Referate pentru domeniul Merceologie

doc

Valoarea Nutritiva a Produselor Alimentare

Hrana constituie un factor indispensabil pentru om si animale, deoarece asigura energia si substantele de baza necesare desfasurarii proceselor metabolice, cresterii si dezvoltarii organismelor. Ea reprezinta izvorul si regulatorul proceselor de schimb dintre organism si mediul inconjurator. Din cele mai vechi timpuri omul a primit din mediu substante nutritive necesare furnizarii energiei cheltuite dar si mentinerii unor constante fiziologice normale. In epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica complexa a acestora, riscurile de imbolnavire prin i... vezi detalii

doc

Caracterizarea Produsului Cafea

1) Definitia produsului Cafeaua intra in grupa stimulentelor. Aceasta, prin compozitia ei, actioneaza asupra sistemului nervos central si asupra sistemului circulator, inlaturand senzatia de oboseala si prelungind timpul afectat activitatii intelectuale, dar si fizice. Aceste efecte stimulatoare sunt conferite cafelei de cofeina prezenta, intre 1 si 3%. La efectul reconfortant, de refacere a capacitatii de munca se adauga si valoarea ei gustativa deosebita, bine individualizata si inimitabila. Consumul exagerat de cafea dezechilibreaza fiziologic organismul, poate accentua starea de obos... vezi detalii

doc, ppt

Aprecierea Calitatii Confectiilor

Firele, tesaturile, tricoturile, imbracamintea, lenjeria de corp, articole tricotate, lenjerie de pat, cuverturile, fetele de masa, perdele, prelate, draperii, tifonul, plasele de pescuit etc., toate aceste articole si inca multe altele poarta denumirea de produse textile, deoarece sunt fabricate din materii prime textile, cum sunt fibrele si firele textile. FIBRELE TEXTILE Orice material fibros sau filamentar care dupa ce a fost trecut prin operatii speciale de prelucrare devine apt pentru transformare in fire, apoi in tesaturi, tricoturi, netesute, confectii. La inceput existau numai... vezi detalii

doc

Caracteristicile de Calitate ale Combinelor Frigorifice

STUDIU DE CAZ Determinarea indicatorului complex al calitatii si eficientei economice (Icqe) Introducere Pentru determinarea Icqe a combinelor frigorifice am parcurs urmatorii pasi: 1. Alegerea produselor oferite pe piata de mai multi producatori; 2. Selectionarea principalelor caracteristici de calitate; 3. Gruparea caracteristicilor selectionate; 4. Acordarea ponderii caracteristicilor, folosind metoda expertilor. In cazul nostru expertii au fost membrii echipei noastre. 5. Centralizarea datelor in tabel; 6. Calcularea indicatorului sintetic al calitatii dupa urmatoarea formula:... vezi detalii

docx

Merceologie Nealimentara - Mobilierul din Lemn

I.Descrierea mobilierului din lemn 5. Istoric Mobilierul reprezinta un ansamblu de piese obtinute din lemn sau alt material, care are ca scop atat satisfacerea unei necesitati de utilitate casnica, cat si decorarea locuintelor. Mobila a fost cunoscuta din timpurile cele mai vechi si a evoluat, dand nastere la diferite stiluri care reflecta specificul unei anumite epoci, determinat de mediul geografic si mai ales de mediul istoric si social. Stilul organizat si documentat al mobilei cunoaste urmatoarele perioade istorice importante : - stilurile popoarelor vechi: Stilul Egiptean, Stilul... vezi detalii

doc

Creativitate - Stiloul

Penita - 1692. Bijutierul parizian Dalesme fabrica primele penite de scris din metal. Fabricatia a fost perfectionata in 1772 de Fontaine. In 1748 germanul J. Jansen, din Aachen, inventeaza penita de scris din otel moale dar care abia in 1802 intra in fabricatie industriala si uz curent. In 1780 englezul Samuel Harrison propune inlocuirea penei de gasca pentru scris cu penita confectionata din metal. Stiloul. Surprinzator, dar nu se stie exact cine a avut ideea revolutionara a stiloului actual. Un prim brevet pe aceasta idee dateaza de la 1709. Pe timpul lui d'Alambert (1717 - 1783) si... vezi detalii

doc

Stimulente

Prin stimulente se inteleg acele produse, care atunci cand sunt consumate intensifica functiunile organismului, datorita unor substante pe care le contin (alcaloizi). Grupa stimulentelor cuprinde: ceaiul, cafeaua si cacao. a. Ceaiul Generalitati. Ceaiul este produsul care se obtine prin prelucrarea frunzulitelor culese de pe ramurile tinere ale arborelui de ceai, care creste in China, Japonia, Rusia, India, Ceylon, Brazilia, SUA. Arborele de ceai poate ajunge pana la 1 metru inaltime. Frunzele sunt de culoare verde-inchis, lucioase, cu forma ovala, crestate pe margini si codita scurta ; ... vezi detalii

doc

Designul si Estetica Sticlelor de Coca-Cola

Introducere Coca-Cola este o bautura racoritoare, carbogazoasa, produsa de The Coca-Cola Company, cu sediul in Atlanta, Georgia. In prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume. Este vanduta in magazine, restaurante si aparate in peste 200 de tari. Este denumita simplu, Coke (o marca a The Coca-Cola Company in Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (in Europa si America) cola. Coca-Cola fost inventata la sfarsitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Initial a fost brevetata ca medicament. Mai tarziu, licenta a fost cu... vezi detalii

doc

Analiza Vanzarilor Cotidianului Transilvania Expres in Perioada Ianuarie 2009-Decembrie 2009 in Cadrul Tipotex SA

Introducere Activitatea tipografiei TIPOTEX SA a demarat in septembrie 1995 prin tiparirea publicatiilor proprii: cotidianul Transilvania Expres, saptamanalul Informatia Brasovului si anuarul Breviarul Agentilor Economici. Activitatea firmei a evoluat de la tiparirea ziarului propriu intr-un numar redus de pagini (8) si o singura culoare, la tiparirea acestuia in 16/20 pagini in policromie, prin achizitionarea unei rotative noi cu turn de policromie si 3 grupuri de negru, care poate asigura o productivitate mare. Treptat s-au incheiat contracte de tiparire si cu alte edituri. Proiectul co... vezi detalii

doc

Caracteristicile iPhone

Compania americana Apple a lansat iPhone, un terminal mobil care combina caracteristicile unui telefon, ale playerului muzical iPod si functii de mesagerie instant. Telefonul iPhone de la Apple este ultima fita la momentul actual si include optiuni si functii de o calitate excelenta cu un design indraznet si provocator. iPhone este un telefon foarte popular cu un ecran mare de tip touch screen pe care se afla toate tastele de care ai nevoie pentru al putea folosi. Carcasa are dimensiunile 115 x 61 x 11.6 mm, cantareste 135 grame, iar culorile pe care le include sunt un negru stralucitor b... vezi detalii

doc

Compozitia Chimica si Metode de Obtinere a Sapunurilor

1. Compozitia chimica si metoda de obtinere a sapunurilor Sapunurile sunt saruri cu diferite metale ale acizilor grasi cu cel putin opt atomi de carbon in molecula cu sau fara adaosuri de materiale de umplutura si alti ingredienti speciali (substante de parfumare, dezinfectante, emoliente, de colorare). Sapunurile se obtin prin combinarea grasimilor de origine vegetala sau animala precum seul, uleiul de floarea soarelui, cocos, bumbac, ricin si de palmier, cu o substanta alcalina, precum soda caustica, potasa caustica, soda calcinata sau carbonat de potasiu printr-un proces chimic numit s... vezi detalii

docx

Analiza Comparativa a Calitatii Aparatelor Foto Digitale

Capitolul 1. SCURT ISTORIC AL APARATELOR FOTO DIGITALE Aparatele foto digitale sunt marfuri electrice ce permit captarea imaginilor pe un sensor. Unele aparate sunt capabile si de inregistrari audio/video, astfel depasind vechile aparate cu film. Aparatul foto digital are capacitatea de a stoca sute de poze cu ajutorul cardului de memorie si vizualizarea pozelor imediat dupa inregistrarea pe un display. Fotografia digitala are un mare succes datorita numeroaselor avantaje care le ofera fata de fotografia "clasica" pe film: costul scazut per imagine, pretul filmului, al developa... vezi detalii

doc

Studiu de Caz privind Reconstituirea pe Baza de Documente si Masuratori in Teren a Parametrilor de Pastrare a unor Marfuri

In perioada 1-12 aprilie 2008, in depozitul societatii S.C. FraDistribution S.R.L. au fost depozitate urmatoarele loturi de marfuri: - 9000 pungi faina - 8500 pungi zahar - 8000 sticle ulei Faina este ambalata in pungi individuale de hartie cu masa de 1kg si apoi ambalate colectiv in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stive , astfel incat sa se asigure aerisirea. Zaharul este ambalat in pungi individuale de plastic cu masa de 1kg si ambalate colectiv tot in folie de plastic in baxuri a cate 10 bucati si apoi asezate pe palete de lemn in stiv... vezi detalii

doc

Principiile Directoare ale ONU Privind Protectia Consumatorului

Incercand un scurt istoric, trebuie mentionat ca toate comentariile legate de politica consumatorista incep cu expresia formulata pentru prima data de Adam Smith, in secolul al XVIII-lea, aceea ca unicul scop final al produsului este consumul, producatorul fiind subordonat in totalitate cerintelor consumatorilor. Intr-o formulare moderna, se poate spune ca scopul activitatii economice este de a aloca resurse, cat mai eficient posibil, pentru a satisface nevoile consumatorilor. O asemenea actiune conduce direct la ideea de suveranitate a consumatorilor, in ultima instanta, persoana indicata ... vezi detalii

doc

Micotoxinele

CAPITOLUL 1 Micotoxinele 1.1 Ce sunt micotoxinele? Termenul de micotoxina vine de la cuvantul grecesc "mycos" care inseamna "ciuperca" si de la cuvantul latin "toxicum" care inseamna otrava. Ele desemneaza metaboliti secundari secretati de mucegaiurile care apartin in principal genurilor Aspergillus, Penicillium si Fusarium, prezente in mod natural in aerul ambient, pe pamant si pe culturi. Micotoxinele sunt considerate ca fiind parte din contaminanti alimentari cei mai semnificativi in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii publice, securitatii alimen... vezi detalii

Hopa sus!