aprecierii criteriilor de calitate, a metodelor de control si a parametrilor fizico-chimici si tehnologici, carora trebuie sa corespunda productia-marfa livrata. Actualmente industria laptelui din Republicii Moldova este reprezentata de 22 unitati de procesare, amplasate in toate zonele de materie prima.
Intreprinderile industriei dispun de un sortiment diversificat de produse lactate, principala caracteristica a caroraeste ca sunt produse traditionale cu un termen de pastrare mic. Produsele lactate traditionale sunt orientate maimult la piata interna, foarte putin la export.
Principalii jucatori pe piata
Sectorul de fabricare a produselor lactate este o ramura cu un nivel inalt de concurenta. Actualmente pachetele de control ale majoritatii intreprinderilor din sector sunt controlate de fonduri sau investitori straini. Investitorii straini au preluat pachetul de control a S.A ,,Inlac", ,,Lapte Hincesti", ,,Fabrica de unt Floresti", ,,Fabrica de brinzeturi din Soroca".
Conform datelor statistice, industria de prelucrare a laptelui este reprezentata de 33 de intreprinderi de prelucrare a laptelui, dintre care in jur de 13 activeaza. In mare parte piata produselor lactate este asigurata de 9 companii mari. Intreprinderile de prelucrare a laptelui sunt distribuite uniform pe tot teritoriul Moldovei. Totusi, ponderea cea mai inalta in volumul total de produtie apartine intreprinderilor situate in partea de nord a republicii.
Principalele companii din industria lactatelor sunt:
- Grupul JLC. Din vara anului 2004 S.A. ,,Incomlac", S.A. ,,Lapte", S.A. ,,Frigo", S.A. ,,Comlac" au inceput sa activeze sub o marca comerciala unica - ,,JLC". In prezent exporta in Ucraina, Rusia si unele tari arabe. Din cadrul grupului se remarca Incomlac care este cea mai mare intreprindere prelucratoare din Moldova. Cifra de afaceri a acesteia in 2009 a constituit 387 mln. Lei.
- Alba - din 2004 este parte a grupului francez Lactalis. Intreprinderea ALBA dispune de doua branduri - ,,Alba" si ,,President" cu care concureaza pe piata.
- Inlac (Fabrica de lactate din Cupcini). Inlac este parte a Via Lactia Moldova, iar cifra de afaceri a acesteia in 2009 a constituit 7,4 mln. Lei.
- Lapmol (Fabrica de lactate din Calarasi si Lipcani). Initial ea a fost o companie de distribuire a produselor lactate ale producatorilor locali, dupa care s-a ocupat de prelucrarea laptelui. In afaria de fabricarea produselor lactate.
Conform cifrei de afaceri, in ultimii ani lider al pietei este S.A. ,,Incomlac" cu o pondere de 23%, care impreuna cu restul intreprinderilor din grupul JLC ocupa aproximativ 46% din piata, pozitiile urmatoare fiind ocupate de Lactalis Alba Moldova cu 18 %, Lapmol-12%, Inlac, Lactis -3 % si Promilk -9 % Astfel, in prezent, lui JLC ii revine aproximativ cea mai mare parte din piata produselor lactate.
 
Tabelul 1:Producerea laptelui de vaca, mil. tone 
Producerea laptelui de vaca, mii tone:
Total510,5538,9554,1100100100
inclusiv la:
intreprinderi agricole16,116,014,02,92,792,37
gospodarii taranesti (de fermier)0,50,70,80,10,110,14
sectorul individual493,9522,2538,997,097,197,49
Productivitatea medie la o vaca, kg301133163435100100100
In pofida reducerii efectivelor de vaci (de la 168,8 mii capete in anul 2008 pina la 154,4


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele tehnologiei producerii lactatelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Industria de lactate din RM. Disponibil: https://ru.scribd.com/doc/65923152/Marketingul-in-Industria-de-Lactate-Din-RM.
2.Industria de lactate. Disponibil: ttps://www.rairarubiabooks.com/related-pdf-marketingul-in-industria-de-lactate-din-rm.html.
3.Statistica producerii si comertului laptelui si produselor lactate. Disponibil: x.justice.md%2Fmd%2F335244%2F&st.name=externalLinkRedirect


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!