Analiza din punct de vedere organoleptic a unui produs alimentar

Extras din referat Cum descarc?

Statiunea Borsec supranumita ''Perla Carpatilor'' este situata la o distanta de 26 km de orasul Toplita, pe drumul national Toplita - Piatra Neamt, in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 m fata de nivelul marii, ceea ce ii confera o microclima specifica cu un caracter benefic, datorata padurilor masive de conifere care o inconjoara. Pe langa ambianta de o rara frumusete in care este situat Borsecul, calitatea apelor sale minerale ii asigura o situatie privilegiata intre statiunile balneo-climaterice din lume.
Faima apelor minerale de la Borsec dateaza din secolul XVI. Exista atestare documentara ca apa minerala de la Borsec a fost transpostata cu carutele in 1954, in butoaie de stejar, la curtea domneasca de la Alba Iulia unde s-a tratat Sigismund Bathory. Datorita efectelor curative si experientei empirice, apele minerale de la Borsec, au fost imbuteliate in ulcioare astupate din lut ars, puse in desagi pe spinarea cailor de munte si transportate in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria inca din secolul XVIII.
La sfarsitul secolului XVIII faima tamaduitoare a apelor minerale face ca Borsecul sa aiba un renume. Se construiesc la inceput niste baraci, apoi cabane si niste stabilimente balneare primitive, care fac posibil ca numerosi bolnavi sa-si trateze bolile de care sufera. Exista insemnari din 1767 care spun ca: ''Borsecul este locul unde se aduna bolnavii disperati din tara si din strainatate''.
In Borsec exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala, avand compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile, cele mai importante calitativ si ca debit fiind izvoarele 1 si 2. Prin compozitia lor, apele minerale au efecte curative asupra afectiunilor aparatului digestiv ( stomac, intestine, cai biliare ), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic.
In 1803 cetateanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecandu-se de o boala considerata incurabila. Reintorcandu-se la Viena, ii propune unei rude sa faca comert cu apa minerala de la Borsec, pentru care sa arendeze Borsecul ( un mic catun la acea vreme ) de la comunele Lazarea si Ditrau, proprietarele Borsecului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza din punct de vedere organoleptic a unui produs alimentar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!