Analiza Merceologica - Untul

Extras din referat Cum descarc?

Scopul acestei documentari este de a evalua calitatile produsului ,,unt", un produs care face parte din categoria produselor lactate si totodata din consumul de zi cu zi a fiecaruia dintre noi.
In primul rand voi prezenta importanta untului in alimentatie, de asemeni caracteristicile de certificare ale calitatii produsului, precum si marca studiata.
Untul este cunoscut din antichitate de la greci, de unde prepararea lui a fost preluata de romani, extinzandu-se apoi treptat si la alte popoare.
In limba romana, cuvantul unt provine din latinescul unctum, produs ce se foloseste la ungere.
Untul reprezinta unul dintre cele mai importante produse lactate pentru alimentatie, fiind grasimea de origine animala, cu cea mai mare digestibilitate. Cea mai des intalnita forma de unt e cea obisnuita din laptele de vaca, dar se poate obtine si din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capra sau bivolita.
Prepararea untului a fost intamplator descoperita, ca urmare a baterii laptelui transportat pe cai, iar metoda generala de preparare a acestuia a ramas multe secole cea primitiva cu numeroase variante.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa descoperirea separatorului a luat dezvoltare productia industriala de unt, care cu timpul se perfectioneaza prin introducerea pasteurizarii smantanii si folosirea culturilor de bacterii lactice selectionate.
Treptat, sunt imbunatatite si modernizate procedeele tehnologice, se foloseste frigul pentru refrigerare, congelare, astazi, fabricarea untului devenind o industrie moderna, dotata cu utilaje de inalta tehnicitate si care asigura realizarea unor indici economici remarcabili.
Untul se fabrica in instalatii speciale din smantana pasteurizata, fermentata in prezenta culturilor de bacterii lactice selectionate, fara adaos de coloranti sau conservanti, fiind un produs absolut natural.
Untul de masa analizat e marca de fabrica ALBALACT. Acesta marca ofera putere de evocare, personalitate, notorietate si capacitate de memorizare prin accentuarea unor semnificatii majore care sa excluda eventualele concluzii.
Ingredientele acestui produs sunt: smantana standardizata, pasteurizata, grasime de 65% , valoare energetica 587 Kcal, apa 15,6% . proteine 0,3g, glucide 0,4g si lipide 65g la 100g de unt. Conditiile de depozitare sunt de 2- 8 grade C.
Aceasta marca in comparatie cu celelalte marci de unt, precum WINNY, DEL si LACTO FOOD are un pret destul de avantajos de 3,5 lei. Desi calitatea untului ALBALACT e mai buna din prisma obtinerii untului in faza de productie, firma mama a hotarat un pret rentabil, incat sa fie savurat si apreciat de catre o arie mai mare de cumparatori, nedorind a se fixa doar pentru un anumit target, dorindu-si a fi un produs calitativ, avantajos pentru omul de rand care-si doreste o viata sanatoasa fara aditivi alimentari periculosi folositi de alte marci sau produse, care sa inlocuiasca untul de masa ALBALACT.
Pe langa faptul ca untul e un aliment natural, acesta prin prisma valorii de intrebuintare reprezinta o sursa bogata de vitamine, A, E , K, D, ce influenteaza in mod pozitiv decizia cumparatorului atras de aceasta marca datorita ingredientelor si calitatii superioare. 
Pentru a se stabili partea cea mai importanta a consumului de unt se studiaza atat caracteristicile chimice cat si cele fizice ale produsului.
Componentii chimici ai untului sunt repartizati intre faza grasa si substanta uscata negrasa, continutul lor mediu variind, in cazul unui procent de 82--84% grasime, astfel:
- faza grasa, 82 - 84%
- trigliceride 82%
- fosfatide 0,2%
- caroten 3 - 9 mg/kg
- vitamina A 9 - 30 mg/kg
- vitamina D 0,002 - 0,04 mg/kg
- vitamina E 8 - 40 mg/kg
- apa 14 - 16%
- substanta uscata negrasa 0,4 - 1,8 %
- lactoza 0,1 - 0,3%
- acid lactic 0,15%
- substante azotoase 0,3 - 0,8%
- saruri minerale
- vitamina C 3mg/kg
- vitamina B2 0,3mg/kg 
In caracterizarea din punct de vedere chimic a untului trebuie tinut seama atat de compozitia chimica a grasimii din unt, cat si de natura substantei uscate negrase.
Componenta principala a untului este grasimea care prin compozitia sa, difera de celelalte grasimi, asigurand untului o valoare nutritiva mai mare si un grad de asimilare mai ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Merceologica - Untul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!