Ambalaje și Design - Berea

Referat
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2473
Mărime: 328.27KB (arhivat)
Publicat de: Simona Anaida Biro
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihes Daria

Extras din referat

1. Rol, Functii si Materiale Utilizate La Fabricare

Ambalajul este un ansamblu de mijloace destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs pentru a asigura protectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic si biologic in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in stare de livrare in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii pana la consumator ori pana la sfarsitul termenului de garantie.

Prin ambalarea se intelege operatia prin care se asigura cu ajutorul ambalajului protectia temporara a produsului in procesul de manipulare, transport, depozitare si contribuie la inlesnirea acesteia pana la expirarea termenului de garantie. Rolul ambalajului este de a proteja produsul mentinand calitatea si integritatea acestuia si de a inlesnii operatiile care au loc.

Orice ambalaj prezinta mai multe functii; putem enumera urmatoarele:

a) functia de protectie si de calitate;

b) functia de manipulare, transport si depozitare;

c) functia de rationalizare;

d) functia de promovare a vanzarii si de informare.

Rolul si importanata ambalajului se reflecta in functiile acestuia.

A. Functia de protectie si de calitate.

Aceasta functie presupune protejarea produsului fata de factorii mediului extern: fizici(lumina,temperatura,solicitari mecanice), chimici si biologici. Aceasta functie este considerata functia de baza a ambalajului.

Ambalajul trebuie sa asigure protectie fata de diferite substante chimice cum sunt: dioxidul de sulf, dioxidul de carbon, apa, vaporii, hidrogen, nitriti, etc.

Un prim rol al ambalajului ar fi acela de bariera la transportul de gaze din exterior in interior si din interior spre exterior. Ambalajul mai protejeaza alimentele fata de microorganisme din atmosfera, (insecte si rozatoare) impiedicand contaminarea lor.

Din punct de vedere al cerintelor igienico-sanitare trebuie respectat modul de ambalarae al produselor pentru a proteja populatia fata de toxiinfectii alimentare.

B. Functia de manipulare , transport si depozitare.

Orice ambalaj trebuie sa ofere o serie de informatii cu privire la conditiile de manipulare, transport si depozitare printr-o serie de simboluri. Procesul de manipulare, depozitare si transport sunt reglementate prin operatiui de paletizare, containerizare si modulare.

C. Functia de informare si de promovare a vanzarii.

Pentru a atrage consumatorii, ambalajele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: - sa atraga atentia consumatorului;

- sa fie recunoscut usor;

- sa faca publicitate produsului

- sa puna in valoare caracteristicile esentiale ale produsului.

D. Functia de rationalizare.

Consta in motivatia ca de la noile ambalaje sa se promoveze metode mai rationale de finisaj, ambalaj, depozitare, etc.

2. Clasificarea Ambalajelor

Se face dupa:

1. natura materialului obtinut: ambalaje din hartie si carton, din metal, din sticla, din mase plastice, din lemn, etc.

2. natura produsului ambalat: ambalaje pentru carne si conserve din carne, ambalaje pentru lapte si produse lactate, ambalaje pentru morarit si panificatie, ambalaje pentru peste si produse din peste, etc.

3. tipul materialului folosit: cutii, lazi, borcane, bidoane, saci, butoaie,folii, pungi, etc.

4. utilizare: ambalaje de transport, de prezentare.

5. mediul ambiant: ambalaje deschise, inchise si etanse.

6. modul de circulatie: ambalaje refolosibile, nefolosibile.

7. sistemul de confectionare: ambalaje demontabile, pliabile, fixe.

8. conservarea produselor: ambalaje sterile.

3. Materiale Folosite La Confectionarea Ambalajelor.

Hartia si cartonul - sunt considerate materiale celulozice care au proprietati benefice: masa mica, permeabilitate scazuta, rezistente la ulei, gaze, alcooli, acizi, baze, radiatii UV, vapori de apa, etc.

La confectionarea ambalajelor se folosesc mai multe tipuri de hartii si cartoane: a) hartie pergament, salinata, pelur sau hartie acoperita cu polietilena.

b) carton plat sau compact si ondulat.

Cartonul plat are o duritate mai mare decat hartia si este mai rezistent la umiditatea relativa a aerului. Exista doua tipuri de carton plat: duplex si triplex.

Cartonul ondulat prezinta o rezistenta buna.

Metalele

Ambalajele metalice sub forma de cutii de conserve detin o pondere importanta in industria alimentara.

Metalele folosite la confectionarea cutiilor metalice sunt: tabla cositorita, tabla cositorita lacuita, tabla cromata, tabla de aluminiu.

Materiale plastice

Materialele plastice sunt utilizate pe scara larga pentru obtinerea ambalajelor si datorita caracteristicilor pe care le prezinta au inlocuit in proportie foarte mare materialele traditionale.

Preview document

Ambalaje și Design - Berea - Pagina 1
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 2
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 3
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 4
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 5
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 6
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 7
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 8
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 9
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 10
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 11
Ambalaje și Design - Berea - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Ambalaje si Design - Berea.doc

Alții au mai descărcat și

Ambalarea Berii

1. Scurt istoric Berea este o băutură aparte, chiar specială. O tăbliţă sumeriană de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricării acestei...

Caracterizarea Merceologica a Berii

- CALITATEA BERII 1. Definirea şi obţinerea produsului Berea este o băutură slab alcoolizată (maximum 6% alcool etilic), nedistilată, obţinută...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Raport de Cercetare - Ursus

REZUMAT MANAGERIAL Compania URSUS a cerut realizarea unui studiu de piață, cu privire la percepția consumatorilor cu privire la berea Ursus....

Analiza activității de desfacere la SC Aurora SA

Capitolul 1 Scurtă prezentare a contextului de piaţă 1.1. Scurt istoric al berii si caracteristicile organoleptice ale principalelor sortimente...

Culoarea - atribut definitoriu în designul ambalării mărfurilor

Realizarea pe piata interna si externa a produselor fabricate în serii mari, care sa corespunda pe deplin cerintelor materiale si spirituale ale...

Proiect managementul calității - berea

0. Motivatia Berea este un produs consumat frecvent de studenti. Preferintele consumatorilor variaza însa de la o marca la alta. Astfel, conform...

Planul de Marketing pentru Lansarea Berii Franciskaner

1. Prezentarea conditiilor care determina introducerea produsului Franziskaner pe piata din Romania Motivele pentru care compania noastra doreste...

Campania publicitară a produselor Efes Vitanta Moldova Brewery SA

1. Descrierea produselor de bere (,,Chişinău Blondă”) Compania ÎM,,Efes Vitanta Moldova Brewery”S.A. este unul din cei mai mari producători de...

Miniplan promoțional - Berea Ursus

1.Introducere Berea este o băutură care nu necesită nici o prezentare, nu există persoană care să nu cunoască această băutură sau cel puţin o...

Analiza Berii Carlsberg

Partea I- Alegerea şi descrierea produsului Pentru acest proiect am ales berea Carlsberg, una dintre cele mai importante din cadrul segmentului...

Ai nevoie de altceva?