Vitamina B12 si Vitamina B5

Extras din referat Cum descarc?

VITAMINA B12
Gr 51, Seria G anul I
Vitamina B12 este hidrosolubila si joaca un rol in maturarea globulelor rosii plecand de la celulele-mama si in sinteza unor acizi grasi si anumitor acizi aminati. SINONIM: cianocobalamina, cobolamina hydroxocobolamina.
NECESITATI SI SURSE. Aporturile nutritionale recomandate, minime si usor de acoperit printr-o alimentatie echilibrata, sunt de 1 pana la 2 micrograme pe zi pentru copii, de 3 micrograme pentru adolescenti sau pentru adulti, de 4 micrograme pentru femeile gravide sau care alapteaza. Vitamina B12 se gaseste in toate produsele animale indeosebi in ficat. Ea este relativ stabila la caldura si la aer dar mai sensibila la lamina si la radiatiie ultraviolete precum si la acizi si baze.
METABOLISM SI CARENTA. Absorbtia intestinala a vitaminei B 12 are loc in ultima parte a intestinului subtire Ea nu este posibila decat in prezenta unei glicoproteine sectretate de stomac, denumita factor intrinsec. Carenta in vitamina B12, care nu este rara in tarile industrializate, poate rezulta deci fie, in mod exceptional, prin aporturi alimentare insuficiente (regim vegetarian), fie dintr-o gastrectomie (ablatie a stomacului) sau dintr-o o boala responsabila de o anomalie a secretiei de factor intrinsec, precum boala lui Biermer; aceasta carenta poate, sa mai provina dintr-o anomalie, dintr-o ablatie a prrtiunii terminate a intestinului subtire si, in mod exceptional, dintr-o infectie cronica a intestinului subtire. In sfarsit, o carenta in vitamina B 12 nu este deloc rara la persoanele in varsta. Ficatul, care stocheaza vitamina B 12, poate disimula o insuficienta de aport sau o tulburare a absorbtiei timp de 3 sau 4 ani. In continuare, apar primele semne ale carentei: oboseala generala, pierdere a apetitului, tulburari hematologice (anemie megaloblastica), neuropsihiatrice (senzatie de arsura cutanata, nevrita optica inflamatie a nervului optic, pierderi de memorie, labilitate a starii de spirit, depresie) si mucoase (limba depapilata).
UTILIZARE TERAPEUTICA. Vitamina B 12, administrata in injectii intramusculare, este indicata in carenta corespunzatoare. Ea este utilizata, de asemenea, in doze mari ca analgezic. Injectiile intravenoase cu unul dintre derivatii ei, hidroxocobalamina, sunt practicate in caz de intoxicatie cu cianura. Administrarea medicamentoasa de vitamina B 12 este contraindicata in rare cazuri (anumite cancere, indeosebi).
Functii
- Cresterea de tesuturi noi 
- Pastreaza sanatatea sistemului nervos inclusive celulor cerebrale
- Necesar pentru o digestie si asimilare a hranii 
- Necesara la sinteza proteinelor si metabolizarea carbohzdratilor si proteinelor
- Vitala pentur creearea de celule rosii in maduva oaselor
- Protejarea celulelor nervoase
- Implicata in biosinteza grupurilor metilice cholina si methionina
Efectiva impreuna cu :
- B-Complex 
- B6 
- Choline 
- Folic Acid 
- Inositol 
- Potassium 
- Vitamin C 
Necesitate mai mare in cazul :
- Bautorilor de alcool
- Pacientilor de geriatrie
- Fumaturilor inraiti
- Cei care sufera de malabsorbtie
- Celor care sufera de paraziti intestinali
- Vegetraienilor si lactovegetarienilor
- In timpul sarcinii
Folisti pentru
- Tonic general
- Cesterea apetitului de mancare
- Confuzie
- Prost-dispunere
- Febra musculara
- Paranoia
- Anemie pernicioasa
- Memorie slaba
- Da un surplus de energie
- Oboseala
Simptome in caz de lipsa:
- Hiperpigmenatre a mainilor (in cayul persoanelor de culoare)
- Tulburari menstruale
- Schizofrenie
- Degenerari ale nervilor cauyatoare de tremuraturi
- Psihoza
- Afectiuni ale limbii (prea aspra sau prea fina)


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamina B12 si Vitamina B5.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!