Analiza Reprezentarilor si Stereotipurilor despre Minoritati

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Deoarece in ultima vreme stirile despre si cu rromi ocupa primele pagini ale ziarelor si nu numai,cautand solutii la problema,,tiganii",aruncand responsabilitatea in curtea guvernantilor sau a Uniunii Europene si punandu-le in carca vina pentru respingerea acceptarii Romaniei in spatiul Shengen si nu in ultimul rand vina pentru receptarea gresita (???) a patriei noastre in afara granitei, tiganul nereprezentand, de cele mai multe ori, decat un pretext in relatie cu care se exprima superioritatea propriilor valori, apartenenta la o cultura importanta a Europei ,,civilizate", care-si aroga prezumtios un statut unic, deseori explicit depreciativ in raport cu tiganii, am cautat in presa scrisa, mai exact in cateva ziare de circulatie nationala despre aceasta minoritate deoarece tiganul se regaseste felurit in naratiunile/descrierile dedicate sau nu in exclusivitate acestui grup etnic incercand sa descopar imaginea pe care o vehiculeaza presa si care ne este transmisa noua, cititorilor, cetateni mai mult sau mai putin toleranti ai patriei.
Textele care constituie corpusul analizat in referat sunt extrase din ziarele,, Evenimentul Zilei", ,, Jurnalul National", ,,Curentul", ,,Adevarul", ,,Romania Libera" dar si din ,, Romanothan". Acest studiu isi propune sa diagnosticheze imaginea etniei rome asa cum este ea reflectata de mass media romaneasca.
In perioada 1.08.2011- 31.12.2011 au fost identificate 656 articole relevante pentru populatia roma in cotidianele mai sus amintite. Alegerea acestor publicatii s-a facut avand la baza criteriul influentei in zona mediei autohtone.
Astfel, cotidianul generalist national ,, Evenimentul Zilei" are o productie editoriala situata in zona premium, avand un tiraj mediu de aparitie, conform Biroului Roman de Audital Tirajelor de 15.854 de exemplare in iulie-septembrie 2011.Cotidianul se adreseaza unui public urban si educat. Editia online a ziarului a cunoscut o dezvoltare accelerata in ultimii ani, fiind in prezent una dintre cele mai accesate pagini de internet din mass-media romaneasca. Mentionez ca in EVZ am gasit 1260 de referiri la ,,romi" si 106 pentru,,tigani" in articolele publicate in perioada 1.08-31.12.2011.
,,Jurnalul National", cel mai dinamic ziar de calitate din Rominia, a fost lansat in 1993. Publicatia pozitionata in piata quality newspaper s-a impus categoric, de-a lungul timpului, in preferintele publicului. Cotidian de 24 de pagini cu acoperire nationala, Jurnalul National editeaza saptamanal doua suplimente tematice gratuite (Jurnalul de sanatate si Jurnalul TV) si are ca target un public educat, cu venituri peste medie, iar ponderea referirilor la minoritatea vizata este relativ mica in intervalul mentionat.
,,Jurnalul National" are 576.000 de cititori in fiecare zi (conform SNA Focus). Cele mai de succes productii ale ziarului sunt colectiile de carte Biblioteca pentru Toti, Britannica, Cele mai frumoase povesti, Basmele Romanilor, Dictionar Universal Ilustrat, Portia de Sanatate, Povestile Bucatariei Romanesti, colectia de CD-uri cu Muzica de Colectie, colectia de DVD-uri cu filme romanesti - Cinemateca.
,, Adevarul" cotidianul de informatie generala se adreseaza cu precadere persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 - 45 ani, cu venit mediu sau ridicat, absolventi de liceu sau universitate si a inregistrat in perioada 01.08-01. 12. 2011 un tiraj total de 34451.
,, Romania Libera"este un cotidian national de informatie generala cu un tirajde 150.000 exemplare pe editie si se prezinta sub forma de tabloid, cu dimensiunile tiparului de 37,00 cm x 51,40 cm, avand 32 pagini, copertile sunt color si are ca principale sectiuni actualitate, investigatii, editorial si opinii, interviuri, iar odata cu schimbarea din martie 2010 se acorda o importanta sporita articolelor de cultura, educatie, sanatate si diverse. Articolele despre ,,romi" sunt in numar de 424 in a doua jumatate a anului 2011.
Saptamanalul independent de stiri, analize si opinii ,, Curentul" detine in articolele sale, in perioada indicata 96 de referiri la ,,tigani" si 501 referiri la ,,romi".
Descrierea corpusului 
Articolele ce formeaza corpusul de cercetat au fost alese deoarece ofera o imagine de ansamblu a stereotipurilor vehiculate in presa scrisa despre romi, dar reflecta in acelasi timp si felul in care este vazut acest grup minoritar de cei din jur( din tara si din strainatate) corespunzand momentului discursiv informativ si argumentativ al integrarii sociale, al deschiderii ( mai degraba al inchiderii) spatiului Shenghen pentru Romania, pe baza problemelor "securizarea granitelor", ,,tiganii"si ,, mafie organizata"(care nu de putine ori e de nationalitate roma, cum se va vedea si din articolele constituente de corpus) obligand o data in plus Romania,precum si Uniunea Euporeana sa ia atitudine in ceea ce priveste integrarea rromilor si solutionarea problemelor existente, constientizand ca expulzarea nu este solutia pe termen lung. Discursul acestor texte este unul narat, care apare in relatie cu alte mecanisme ale discursului, cum ar fi cel al enuntarii si al argumentarii, iar unele publicatii aleg o tonalitate ce tinde sa dramatizeze inca din titlu, semnaland astfel gradul de implicare a instantei enuntiative, implicit a jurnalistului, se foloseste un limbaj apropiat de cel comun, se exprima opinii si se argumenteaza ceea ce se afirma. 
Articole corpus 
Nr crt Ziar Titlu articol Autor articol Data aparitiei 
1. EVZ-Actualitate Cazul Deta. Fratii Roman raman in arest. Bogdan: ,,N-am avut intentia sa ma sustrag" Georgeta Petrovici
3.08.2011 
2. EVZ-Actualitate Patru politisti din Cluj, agresati in trafic de doi soferi Mihai Soica
4.08.2011 
3. EVZ-Social Drama unui roman pus sa cerseasca la Atena pentru niste tigani din Constanta Traian George Horia
26.08.2011 
4. EVZ-Actualitate Cersetorii tigani proveniti din Romania se declara, in Germania, sinistrati dupa tsunami Traian George Horia
26.08.2011 
5. EVZ-Actualitate Bataie cu rangi si topoare intre doua clanuri de tigani din Timis Georgeta Petrovici
01.09.2011 
6. EVZ-Actualitate Academia Romana, intre tigani, jidani si DEX Cristian StVasilcoiu
21.09.2011 
7. EVZ-Special Bataliile interetnice care au zguduit Romania Andrei Udisteanu
27.09.2011 
8. EVZ-Actualitate Cum rad strainii de romani
Luciana Pop
07.10.2011 
9. EVZ-Actualitate Irlanda: clan de tigani arestat sub acuzatia de cersetorie organizata Paul Ciocoiu
20.10.2011 
10. EVZ -Special Moda in cimitir: usa cu vizor, marmura Versace, poza de cavou cu ochelari de soare
Romii cu bani au singura capela gotica Georgeta Petrovici 
Ionut Fantaziu
04.11.2011 
11. EVZ- International Un politician moldovean sperie Rusia cu "amenintarea" romilor din Romania Simona Maties
08.11.2011 
12. EVZ-Reportaj De ce moare CFR-ul. Singurul prost cu bilet in trenul blatistilor. "Ba, te aruncam din tren!" Dan Arsenie
16.11.2011 
13. EVZ-Special Cat mai valoreaza imaginea Romaniei in strainatate?
Luciana Pop
18.11.2011 
14. EVZ-Diaspora Francezii profita de orice ocazie pentru a-i face pe romani cersetori: "Iti imaginezi un capitan roman de fotbal? Va rog, dati-mi mingea! E pentru copii!!" Ana Zidarescu
26.11.2011 
15. EVZ-Politica Junk-food-ul muzical al Andrei si manelele. Oceanul de ipocrizie care ii separa pe romanii albi ca laptele de tiganii negri ca smoala Gabriel Gachi 19.12.2011 
16. Ziarul de Iasi Rapiri, recompense si focuri de arma printre tiganii din Bosanci CRISTINA SCORTARIUNECULAI ROSCA 20.09.2011 
17. Jurnalul National Romania de rulota si patriotii manelisti Razvan Ioan Boanchi 13.11.2011 
18. Romania Libera-Politica Se revine la denumirea de "tigan"
ALEXANDRA JELES
02.02.2011 
19. Romania Libera-Evenimente Romania, tara rromilor? ALEXANDRA JELES
03.02.2011 
20. Adevarul -Opinii Ce facem cu tiganii? Malin Bot 06.01.2012 
21. Adevarul-Opinii Saracii tigani bogati Malin Bot 04.12.2011 
22. Romania Libera-Actualitate Protest la Timisoara impotriva tiganilor ADI RUS
05.09.2011.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Reprezentarilor si Stereotipurilor despre Minoritati.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!