Extras din referat
Orice ambalaj indepineste mai multe functii,
dupa cum urmeaza:
- delimiteaza, pastreaza si protejeaza vinul;
- prin forma, culoare etc. promoveaza produsul
si atrage atentia consumatorului;
- servste ca mijloc de transmitere de informatii si
protectie a consumatorului.
Recipiente propriu-zise:
- buteliile din sticla;
- buteliile din materiale plastice;
- cutiile din carton;
- bag-in-box;
- cutiile metalice.
Butelia din sticla este cel mai cunoscut si totodata cel mai apreciat
amabalaj pentru vin.
Avantajele folosirii recipientilor din sticla sunt urmatoarele:
sticla este inerta d.p.d.v. chimic si impermeabila pentru gaze si
lichide, igienica, usor de spalat si reciclabila;
nu are gust sau miros – deci protejaza exceptional gustul si mirosul
produsului;
sticla este un material ce poate fi colorat cu usurinta, prelucrat in
diverse forme, rezistent la presiunea anumitor produse cum ar fi
vinurile spumante;
sticla este un material ieftin, folosit de foarte multa vreme - deci
este bine cunoscut si caracterizat, si care poate fi reciclat in mod
repetat.
Buteliile din materiale plastice (polietilena – PE sau polietilena tereftalat – PET), folosite la imbutelierea vinurilor de consum curent, au dezavantajul ca sunt poluante, au inertie chimica insuficienta, sunt permeabile pentru oxigen si nici nu permit folosirea dopurilor de pluta.
Conținut arhivă zip
- Ambalarea si Etichetarea Vinurilor.pptx