Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale

Extras din referat Cum descarc?

1.Condimentele vegetale- clasificarea si sortimentul 
Condimentele sunt substantele care dau gust specific, iar cele care se schimba aroma se numesc mirodenii sau substante aromate.
Este foarte greu sa se faca o deosebire neta intre aceste doua categorii. Ele se grupeaza de obicei pe baza intrebuintarilor comune ce li se dau.
Utilizate in cantitati mari ele devin iritante pentru mucoasa digestiva, ceea ce impune folosirea lor in limitele recomandate.
Plantele condimentare sunt recoltate in stadiile de dezvoltare si de maturizare optime, sunt sortate, deshidratate sau conservate prin procedee variate si ambalate.
Condimentele se pot clasifica:
Partile utile in alimentatie:
- flori si muguri florali: caperele, sofranul, cuisoarele, ienuparul;
- fructe: anasonul, chimionul, coriandrul, enibaharul, piperul;
- frunze: dafinul;
- rizomi: ghimbirul;
- seminte: mustarul, nucsoara;
- scoarta: scortisoara;
Dupa natura, originea si caracteristicele organoleptice:
- condimente naturale;
- condimente vegetale;
- condimente acide;
- condimente acide;
- produse condimentare industriale;
- uleiuri eterice si oleo-rezinele;
In continuare, o sa ma expun pe analiza condimentelor naturale.
E de mentionat ca condimentele naturale se clasifica, dupa provinienta in:
- indigene: anasonul, coriandrul, feniculul, ienuparul, mustarul.
- tropicale: cuisoarele, curcuma, ghimbirul, ienibaharul, nucsoara, piperul, vanilia
- mediteraneene: caperele, dafinul, sofranul.
Condimentele vegetale pot fi picante (boia de ardei, mustarul, piperul s.a) si aromate (mirodenii), care se obtin prin prelucrarea dupa anumite tehnolgii, a unor parti din plante cu rol condimentar sau a unor seminte si fructe.
Aceste condimente, datorita substantelor aromate pe care le contin, se intrebuinteaza atit la preparatele de bucatarie cit si la cele de patiserie.
Exemple de condimente vegetale: afinul, anasonul, ceapa, cimbrul de gradina, chimenul, coriadrul, cuisoarele, enibaharul, dafinul, scortisoara, vanilia etc.
2. Caracteristica generala a condimentelor vegetale
Afinul - este un arbore care se gaseste la liziera padurii sub forma de tufe mici. De marime unui bob de mazare, fructul este renumitul condiment al preparatelor din carne de vinat. Contine acizi organici, zahar, tanin, pectine si vitamine.
Anasonul- este originar din imprejurimile Marii Mediterane. Fructul de culoare maro-cenusiu confera mincarii o aroma placuta ce seamana cu cea a chimenului, cu gust dulceag. Contine ulei volatil, acizi grasi, proteine si zahar.
Este utilizata in special in mincarile de sfecla, morcov, dovleac, varza dar si pentru mincarurile din carne de vinat care vor avea un gust aparte cu un sos de anason.
Ceapa- este una din cele mai vechi plante cultivate. Egiptenii o apreciau foarte mult, este originara din Asia Centrala, Afganistan si contine ulei volatile, vitamine, pectina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!