Tratarea Pseudartrozelor Complicate Cu Osteomielită Și Eliminarea Cavităților Purulente

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capacitatea de a stimula neo osteogeneza pin efectul de tensiune de stres ne permite incurajarea vindecarii fragmentelor osoase, restabilirea lungimii si a grosimii tesutului osos si activarea proceselor de biosinteza, marind astfel rezistenta locala la infectii. Pe baza acestor principii, am dezvoltat tehnici de eliminare a cavitatilor purulente prin stimularea formarii de tesut osos nou.

De asemenea, am pus la punct metodele percutane de tratare a pseudartrozelor complicate cu osteomielita cronica (si defecte septice ale scheletului), adeseori fara administrarea concomitenta de antibiotice.

Una dintre cauzele esuarii tratamentului oteomielitei cronice refractare este, dupa parerea noastra, existenta unui numar mare de microabcese in tesutul osos - multe dintre ele nedecelabile radiologic - care inconjoara focarul principal de infectie. Aceste microcavitati persista si dupa debridari chirurgicale masive. O astfel de cavitate intraosoasa este un mediu de cultura ideal pentru microorganisme.

Prin metoda noastra, infectiile osoase cronice pot fi eliminate prin una din cele trei metode: (1) osteogeneza controlata, cu umplerea cavitatilor cu tesut osos nou; (2) rezecarea osului infectat si alungirea fragmentelor reziduale; (3) translatarea graduala a unuia dintre peretii cavitatii (cu tesuturile atasate), obliterand astfel cavitatea cu tesut osos nou.

Tratarea pseudartrozelor si a defectelor oaselor lungi complicate cu osteomielita urmeaza strategiile de baza descrise mai sus.

Planul terapeutic depinde de marimea si de grosimea fragmentelor osoase, de gradul si de tipul deplasarii, de existenta mobilitatii patologice, de cantitatea si de tipul tesuturilor periosoase cicatriciale, de prevalenta procesului purulent si de alte caracteristici individuale.

Aplicarea acestor principii este ilustrata de tratarea unor pacienti cu pseudartroza septica sau cu defecte ale oaselor lungi si de modul in care noi eliminam osteomielita pe os intact.

In conditii adecvate, putem aplica compresiunea axiala in cazul unei pseudartroze septice si sa ne asteptam atat la unificarea osoasa cat si la eliminarea infectiei. Pentru ca aceasta strategie sa functioneze, trebuie ca ambele capete osoase sa fie viabile.

Principiul este ilustrat de cazul unui pacient de 39 de ani, cu o osteomielita hematogena fistuloasa cronica, complicata de o pseudartroza ulnara stanga dupa o fractura pe os patologic (fig. 10. 1). Istoricul data de 6 luni.

Pacientul suferise doua sechestrectomii anterioare. Cazul a fost tratat prin aplicarea unui fixator cu doua inele. Fistulele s-au inchis dupa 17 zile. Fixatorul a fost pastrat doar 37 de zile. Integritatea osoasa a fost restabilita, iar cavitatile purulente au fost inlocuite de tesut osos sanatos prin simpla comprimare si stabilizare a zonei de pseudartroza septica.

Un caz similar a fost cel al unui baiat de 4 ani cu osteomielita hematogena cronica cu ulcere trofice si fistule, complicata cu o fractura pe os patologic si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratarea Pseudartrozelor Complicate Cu Osteomielita Si Eliminarea Cavitatilor Purulente
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 969 cuvinte
Nr caractere:
11 533 caractere
Marime:
9.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!