Velocimetria Doppler

Extras din referat Cum descarc?

Velocimetria Doppler
Principiul velocimetriei Doppler 
Velocimetria Doppler permite masurarea neinvaziva a vitezei de curgere a sangelui in artere. 
Metoda de masurare se bazeaza pe reflexia ultrasunetelor de catre hematiile circulante. Un flux de ultrasunete de frecventa F care atinge o hematie care circula cu viteza V in artera sufera o modificare de frecventa D F, denumit decalaj Doppler. 
Acest decalaj este proportional cu viteza hematiei si cu unghiul de incidenta j al fascicolului de ultrasunete cu directia de curgere a sangelui: 
D F F 
--------- = 2 x ------ cos j, 
F K 
unde K este o constanta care reprezinta viteza de propagare a ultrasunetelor in tesuturile umane si este egala cu 1540 metri / sec. 
Parametri investigati 
- Inregistrarea bidimensionala a vitezei sanguine 
Este asigurata prin utilizarea in sonda exploratoare a doi traductori plasati in unghi de 120 grade; viteza poate fi descompusa pe doua axeinV1 si V2 care reprezinta directia de emisie a ultrasunetelor a fiecarui traductor. O analiza geometrica simpla permite fixarea unghiului de incidenta a celor doua fascicole la 60 grade in acest caz cele doua viteze obtinute de fiecare traductor sunt egale intre ele. 
Cunoasterea precisa a valorii unghiului de incidenta a ultrasunetelor este necesara pentru masurarea vitezei prin efect Doppler (efectul Doppler este proportional cu cosinusul acestui unghi). Precizia de masurare poate fi in continuare ameliorata prin plasarea stereotaxica a traductorului la nivelul arterei de explorat. 
- Determinarea diametrului si debitului arterial 
Acest aparat este unicul care permite masurarea in acelasi timp a calibrului arterial (diametru) si viteza de curgere a sangelui. Debitul arterial poate fi masurat aplicand formula: S = p D 2 / 4, care asimileaza artera cu un cilindru. 
- Determinarea vitezei fluxului sanguin si a debitului 
Inregistrarea la nivelul arterei transverse apare ca o succesiune de viteze ale diferitelor straturi de sange care circula prin interiorul arterei. Ansamblul lor ia o forma parabolica, ceea ce semnifica faptul ca sangele circula cu viteza mai mare spre centrul vasului. Se poate calcula si o viteza sectionala (Vs), adica viteza globala a intregii coloane de sange. 
Debitul se calculeaza dupa formula: Q = p D 2 x Vs / 4. 
Suferinta fetala antepartum. Diagnostic ecografic Doppler
Hipoxia fetala este cea mai importanta cauza a suferintei fetale. Velocimetria Doppler poate detecta hipoxigenarea fetala precoce prin masurarea fluxului sanguin din diverse zone vasculare. Am studiat fluxul ombilical fetal, fluxul cerebral fetal, raportul celebro-ombilical (Rco) la 1037 de gravide si fluxul din Ductus Venosus la 231 dintre acestea (sarcina cu risc crescut), dupa 38 de saptamani ale varstei gestationale in asociere cu rezultatul neonatal in intervalul octombrie 1999 - septembrie 2004. Am utilizat raportul si indicele de rezistenta pentru evaluarea circulatiei ombilicale si indicele de rezistenta pentru circulatia cerebrala si pentru Ductus Venosus (atunci cand peak-ul era absent sau redus).


Fisiere in arhiva (1):

  • Velocimetria Doppler.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!