Uzura dentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cadrul examenului clinic intraoral sunt evidentiate si modificarile de integritate dentara prin uzura. Atritia reprezinta uzura fiziologica a dintilor prin pierderea structurii dure dentare, la nivel incizal si ocluzal, produsa in timpul functionalitatii sistemului stomatognat. Absenta atritiei se considera ca fiind semn de blocaj ocluzal si poate fi intalnita frecvent in cadrul anomaliilor dento-maxilare, ce modifica parametrii morfologici ai ocluziei.

Eroziunea este un proces de dezintregrare chimica superficiala a substantelor dure dentare, cauzata de contactul cu substantele acide.

Acest proces poate fi provocat de expunerea la mediu acid (industria chimica) si se localizeaza la nivelul fetei vestibulare a dintilor superiori si inferiori, descreste ca intensitate spre zonele laterale (apare mai rar la nivelul molarilor). Eroziunea se poate instala si la bolnavii ce prezinta regurgitatii repetate sau stari cronice de voma si se intaleaza pe fetele orale ale dintilor frontali mandibulari. De asemenea, apare si in cazul bolnavilor care iau medicamente ce contin acid clorhidric in doze terapeutice. Eroziunea se poate instala si la cei care prezinta in cadrul obiceiurilor alimentare si consumul excesiv de citrice, sucuri acidulate: cei care mesteca lamaia eroziunea apare pe zonele linguale ale dintilor; cei care sug lamaia eroziunea se instaleaza pe fetele vestibulare ale dintilor; Eroziunea se prezinta ca o patare a dintilor prin decalcificarea smaltului, fara pierderea conturului morfologic, ci numai a luciului (este un semn de decalcifiere) si dintele are un aspect asemanator cu dintele gravat pentru obturatie cu materiale compozite. Apare ca simptom durerea la contact.

Eroziunea chimica este greu de diferentiat de cea mecanica, produsa prin periajul intempestiv (este unilaterala). Eroziunea idiopatica reprezinta distrugerea smaltului fara o cauza cunoscuta.

Miloliza reprezinta un proces distructiv lent, la nivelul smaltului, cu pierderea de substanta, in special la colet, sub forma de escavatii.

Abrazia este diferita de atritie si reprezinta uzura patologica sau pierderea lenta de substante dure dentare, provocata de: frictiunea cu corpuri straine, altele decat alimentele; parafunctii; obiceiuri vicioase; ticuri profesionale: interpozitia cuielor sau a acelor de cusut la tapiteri, cizmari si croitori; instrumente de suflat; fumatul pipei; deschidera sticlelor cu dintii; consum exagerat de seminte; roaderea unghiilor (onicofagie); Abrazia poate fi localizata in anumite zone: vestibulara, linguala, proximala sau generalizata. Acest tip de abrazie apare la: abuzul de scobitori; excesul de flossing, conuri interdentare.

Alta cauza de abrazie este reprezentata de lucrarile protetice incorecte din aliaje dure, cu duritate mai mare decat cea a smaltului.

Abrazia de origine etnica este in functie de obiceiurile locale specifice si se prezinta ca: uzura dintilor la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uzura Dentara
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 495 cuvinte
Nr caractere:
9 452 caractere
Marime:
14.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!