Sindromul Metabolic

Extras din referat Cum descarc?

Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic(SM) reprezinta o problema de mare actualitate prin cresterea alarmanta a prevalentei acestuia precum si datorita complexitatii mecanismelor fiziopatologice si a dificultatii abordarii terapeutice. Sindromul metabolic are un impact negativ dovedit la nivel cardiovascular si clasic este caracterizat prin prezenta a trei din urmatoarele cinci elemente : rezistenta la insulina, distributie viscerala a grasimii, dislipidemie: hipertrigliceridemie si HDL colesterol scazut, hipertensiune. 
Definitia clasica fost modificata si nuantata in ultimii ani atat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cat si in cadrul Ghidului Adult Treatment Panel III (ATP III-NCEAP : National Cholesterol Education Program). 
Definitia OMS sustine diagnosticul de sindrom metabolic pe prezenta tolerantei alterate la glucoza ca si criteriu obligatoriu asociat cu prezenta a doi dintre urmatorii factori : 
-Obezitate
-Hipertrigliceridemie 
-HDLColesterol scazut 
-Hipertensiune arteriala
-Microalbuminurie 
Definitia OMS a Sindromului metabolic 
-criterii de diagnostic 
Glicemie a jeun alterata sau toleranta la glucoza alterata 
1.Raport talie/sold (Obezitate centrala) a.> 0,85 la femei b.>0,9 la barbati 
2. IMC (indice de masa corporala) > 30kg/m2 
3. Hipertrigliceridemie Peste 150 mg/dl 
4. HDL Colesterol <35 mg/dl la barbati <39 mg/dl la femei 
5. Hipertensiune arteriala Peste 140/90mmHg 
6. Microalbuminurie > 20ug/dl 
Definitia sindromului metabolic conform ATP III presupune existenta a trei din urmatoarele criterii: obezitate abdominala, hipertrigliceridemie, HDL colesterol scazut, hipertensiune arteriala, glicemie a jeun crescuta. Cele doua definitii au atat elemete comune : hipertensiunea arteriala (desi cu diferente ale valorilor limita), obezitatea abdominala, dislipidemia, cat si abordari diferite ale sindromului prin introducerea in criteriile OMS a notiunii de rezistenta la insulina ca o conditie sine qua non, precum si introducerea termenului de microalbuminurie cunoscut ca marker al disfunctiei endoteliale. Fara a fi necesare in definirea sindromului metabolic au fost descrise ca fiind asociate hiperuricemia si tulburari ale coagularii: cresterea PAI 1 (Plasminogen Activator Inhibitor), scaderea activatorului plasminogenului, cresterea vascozitatii sangvine.
Conform datelor actuale, la nivel mondial, numarul total de persoane cu diabet este de 194 milioane, in 20 ani fiind estimata o crestere la 333 milioane. La acestea se adauga alte 314 milioane de persoane cu alterarea metabolismului glucidic, reprezentat de glicemie bazala modificata si/sau scaderea tolerantei la glucoza. Pe langa riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, persoanele din aceasta ultima categorie au in mod cert un risc crescut pentru patologia cardiovasculara aterosclerotica. Estimandu-se o crestere a numarului de persoane din aceasta categorie la 472 milioane in urmatorii 20 ani, este de inteles de ce reprezinta o populatie tinta atat pentru screening si depistare cat si pentru interventie, ceea ce amplifica semnificativ costurile ingrijirii. In acest sens s-a lansat conceptul de "prediabet" (echivalent cu "potential diabet"), in care sunt incluse cele doua tipuri de anomalie a metabolismului glucidic, respectiv glicemia bazala modificata si scaderea tolerantei la glucoza . Deocamdata, aceasta definitie a prediabetului nu include categoria de persoane aflate la risc crescut de diabet zaharat prin predispozitia genetica sau etnica. Glicemia bazala crescuta si scaderea tolerantei la glucoza nu sunt echivalente din punct de vedere metabolic, de unde si diferentele de prevalenta si de implicatii clinice la nivel populational.
SCADEREA TOLERANTEI LA GLUCOZA
Scaderea tolerantei la glucoza, depistata prin evidentierea hiperglicemiei la doua ore in cadrul testului oral de toleranta la glucoza, are o prevalenta mai mare comparativ cu glicemia bazala modificata, majoritatea celor care au scaderea tolerantei la glucoza nu au si glicemie bazala modificata, iar majoritatea celor care au glicemie bazala modificata nu au si scaderea tolerantei la glucoza. Este mai frecventa la femei, are tendinta de crestere o data cu cresterea varstei, caracteristic fiind un defect in secretia precoce de insulina. Sunt studii care atesta corelatia semnificativa a hiperglicemiei postprandiale cu riscul cardiovascular. Glicemia bazala modificata este mai frecventa in randul barbatilor, prevalenta tinde sa atinga un platou in cazul persoanelor de varsta mijlocie; se considera o stare de insulinorezistenta mai marcata.
Insulinorezistenta, conduce printre altele, la pierderea efectului supresor insulinic asupra mobilizarii acizilor grasi din tesutul adipos (prin scaderea activitatii lipoprotein lipazei), ceea ce va conduce la sinteza hepatica excesiva de particule VLDL bogate in trigliceride alaturi de apoB100, hiperlipacidemie si hipertrigliceridemie pre- si postprandiale. Scaderea utilizarii glucozei in favoarea utilizarii acizilor grasi ca si gluconeogeneza excesiva, conduc la hiperglicemie, hiperisulinemie si accentuarea insulinorezistentei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sindromul Metabolic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!