1.1 Definirea ambalajului si a operatiilor de ambalare a marfurilor Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri , promovarea formelor eficiente de comert au avut evolutii spectaculoase in domeniul ambalajelor. Ambalajul insoteste produsul in fiecare etapa a circulatiei sale , de la producator la consumator, avand un rol important in protejarea acestuia cat si in promovarea vanzarilor . Ambalajul este un mijloc sau un ansamblu destinat sa cuprinda un produs sau un ansamblu de produse , pentru a le asigura protectia temporara din punct de vedere fizic , chimic , mecanic , biologic in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare , in decursul manipularii , transportului si desfacerii pana la consumator sau pana la expirarea termenului de garantie . Ambalarea este definite ca fiind operatia , procedeul sau metoda prin care se asigura , cu ajutorul ambalajului , protectia temporara a produsului in timpul manipularii , transportului , depozitarii , vanzarii , contribuind si la inlesnirea acestor operatii . Ambalajele pot fi clasificate in functie de : -natura materialului din care sunt constituite (ambalaje din hartie-carton , sticla, metal, materiale plastice ,lemn , materiale textile, materiale complexe,) -sistemul de functionare ( ambalaje fixe , demontabile , pliabile ); -tipul ambalajului , acestea pot fi : lazi , pungi , flacoane , cutii ,etc. ; domeniul de utilizare (ambalaje de transport , de prezentare si de desfacere ); -natura produsului ambalat ( ambalaje pentru produse alimentare , produse industriale) ; -gradul de rigiditate (ambalaje rigide ,semirigide , suple ) ; -modul de circulatie (ambalaje refolosibile ,nerefolosibile); 1.2. Functiile ambalajelor Importanta ambalajului este evidenta fata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca si anume : 1) conservarea si protectia produselor , transportului , depozitarii si vanzarii produselor ; 2) facilitarea manipularii ; 3) functia de promovare si informare a produselor ; 1.2.1.Functia de conservare si protectie a produselor Considerata functie elementara a ambalajelor aceasta consta in protejarea continutului de efectele mediului extern , in cazul in care exista o corelare perfecta intre ambalaj-produs-metoda de conservare . Ambalajul asigura protectia produselor impotriva : -factorilor fizici (actiuni mecanice ,lumina , temperatura , presiune ); -factorilor chimici si fizochimici (aer , apa , vapori , oxigen , dioxid de sulf , dioxid de carbon ); -factorii biologici (microorganisme, insecte ,etc. ) a) Dintre factorii fizici , solicitarile mecanice la care sunt supuse produsele, ambalajele au efecte variabile : Lumina poate produce decolorari si degradarii ale marfurilor (reactii fotochimice , alterarea culorilor , pierderea vitaminelor). Rolul ambalajului in acest caz ,este fie de a filtra lungimile de unda care produc deprecierea produselor , fie de a , oprii patrunderea luminii in interiorul ambalajului . In vederea conservarii , ambalajul trebuie sa protejeze produsul de variatiile de temperatura care ar putea provoca modificariile organoleptice ,deformarii , etc.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).