Selecția Naturală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

in anul 1838, la scurt timp dupa ce Ch. Darvun isi cristalizase o mare parte din ideile sale asupra evolutiei, lectura intimplatoare a lucrarii lui T. E, Malthus asupra suprapopulatiei, An essay on the principie of population, as it affects fhe futitre improvement of society, aparuta in 1798, i-a sugerat unele reflectii privind rolul pe care-1 joaca asa-zisa lupta pentru existenta in societatea contemporana lui si importanta pe care o prezinta acest fenomen in transformarea organismelor. (Potrivit conceptiei lui Malthus, cresterea populatiei este exponentiala, in timp ce resursele de hrana in conditii stabile ramin relativ constante, de unde rezulta o lupta pentru existenta intre indivizi in urma careia numai o mica sau foarte mica parte din descendentii fiecarei generatii supravietuiesc. ) Bazindu-se pe aceasta conceptie, noua pentru dinsul, Darwin a ajuns la concluzia cit de importanta este concurenta dintre indivizii aceleiasi specii si cit de diferite sint consecintele acesteia fata de cele ale concurentei dintre specii.

Faptul acesta i-a sugerat doua idei importante: prima, ca lupta pentru existenta reprezinta o concurenta intre indivizi si nu intre specii si a doua, ca intre indivizii aceleiasi specii exista mari diferente. Ideea variabilitatii individuale i-a fost intarita lui Darwin mai ales de rezultatele obtinute de crescatorii de animale in crearea de noi rase, prin selectia indivizilor valorosi. O sumara privire asupra exemplarelor dintr-o turma, de exemplu de vaci, duce la constatarea ca nici un individ nu se aseamana cu celalalt. Uneori diferentele dintre indivizi sint atit de pronuntate, incit exista indoiala daca doi indivizi fac parte din aceeasi rasa sau daca nu cumva apartin la rase diferite.

Darwin a initiat ca tocmai acestor variatii individuale se datoresc succesele deosebite ale selectio-natorilor de animale. De aici a izvorit ideea de a face o analogie intre selectia artificiala si cea naturala. Omul face selectie pentru propriile sale interese, natura numai in interesul organismului pe care-1 pastreaza. In felul acesta, conceptia sa tipologica privind concurenta dintre specii, insotita de eliminarea unora dintre acestea, s-a schimbat intr-o noua conceptie, si anume cea privind existenta variatiilor individuale in cadrul populatiilor si speciilor. Astfel, ideea variatiei indivizilor din populatiile naturale a stat la baza conceptiei sale asupra selectiei naturale. Prin aceasta gindire, principiul eliminarii de catre fortele naturii a indivizilor care se abat de la tipul normal, considerat tip perfect, mentinindu-se un tip pur, constant, principiu static derivat din filosofia esentialista, a fost inlocuit de principiul dinamic al populatiei variabile capabile de evolutie in care apar mereu indivizi noi care depasesc media si indivizi care sint inferiori mediei (Mayr, 1984). Bazat pe ideile mentionate mai inainte, Darwin a ajuns la definirea selectiei naturale, care inseamna pastrarea, variatiilor individuale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectia Naturala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
10 920 cuvinte
Nr caractere:
55 212 caractere
Marime:
50.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
evolutie, selectie
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!