Tuberculoza

Extras din referat Cum descarc?

Tuberculoza 
Tuberculoza (TBC) este o boala infectioasa si contagioasa, produsa de bacilul (mycobacterium tuberculosis). Incidenta tuberculozei in Romania a crescut recent, in special datorita conditiilor economice si sociale grele si aparitiei de germeni rezistenti la tratamentul clasic. Se intalneste mai des la familii sarace, aglomerate, prin contactul cu adulti, si, in special batrani cu tuberculoza pulmonara activa (tusitori cronici), insuficient tratati. Tusitorul raspandeste microbii in aer, sau pe obiectele din jur, pana la 2 m.
Infectia se produce la 2-6 saptamani dupa inhalarea picaturilor contamintae, mai rar pe cale digestiva, prin lapte de vaca, produse lactate infectate, sau prin maini murdare. 
Esta favorizata de contactul apropiat si prelungit, intr-un loc putin ventilat, cu persoane care au o forma cavitara activa si netratata, cu sputa pozitiva.
Dupa intrarea in plamani, microbii sunt inglobati de celulele albe din alveole, se inmultesc aici, formand noduli (numit granulom pulmonar), apoi se intind la ganglionii limfatici regionali si, mai rar, se pot raspandi, prin limfa si sange, la alte organe.
Cand puterea de aparare a organismului este scazuta, boala nu se limiteaza la granulom in plamani, ci este mult mai grava. 
Cauze
Cauzele care favorizeaza agravarea bolii sunt: pubertatea (mai ales la fete), scaderea puterii de aparare (malnutritie, tratament cu steroizi, tuse convulsiva, pojar, SIDA), fumatul, surmenajul, alcoolismul, nerespectarea regulilor de igiena, sarcina si TBC in familie.
In plaman, leziunea se dezvolta mai ales in lobul inferior sau mijlociu si in ganglionii limfatici sateliti si este numita de medici "complexul primar". Microbul se poate raspandi in alte parti din corp (restul plamanului, piele, ganglioni, pericard, peritoneu,rinichi, meninge, creier, ochi, organe genitale, articulatii sau oase). Fara tratament, alimentatie echilibrata si odihna, boala evolueaza in 2-3 ani spre forma secundara, localizata in plamani, ganglioni, pleura sau meninge. Forma tertiara, situata la oase, articulatii sau aparatul genito-urinar, are o evolutie cronica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tuberculoza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.ghidul-parintilor.ro/sfaturi-pentru-parinti/sanatate/tuberculoza-cauze-efecte-tratamente.html
http://www.copilul.ro/pediatrie/boli-contagioase/Tuberculoza-a270.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!