Aprecierea calității confecțiilor

Extras din referat Cum descarc?

Firele, tesaturile, tricoturile, imbracamintea, lenjeria de corp, articole tricotate, lenjerie de pat, cuverturile, fetele de masa, perdele, prelate, draperii, tifonul, plasele de pescuit etc., toate aceste articole si inca multe altele poarta denumirea de produse textile, deoarece sunt fabricate din materii prime textile, cum sunt fibrele si firele textile.
FIBRELE TEXTILE 
Orice material fibros sau filamentar care dupa ce a fost trecut prin operatii speciale de prelucrare devine apt pentru transformare in fire, apoi in tesaturi, tricoturi, netesute, confectii. 
La inceput existau numai fibre textile naturale 
- de origine animala: lana, matase, par de animale
- de origine vegetala: bumbac in canepa iuta
- origine minerala: azbestul, folosit in scopuri cu totul speciale, pt ca este o fibra care nu arde si este un rau conducator de caldura.
Ulterior s-au adaugat: 
1. fibre chimice din polimeri naturali sau artificiali cum ar fi celofibra, viscoza, acetatul, obtinute prin aplicarea unui tratament chimic asupra unui produs natural; de cele mai multe ori celuloza.
2. fibre din polimeri sintetici: poliamidice, poliestetice, polinitrilacrilice, polipropilenice, policlorvinilice, rezultate prin sinteza chimica.
Se obisnuieste sa se numeasca fibre melanj cele cuprinse in amestecuri omogene de fibre care se fac inainte de operatia de filare, folosind materiale prime diferite.
FIRE TEXTILE
Fibrele textile, prin operatia de destramare, laminare si filare(toarcere) din intreprinderile textile sunt transformate in fire
Clasificarea firelor
- fir simplu: rezulta din asocierea firelor naturale, chimice sau din combinatia acestora in diferite proportii
- fir rasucit: rezulta din unirea a 2 sau a mai multor fire simple. Rezistenta firului rasucit este mai mare decat suma rezistentelor firelor simple
- fir cu efect: se rasucesc fire simple care difera intre ele fie din punct de vedere al compozitiei fibroase, fie al culorii, fie al grosimii, atunci, firul rasucit are un aspect deosebit
- fir mulineu se rasuceste fir simplu cu fire lucioase care au fost filate fiecare cu torsiune foarte redusa
- in cazul realizarii unor rasuciri mai mari la firele tip bumbac, se obtin fire supratorsionate cu elasticitate mare, denumite fire taranesti, mult utilizate la tesaturi pentru confectionarea iilor, confectiilor populare si camasilor pentru cei care lucreaza in conditii de transpiratie abundenta cum ar fi minerii, lucratorii agricoli
- firul cablat: se obtine prin unirea a doua sau mai multe fire rasucite, printr-o noua operatie de rasucire care se face in sensul opus rasucirii din firul rasucit initial
Tesaturi
Se obtine prin incrucisarea a doua sisteme de fire pe razboi de tesut
- fire de urzeala, asezate in lungul tesaturii
- fire de batatura, dispune in sensul latimeitesaturii
Aceasta incrucisare se realizeaza prin despartirea firelor de urzeala in doua planuri printre care este condus firul de batatura
Tesatura textila este o foaie plana, subtire si flexibila obtin prin operatii pregatitoare ale tesutului ca: ramuirea, bobinarea, urzirea, incleiere urzelii, navadirea, dupa care urmeaza teserea propriu-zisa. Modul de incrucisare ce produce diferite desene, efecte de suprafata, structura si calitate, se mai numeste legatura, armura sau compozitie. 
Cele trei legaturi fundamentale ale tesatoriei sunt:
1. legatura de panza, sau tafta (taffetas); firele din urzeala si cele din batatura sunt dispuse ca tabla de sah, in 2 ite. Suprafata are aspect neted, de o desime medie, cu rezistenta mare cu fata identica pe ambele parti.
2. legatura serj (serge) sau in diagonala, in 3 sau mai multe ite, cu dungi continue oblice (grade de legatura). Exista mai multe variante diagonal de batatura, de urzeala si diagonal echilibrat. Caracteristica acestei legaturi este rezistenta si desimea medie, suprafata este moale. Se recomanda pentru rochii, captuseli, costume etc.
3. legatura satin (atlas), o legatura serj cu incrucisari imprastiate dupa un anumit model, produce o suprafata cu luciu, de obicei in 5 si 8 ite. Apar doua suprafete: una neteda si una lucioasa. Caracteristica este capacitatea de alunecare a tesaturii. Se recomanda pentru captuseli, fete de plapoma, draperii, rochii, lenjerie de corp etc.
1. legaturi derivate din legaturile fundamentale cel mai des utilizate sunt cele rezultate din legatura de panza: rips si panama. Prima se utilizeaza pentru stofe de mobila, panglici, covoare. 
2. legaturi combinate sunt obtinute prin combinarea legaturilor fundamentale si a celor derivate intre ele rezultand jocuri de carouri, dungi transversale si/sau longitudinale ale suprafetei materialului.
In-afara de aceste legaturi fundamentale mai exista nenumarate varietati cu legaturi fantezie, rezultand dungi colorate, diferite rasuciri; desimea firelor se pot provoca alte efecte.
Ca urmare a modului de realizare, tesaturile prezinta o buna stabilitate si rezistenta la purtare. Industria textila din tara noastra realizeaza o diversitate de tesaturi care sunt utilizate atat pentru confectionarea imbracamintei cat si pentru alte destinatii. Clasificarea tesaturilor se poate face in functie de imbracamintea la care se utilizeaza. Sau tesaturile se mai pot clasifica dupa natura materiei prime, a compozitiei fibroase; astfel acestea se pot imparti in tesaturi de bumbac, din in si canepa, din lana, din matase si din fire sintetice. Fiecare categorie de tesuturi poate fi utilizata pentru confectionarea unui produs, sau o grupa de produse specifica caracteristicilor functionale si sezonului in care se poarta.


Fisiere in arhiva (2):

  • Aprecierea Calitatii Confectiilor.doc
  • Aprecierea Calitatii Confectiilor.ppt

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!