Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1712
Mărime: 831.62KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Mihalache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Voinescu Aliona

Extras din referat

1.Condimentele vegetale- clasificarea și sortimentul

Condimentele sunt substanțele care dau gust specific, iar cele care se schimbă aroma se numesc mirodenii sau substanțe aromate.

Este foarte greu să se facă o deosebire netă între aceste două categorii. Ele se grupează de obicei pe baza întrebuințărilor comune ce li se dau.

Utilizate în cantități mari ele devin iritante pentru mucoasa digestivă, ceea ce impune folosirea lor în limitele recomandate.

Plantele condimentare sunt recoltate în stadiile de dezvoltare și de maturizare optime, sunt sortate, deshidratate sau conservate prin procedee variate și ambalate.

Condimentele se pot clasifica:

Părțile utile în alimentație:

- flori și muguri florali: caperele, șofranul, cuișoarele, ienupărul;

- fructe: anasonul, chimionul, coriandrul, enibaharul, piperul;

- frunze: dafinul;

- rizomi: ghimbirul;

- semințe: muștarul, nucșoara;

- scoarța: scorțișoara;

După natura, originea și caracteristicele organoleptice:

- condimente naturale;

- condimente vegetale;

- condimente acide;

- condimente acide;

- produse condimentare industriale;

- uleiuri eterice și oleo-rezinele;

În continuare, o să mă expun pe analiza condimentelor naturale.

E de menționat că condimentele naturale se clasifică, după proviniență în:

- indigene: anasonul, coriandrul, feniculul, ienupărul, muștarul.

- tropicale: cuișoarele, curcuma, ghimbirul, ienibaharul, nucșoara, piperul, vanilia

- mediteraneene: caperele, dafinul, șofranul.

Condimentele vegetale pot fi picante (boia de ardei, muștarul, piperul ș.a) și aromate (mirodenii), care se obțin prin prelucrarea după anumite tehnolgii, a unor părți din plante cu rol condimentar sau a unor semințe și fructe.

Aceste condimente, datorită substanțelor aromate pe care le conțin, se întrebuințează atît la preparatele de bucătărie cît și la cele de patiserie.

Exemple de condimente vegetale: afinul, anasonul, ceapa, cimbrul de grădină, chimenul, coriadrul, cuișoarele, enibaharul, dafinul, scorțișoara, vanilia etc.

2. Caracteristica generală a condimentelor vegetale

Afinul – este un arbore care se găsește la liziera pădurii sub formă de tufe mici. De mărime unui bob de mazăre, fructul este renumitul condiment al preparatelor din carne de vînat. Conține acizi organici, zahăr, tanin, pectine și vitamine.

Anasonul- este originar din împrejurimile Mării Mediterane. Fructul de culoare maro-cenușiu conferă mîncării o aromă plăcută ce seamănă cu cea a chimenului, cu gust dulceag. Conține ulei volatil, acizi grași, proteine și zahăr.

Este utilizată în special în mîncările de sfeclă, morcov, dovleac, varză dar și pentru mîncărurile din carne de vînat care vor avea un gust aparte cu un sos de anason.

Ceapa- este una din cele mai vechi plante cultivate. Egiptenii o apreciau foarte mult, este originară din Asia Centrală, Afganistan și conține ulei volatile, vitamine, pectină.

Preview document

Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 1
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 2
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 3
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 4
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 5
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 6
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 7
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 8
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 9
Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Analiza Merceologica a Condimentelor Vegetale.doc

Alții au mai descărcat și

Condimente

Sunt produse de origine vegetală care se adaugă produselor culinare sau de cofetărie pentru a le da gust special: acru, sărat, picant, aromat....

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Pastă de tomate

Argument Dacă până nu de mult la fabricarea produselor alimentare accentul se punea pe cantitate, pentru a satisface nevoile consumatorilor în...

Dulceața de Căpșuni

Argument Dacă până nu de mult la fabricarea produselor alimentare accentul se punea pe cantitate, pentru a satisface nevoile consumatorilor în...

Studiul Mărfurilor

CAPITOLUL 1 OBIECTUL DE STUDIU ŞI EVOLUŢIA ŞTIINŢEI MĂRFURILOR Studiul mărfurilor se constituie într-un sistem de cunoştinţe, tehnici şi metode...

Ai nevoie de altceva?